Ένα βήμα πριν το τέλος της

Με εξώφυλλο μία σύνθεση που παραπέμπει σε πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, και δείχνει τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να βρίσκονται… ένα βήμα πριν από τον θάνατο, ο «Economist» κάνει εικονικά την εκτίμησή του για το «απόλυτο χάος» την επομένη των ευρωεκλογών.


Στον -μεσαιωνικού ύφους- πίνακα, εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δεμένος σε ξύλινο κηδεμόνα, η Γερμανίδα Καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ να είναι κρεμασμένη ανάποδα και δεμένη και ο ευρωσκεπτικιστής βρετανός Νίτζελ Φάρατζ να επιχειρεί να βάλει φωτιά στον Ντέιβιντ Κάμερον, που είναι δεμένος στην πυρά…

Το βασικό μήνυμα που επιχειρεί να μεταδώσει το βρετανικό περιοδικό με αυτή την εικόνα, είναι ότι ο λαός της Ευρώπης, οργισμένος από τις λάθος επιλογές και την κακοδιαχείριση της κρίσης εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών επί μία πενταετία, προτίθεται να ανατρέψει το πολιτικό status quo, να τιμωρήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και να αναδείξει νέες πολιτικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις αυτές –προβλέπει στο άρθρο του ο Economist- είναι ακραίες και λαϊκιστικές και θα «εισβάλλουν» με πρωτοφανή τρόπο στην Ευρωβουλή, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση στο προσκήνιο της επικεφαλής του κόμματος ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρί Λε Πεν, όπως αποτυπώνεται στο σκίτσο-πίνακα του βρετανικού Economist.

Την εικόνα συνοδεύει πολιτική ανάλυση, σε άρθρο που τιτλοφορείται «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες». Ο σχολιαστής προβλέπει μεταξύ άλλων και μεγάλα ποσοστά αποχής από τις ευρωεκλογές, καθώς όπως τονίζει, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρώντας ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για έλλειψη δημοκρατίας στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις των οποίων γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και οι αποφάσεις τους λαμβάνονται μονομερώς.