Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Νέα σελίδα στις σχέσεις με την Τουρκία
Tερτσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία τερματίζει την εικοσάχρονη και πλέον περίοδο απόλυτης «επιτήρησης» του δημόσιου βίου της χώρας από τους στρατηγούς.
Κανένα από τα «κοσμικά» κόμματα, που ευθύνονται για την οικονομική καταρράκωση της γείτονος, τον αποκλεισμό της από τον ευρωπαικό δρόμο, τη μη επίλυση του Κυπριακού και την πολιτική έντασης με τις όμορες χώρες, δεν θα εκπροσωπηθεί στη νέα Εθνοσυνέλευση και στη νέα κυβέρνηση. Ο τούρκικος λαός επέλεξε μόνον δύο: ένα λαικό ισλαμιστικό κόμμα, με σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και ένα αριστερό κόμμα, που και τα δύο πολιτεύθηκαν με θέσεις προοπτικής για το μελλον του.
Είναι δε ένα θετικό για την Ελλάδα μήνυμα, το γεγονός, ότι ο αρχηγός του πρώτου, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ερντογάν έχει δηλώσει έτοιμος να επισκεφθεί την Αθήνα και να συνομιλήσει για το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Χωρίς υπέρμετρη προσδοκία, δεν μένει παρά να ελπίσουμε, ότι επιτέλους θα γυρίσει η κιτρινισμένη σελίδα, που επι δύο δεκαετίες κρατούσε στις ξεθωριασμένες γραμμές της πολλά προβλήματα «ομήρους» των γεωστρατηγικών προτεραιοτήτων της Υπερδύναμης.

 

Επιζήμια θέση

Η αλλαγή σκηνικού στην Τουρκία σε συνδυασμό με την εντός των προσεχών ημερών κατάθεση σχεδίου λύσης για το εθνικό θέμα από τον κ.Ανάν, καθιστά εξαιρετικά επιζήμια τη θέση, που προβάλλει η Νέα Δημοκρατία, ότι η Μεγαλόνησος πρέπει οπωσδήποτε να μπεί ενιαία στην Ευρωπαική Ενωση.
Ως ευχή ισως έχει σημασία, αλλά ως διπλωματική τοποθέτηση αποτελεί οικτρό λάθος, που προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες σε επίπεδο χειρισμών στο κρίσιμο διάστημα, που μεσολαβεί έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 12 Δεκεμβρίου.
Και τούτο επειδή, πρώτον στερεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία το περιθώριο ελιγμών, προκειμένου να επιφέρουν, μέσω διαπραγμάτευσης, βελτιώσεις σε περίπτωση που το σχέδιο Ανάν, αντι ομοσπονδίας, εισηγείται ένα χαλαρό κράτος, χωρίς ενιαία διεθνή φυσιογνωμία και ισχυρή κεντρική διοίκηση.
Και δεύτερον, επειδή υπονομεύει  την απόφαση του Ελσίνκι, βάσει της οποίας η ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα θα γίνει ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
Η συγκεκριμένη θέση διακρίνεται, λοιπόν, από αδεξιότητα, πολύ δε περισσότερο, όταν πλέον και η νέα τουρκική ηγεσία εισηγείται δημοσία ένα ομοσπονδιακό κράτος βελγικού τύπου για την Κύπρο.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me