Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

… ή έτσι απολύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Ο συνάδελφος Γιώργος Δελαστίκ, είναι διευθυντής σε μια ανεξάρτητη Κυριακάτικη έκδοση της Αριστεράς , το ΠΡΙΝ. Ταυτόχρονα εργαζόταν –για τα προς το ζειν- ως αρθρογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Την Κυριακή των Βαΐων δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ ανώνυμο άρθρο που υποστηρίζει πως «οι Αμερικανοί τοποθετούν σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων πράκτορές τους».

 

Τη Μεγάλη Βδομάδα, ζητήθηκε από το συνάδελφο Δελαστίκ να υποβάλει την παραίτησή του από την  «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Εκείνος αρνήθηκε, και η εφημερίδα τον απέλυσε.

 

Όπως είπε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ όταν προσκλήθηκε ο νέος διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς, «και εγώ δυσαρεστήθηκα με το άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ –παρ’ όλο που δεν με αφορά- επειδή αφήνει υπόνοιες για δημοσιογράφους, χωρίς να αναφέρει ονόματα ή στοιχεία».

 

Το επίμαχο δημοσίευμα στο ΠΡΙΝ:

 

Φυτεύουν πράκτορες της Πρεσβείας  στις εφημερίδες

 

Αναδιατάσσουν τους πράκτορές τους στα ελληνικά ΜΜΕ οι Αμερικανοί, τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ’ αυτή τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες προβολής των αμερικανικών θέσεων.

 

Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις τους με ορισμένους εκδότες δεν αρκούν για να τους διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ασχολούνται μεθοδικά με το να διασπείρουν τους πράκτορές τους στον ευρύτερο δυνατό αριθμό εντύπων, αποφεύγοντας άχρηστες υπερσυγκεντρώσεις ανθρώπων τους σε ορισμένα έντυπα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά.

 

Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πολιτικής επιρροής έχει περιέλθει σε φάση «τέλους εποχής» λόγω εξαντλήσεως των βιολογικών ορίων των περισσότερων παραδοσιακών εκδοτών και λόγω υπέρογκων χρεών, διευκολύνει τα μέγιστα τα σχέδια των Αμερικανών.

 

Αλλαγές κυοφορούνται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ΜΜΕ. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες και πληροφορίες για μυστηριώδεις υπεράκτιες εταιρείες που γίνονται κάτοχοι αξιόλογων ποσοστών του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ.

 

Η ουσία είναι πως ο αμερικανικός έλεγχος επί ελληνικών μέσων ενημέρωσης ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρός όσο σήμερα, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέγονται.

 

Πρόκειται για εξέλιξη με μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις.

 

ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΛΥΣΗ...

 

Πριν από τον Γ. Δελαστίκ, από την "Καθημερινή" είχε απομακρυνθεί με εξαναγκασμό σε παραίτηση και η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου. Στην επιστολή που έστειλε, μετά την απόλυσή της, στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ γράφει για "σχέδιο παραγκωνισμού" της, "απόρριψη θεμάτων πρώτης γραμμής και ότι έκαναν παρέμβασή σε βάρος της για τα θέματα που έγραφε, οι υπουργοί Ρουσόπουλος, Λιάπης και ο διοικητής του ΟΤΕ Βουρλούμης.

Μεταξύ άλλων γράφει ακόμα:
«Όπως θα θυμόσαστε από πέρυσι το Μάρτιο είχε προαναγγελθεί ότι πρόκειται να απολυθώ και από τον ΣΚΑΪ – και από την «Καθημερινή». Το είχαν γράψει σε στήλες των media. Κάτι ήξεραν. Ένα χρόνο μετά και σε διάστημα 8 μηνών έχασα και τις δυο δουλειές, εν μέσω επαίνων για τον επαγγελματισμό, την εντιμότητα, το δυναμισμό μου κ.α., για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται περί προγραφής. Κάποιοι δεν ήθελαν ούτε να αναπνέω στην «Κ», ενώ η ιδιοκτησία έγινε πλέον επιρρεπής στην κολακεία της εξουσίας, δεκτική στην παρέμβαση πολιτικών και επιχειρηματιών και για δικούς της λόγους αποφάσισε τη μετεξέλιξη του φύλλου σε light έκδοση ως προς όλα τα θέματα αιχμής.
Την περασμένη Παρασκευή υπέγραψα για την αποχώρησή μου, γιατί δεν ήθελα να επιβάλω την παρουσία μου αφού δεν με ήθελαν. Κυρίως όμως το έκανα για να προστατεύσω την αξιοπρέπειά μου και τον επαγγελματισμό μου αλλά και τους συναδέλφους που από τις θέσεις που κατέχουν καθημερινά εμπλέκονται σε περιπέτειες και καλούνται να αποκαθηλώσουν ή να εξαφανίσουν θέματά μου.
Και καταλήγει:

 "Ασφαλώς και δεν δελεάστηκα από την ενισχυμένη αποζημίωση που μου προσέφεραν».

 

Η ΚΕΔ

Πάγια θέση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, η οποία έχει υιοθετηθεί και από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ -με πλειοψηφία- είναι: Για κάθε απόλυση συναδέλφου η απάντηση είναι 24ωρη απεργία, κατ' αρχήν.

Για την επαναπρόσληψη του (της)  συναδέλφου και την έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης.

------

 

Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της "απόλυσης" του δημοσιογράφου Γ. Δελαστίκ, από την "Καθημερινή",  ο Παντελής Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:   

                                      

"Δεν πρόκειται περί απόλυσης αλλά περί δίωξης και μάλιστα πολιτικής.
Τέτοιες πράξεις βρίσκουν αντίθετο κάθε δημοκράτη Έλληνα, πολύ περισσότερο όταν διαισθάνεται ότι το γεγονός μπορεί να οφείλεται σε παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα.
Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε τον Γιώργο Δελαστίκ ούτε κανένα Έλληνα δημοκράτη αγωνιστή.Αντιθέτως θα χαλυβδώσουν το φρόνημα του λαού για την προάσπιση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας".

________
* Ο Παντελής Οικονόμου είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me