Ραδιοφωνικός σχολιαστής:
«Οι Αμερικανοί
θα πάνε στις κάλπες
χεσμένοι»...

Στο λόφο του Καπιτωλίου, η έδρα του αμερικανικού Κογκρέσσου - τι θ' αλλάξει;

Έχοντας περάσει δύο χρόνια, μετά την προεδρική εκλογή θα γίνουν στις ΗΠΑ την αύριο Τρίτη, στις 4 Νοεμβρίου, εκλογές για την ανανέωση και των 435 εδρών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και 33 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.
Την ίδια ημέρα, εκλογές γίνονται επίσης για την αλλαγή κυβερνητών σε 38 πολιτείες και την ανανέωση των τοπικών βουλών σε 46 πολιτείες.
Περιμένουν ένα θαύμα οι Δημοκρατικοί
Θα πρέπει οι υποψήφιοι του δημοκρατικού κόμματος να κερδίσουν σε όλες τις έδρες στην Γερουσία -που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να είναι μπροστά οι Ρεπουμπλικάνοι- για να διατηρήσουν την πλειοψηφία.
Ακόμη και τα κάποτε προπύργια των Δημοκρατικών, η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια και η θεωρούμενη ως «πολιτεία του Ομπάμα» το Ιλινόι, αλλά και ο τόπος καταγωγής του η Χαβάη, φαίνεται πως κλίνουν υπέρ των Ρεπουμπλικάνων υποψήφιων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το προεκλογικό διάστημα, υπήρξε καταστροφικό για τους περισσότερους από τους κατέχοντες ήδη μία θέση και η αντικατάστασή τους θεωρείται σχεδόν βέβαιη -όπως επισημαίνει το CNN.
Εκτός από τα τρέχοντα προβλήματα μια σειρά από πρωτόφαντες κρίσεις –από τον Εμπόλα στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και τις αντιδράσεις στα χρηματιστήρια- δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον που θα έχει αντίκτυπο στις κάλπες.

Εκλογική μάχη για 33 έδρες στην Γερουσία
Ανοιχτό κόκκινο: Αποχωρούντες Ρεπουμπλικάνοι
Βαθύ Κόκκινο: Έδρες που κατέχουν Ρεπουμπλικάνοι
Ανοιχτό μπλε: Αποχωρούντες Δημοκρατικοί
Βαθύ μπλε: ¨Εδρες που κατέχουν Δημοκρατικοί
Γκρι: Δεν γίνονται εκλογές
------
Στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, την πλειοψηφία κατέχουν ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι. Και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, κυριαρχεί η φράξια των υπερσυντηρητικών «του κόμματος του τσαγιού» (Teaparty). Έτσι με την δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί από την διακυβέρνηση των Δημοκρατικών υπό την προεδρία Ομπάμα, αναμένεται να δημιουργηθεί μία πιο ριψοκίνδυνα φιλοπολεμική, αντεργατική, υπέρ του άκρατου ιδιωτικού τομέα, πλειοψηφία και στην Γερουσία, μια και την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατέχουν ήδη οι συντηρητικοί.
Όλοι θεωρούν βέβαιο πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τουλάχιστον άλλες έξι έδρες στην Γερουσία, αποσπώντας από τους Δημοκρατικούς του Ομπάμα την πλειοψηφία.
Η εικόνα που περιγράφεται στα αμερικανικά Μέσα είναι πως οι πλούσιοι Αμερικανοί τα τελευταία χρόνια έγιναν πλουσιότεροι όπως και οι μεγάλες επιχειρήσεις ενώ την ίδια ώρα ο κυβερνητικός αντίλογος είναι πως από το 2009 έχουν δημιουργηθεί έξι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Από την άλλη όμως, αποσιωπάται το γεγονός ότι την ίδια ώρα περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους με αμφίβολο το ενδεχόμενο να ξαναβρούν απασχόληση.
Αυτοί όμως δεν περιλαμβάνονται στις μετρήσεις ανεργίας των ΗΠΑ, που σήμερα ξεπερνά το 12% ενώ επισήμως υποστηρίζεται πως βρίσκεται στο μισό.
Στα παράδοξα των αμερικανικών εκλογών –εκτός από τις επιστολικές ψήφους- είναι ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα είχαν ανοίξει ήδη από την Παρασκευή και 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι πήγαν ήδη στις κάλπες.
Η εκλογική ατμόσφαιρα σκιάζεται από την οικονομική κατάσταση, που κάθε άλλο παρά ευοίωνη μπορεί να χαρακτηρισθεί. Έτσι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, δυσαρεστημένοι, αναμένεται να μείνουν σπίτια τους, παρά να πάνε να ψηφίσουν. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δείχνουν εξαιρετικά πιεσμένοι από την οικονομική τους κατάσταση, και διόλου αισιόδοξοι για την μελλοντική.
Επειδή όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος για να το μεταστρέψει προς όφελος των απλών πολιτών. Αντίθετα η διακυβέρνησή του έδωσε προτεραιότητα στην χρηματοδότηση των Τραπεζών.
Έτσι η δεξιόστροφη πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το κόμμα του τσαγιού, εκμεταλλεύεται τη λαϊκή δυσφορία απέναντι στην WallStreet.
Στα οκτώ εκατομμύρια των διόλου ευτυχισμένων ψηφοφόρων θα πρέπει να προστεθούν άλλα 4,5 εκατομμύρια που μπόρεσαν να βρουν προσωρινή κακοπληρωμένη απασχόληση και τα εκατομμύρια εκείνων που έχασαν τις κατοικίες τους με την κρίση του 2009. Πέρα από τους συνδικαλιζόμενους που τώρα έχουν αντιληφθεί πως τώρα πλέον καταλαβαίνουν πως δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα υγείας του Ομπάμα, αλλά θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα περίθαλψης με τα ασφάλιστρα να έχουν διπλασιασθεί.
Σ΄αυτούς να προστεθούν τα εκατομμύρια φοιτητές που χρωστούν τα φοιτητικά δάνεια που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο $ και αδυνατούν να τα ξεπληρώσουν.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα στρέψουν τους ψηφοφόρους στους Ρεπομπλικάνους. Αλλά οπωσδήποτε, τους κάνουν να μην ψηφίσουν Δημοκρατικούς
Το κλίμα πλέον έχει αντιστραφεί μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Αφού τον Σεπτέμβριο, οι δημοσκοπήσεις έδιναν, ακόμη, στους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία στην Γερουσία. Το ίδιο ακριβώς που είχε συμβεί και με τις εκλογές στο μέσο της θητείας του προέδρου Μπιλ Κλίντον, στα 2010.
Οι δημοσκοπήσεις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, έδιναν στους
Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους άνετη νίκη για έξι έδρες και να προηγούνται σημαντικά των αντιπάλων τους Δημοκρατικούς σε άλλες δύο. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να κερδίσουν δέκα έδρες, επειδή στις παραδοσιακές ως τώρα ρεπουμπλικανικές έδρες όπως της Βόρειας Καρολίνα και της Λουιζιάνα οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι προηγούνται μεν, αλλά με ελάχιστο ποσοστό.
Την ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών περιγράφουν οι «NewYorkTimes»σε άρθρο τους με τίτλο «Πανικός στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών».
Με τα ενδεχόμενα αυτά και δεδομένης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, ένα κυριαρχούμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο, θα σημάνει πιο σκληροπυρηνική δεξιόστροφη μεταστροφή στην ανερικανική πολιτική στο διεθνές περιβάλλον.

Εκλογή κυβερνητών στις Πολιτείες
Ανοιχτό Κόκκινο:Τερματίζεται η θητεία Ρεπουμπλικάνων
Βαθύ Κόκκινο: Παραμένουν Ρεπουμπλικάνοι
Ανοιχτό Μπλε: Λήγει η θητεία Δημοκρατικών
Βαθύ μπλε: Παραμένουν Δημοκρατικοί
Πράσινο: Ανεξάρτητοι
Γκρι: Δεν γίνονται εκλογές
Ένας ακόμη αποφασιστικός παράγοντας, είναι η δυσαρέσκεια στους Ισπανόφωνους.
Από το 2009, υπήρξαν περισσότερες απελάσεις Ισπανόφωνων μεταναστών εργατών, παρά στα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να διαλυθούν οικογένειες. Περί τα δύο εκατομμύρια μετανάστες έχουν απελαθεί επί διακυβέρνησης Ομπάμα -438.000 το 2013.
Είναι λοιπόν μεγάλη η δυσαρέσκεια στο περιβάλλον τους και δεν θα το ξεχάσουν πηγαίνοντας στις κάλπες στις 4 Νοεμβρίου.
Οι δημοκρατικοί επίσης, έχουν χάσει την πλειοψηφία στους Κυβερνήτες Πολιτειών, από το 2010. Και το περιβάλλον που δημιουργούν οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες ευνοεί το κόμμα τους στις εκλογές.
Όπως σχολιάζει ο Jack Rasmus στην εβδομαδιαία εκπομπή του στο «Progressive Radio Network» (συγγραφέας του βιβλίου «Η Οικονομία του Ομπάμα ωφέλησε τους Λίγους») «όσοι πάνε στις κάλπες, θα ψηφίσουν “χεσμένοι”, ενώ οι περισσότεροι θα μείνουν σπίτια τους».
Στον αμερικανικό Τύπο σχολιάζεται ότι ο Ομπάμα, δεν δείχνει τα χαρίσματα ούτε του Ρούσβελτ, αλλά ούτε ακόμη και του Κλίντον, για να μεταστρέψει τη λαϊκή δυσφορία. Και το πλέον παράδοξο είναι πως η οικονομία που τόσο απασχολεί την καθημερινότητα των απλών αμερικανών πολιτών, δεν περιλαμβάνεται στους προεκλογικούς λόγους των δημοκρατικών υποψήφιων.
Εκείνοι έχουν βάλει ως στόχο τις γυναίκες ψηφοφόρους που οι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι έχουν δυσαρεστήσει με τις υπερσυντηρητικές τους απόψεις που φθάνουν στα όρια του αντιφεμινισμού. Με προεξέχον το «καυτό θέμα» της απαγόρευσης του δικαιώματος στις αμβλώσεις.




