Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

Συναλλαγές σε τουρκικές λίρες

   προτείνει ο "σουλτάνος"

Η Τουρκία επιδιώκει να διεξάγει το εμπόριο με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν στα τοπικά νομίσματα, παραμερίζοντας το ρόλο του δολαρίου ως νομίσματος διεθνών συναλλαγών.

  Μιλώντας στα εγκαίνια  μεγάλου πολυκαταστήματος στην Κωνσταντινούπολη.,  ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν  είπε πως όπως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν  να γίνεται η ανταλλαγή προϊόντων ανάμεσα στις δύο χώρες σε τοπικά νομίσματα.
  «Έχω προτείνει στον πρόεδρο Πούτιν τα ακόλουθα: Αν πραγματοποιούμε το μεταξύ μας εμπόριο με τα δικά μας νομίσματα. Ο,τισήποτε αγοράζω από σας θα πληρώνω με ρωσικά    ρούβλια και όσα αγοράζετε απόε μας, να πληρώνετε με τουρκικές λίρες».
Μία τουρκικά λίρα = 0.284176 $
  Όπως πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος την ίδια πρόταση έκανε στην Κίνα αλλά και το Ιράν και τούτο «είχε φανεί λογικό». «Έχουμε ήδη δώσει οδηγίες στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το μέτρο».
Είπε ακόμη, ότι κάλεσε τον τουρκικό λαό, να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις  που έχει σε δολάρια  σε χρυσό και τουρκικές λίρες, «εναντίον εκείνων που θέλουν να μας καταστρέψουν».
 Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετέτρεψε ήδη σε λίρες τα αποθέματά του 
Το κύριο τουρκικό χρηματιστήριο το "Borsa Istanbul’’, είναι το πρώτο τουρκικό οικονομικό ίδρυμα που αμέσως μετά την προτροπή Ερντογάν να αρχίσει ο πόλεμος εναντίον του δολαρίου.
Με ανακοίνωσήτ ου το Borsa Istanbul στις 2 Δεκεμβρίου, ότι στο εξής όλα του τα αποθενματικά μετατρέπονται σε λίρες Τουρκίας και όλε ςοι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα γίνονται αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα.
 Καλπάζει το δολάριο απέναντι στην τουρκική  λίρα 
Η τιμή του αερικάνικου δολαρίου έφτασε στα ιστορικά υψηλά, την 1η Δεκεμβρίου και ανταλασσόταν με 3.4998 τουρκικές  λίρες καθώ ςκαι το ευρώ σημείωνε άνοδο-ρεκόρ φτάνοντας τις 3.7162 λίρες.
Το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωνε την ίδια ημέρα πτώση 2%.
Η άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αποδίδεται από τους Τούρκους οικονομικούς αξιωματούχους και τον υπουργό Εργασίας Mehmet Müezzinoğlu στις επιθετικές δράσεις ξένων χρηματιστηριακών παραγόντων. Αυτό όμως για να δικαιολογηθεί ότι για το 2017 ο πρώτος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων πέφτει στα $377 (με τον αντίστοιχο να ήταν στα $414 στις αρχές του 2008).
Σημείωση styx.gr: Άσχετο (;). Υπενθυμίζεται πως ένας από τους λόγους που έγινε η αμερικανο-βρετανική εισβολή εναντίον του Ιράκ, υπήρξε η απόφαση του αλήστου μνήμης Σαντάμ Χουσεΐν να ορίσει πως στο εξής η αγορά ιρακινού πετρέλαιου θα γίνεται με ευρώ και όχι δολάρια.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me