Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ήττα και για ΗΠΑ –Τουρκία κλπ

    στο συριακό κουβάρι

 ενώ οι άνθρωποι υποφέρουν

 
   Για μια ακόμη φορά οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας Κέρι και Λαβρόφ κάθισαν σ΄ένα τραπέζι για  να βρουν τρόπο να τερματισθεί η αιματοχυσία στο Χαλέπι.  Σε μια εποχή όμως, πως δεν αναμένονται να ληφιθούν σημαντικές αποφάσεις πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόνλαντ Τραμπ.
 
«Έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο Αμβούργο,  αλλά κατηγόρησε πάλι την Ουάσιγκτον ότι παίρνει πίσω όσα είχαν συμφωνηθεί και επειδή ανέστειλε την πραγματοποίηση νέας «ουσιαστικής διάσκεψης στη Γενεύη», που επρόκειτο να γίνει αυτή την εβδομάδα.
  Όπως θυμίζει η Deutsche Welle στην αγγλόφωνη έκδοσή της στο διαδίκτυο, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία σε κοινή τους δήλωση –που υποστηρίζεται κι από Γαλλία, Καναδά και Γερμανία- καλούν για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, με πρόσχημα να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, (αλλά στην πραγματικότητα να δοθεί ανάσα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που είναι αποκλεισμένη στο ανατολικό τμήμα της πόλης).
 
  Χαλέπι: Δρόμος στην παλιά πόλη
Ήττα  για τους αντάρτες στο Χαλέπι - Ήττα και για ΗΠΑ –Τουρκία κλπ
  Ελικόπτερα του συριακού στρατού έριξαν προκηρύξεις  στο κατεχόμενο από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες  ανατολικό Χαλέπι, προειδοποιώντας τους να παραδοθούν «όσο είναι καιρός». 
Πολλοί απ΄ αυτούς έχουν παραδώσει τον οπλισμό τους για να σωθούν αλλά οι σκληροπυρηνικοί εξκαολουθούν να μα΄χονται χρησιμοποιώντας τους παγιδευμένους πολίτες στην πόλη ως ανθρώπινε ασπίδες.
Όπως έχει προειδοποιήσει και ο Ρώσος  υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «εκείνοι οι αντάρτες που αρνούνται να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι θα θεωρούνται τρομοκράτες και εξτρεμιστές».
Το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το ‘’AMN News” ο συριακός στρατός έχει ήδη καταλάβει το 85% από το ανατολικό Χαλέπι.
Η ανακατάληψη της πόλης θα είναι σημαντική ήττα για την Ουάσιγκτον και τους χρηματοδοτούμενους και ανεφοδιαζόμενους  από την CIA, την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τους τζιχαντιστές συμμάχους τους.
  Η προσπάθεια των ΗΠΑ για την αναδιάταξη του χάρτη της Μέσης Ανατολής (που θέλει και η Τουρκία) με νέους γεωστρατηγικούς αντικειμενικούς στόχους αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία από την αποφασιστική συμμαχία Συρίας, Ιράν, Ρωσίας και Χεσμπολά του Λιβάνου, που εξουδετέρωσαν την εξέγερση των υποστηριζόμενων από το εξωτερικό αντικαθεστωτικό κίνημα, αποκαθιστώντας τον έλεγχο της χώρας –σταδιακά- από την κεντρική εξουσία της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.
  Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αγνόησαν νέα έκκληση των ανταρτών για κατάπαυση του πυρός καθώς κατέλαβαν και νέες θέσεις περικυκλώνοντας το κέντρο της πόλης περιρίζοντας όλο και περισσότερο τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στις ανατολικές συνοικίες, όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι περί τους 200.000 κατοίκοςυ της πόλης- σε απελπιστική κατάσταση.
  Ο Κέρι που πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια περιοδεία στην Ευρώπη, βρίσκεται στο Αμβούργο για την 23η σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Συνεργασία (OSCE -ΟΑΣΕ). Κύριο θέμα 
Κατόπιν θα πάει στο Παρίσι, για να πάρει μέρος σε σύσκεψη που έχουν οργανώσει οι ομόλογοί του της Γαλλίας, Γερμανίας και του Κατάρ για το συριακό, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί περιφρουρούν στο Αμβούργο την διάσκεψη του OSCE. Για το φόβο εξτρεμιστικών επιθέσεων. 
  Καθώς η Γερμανία παραδίδει την προεδρία της –που είχε αυτή χρονιά- στον ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάλεσε τη Ρωσία με μια αμφιλεγόμενη προειδοποίηση: «Να συνεργασθεί επειδή το ερώτημα ‘’πόλεμος ή ειρήνη’’, έχει επιστρέψει στην Ευρώπη».
  Την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις το μεγαλύτερο μέρος από το βασανισμένο νότιο Χαλέπι έχει απελευθερωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ που έχουν εκδιώξει τους αντάρτες  της Jaish al Fatah την «ομπρέλα» οργανώσεων τζιχανστιστών, με τη συνεργαζόμενη al Nusra (το συριακό τμήμα της  al Qaeda ) που όμως εξακολουθούν να κατέχουν το Idlib και να μάχονται τις δυνάμεις των Σιιτών.
  Aλλά τα πολεμικά μέτωπα είναι πολλαπλά και οι δυνάμεις που εμπλέκονται στο συριακό κουβάρι είναι μπερδεμένες.
  Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει επίσης τα προάστια της πόλης , αλλά αντιμετωπίζουν την πρόκληση της εξάπλωσης των τουρκικών δυνάμεων που δρουν σε εκτεταμένα τμήματα της Βόρειας Συρίας και τους μαχητές του ISIS στην ανατολική περιοχή Χομς.
  Φιλοτουρκικές ανταρτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τον τουρκικό στρατό επιτίθενται εναντίον των Κούρδων της Συρίας της οργάνωσης «Λαϊκές Μονάδες Προστασίας» (YPG), και των κυβερνητικών δυνάμεων στο χωριό Αζράκ κοντά στο Χαλέπι. Συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων του YPG σημειώνονται στα χωριά Sheik Nazir, Qert Weran και Oshali.
  Ο πόλεμος μετά την ανάμειξη και των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, έχει πάρει τροπή με την πλάστιγγα να γέρνει πλέον στη μεριά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, των Ιρανικών και Λιβανέζων Χεσμπολά συμμάχων που περισφίγγουν την «πρωτεύουσα του» Ισλαμικού Χαλιφάτου τη Ράκα.
Εμποδίζοντας έτσι την Τουρκία να δημιουργήσει τον επιδιωκόμενο «ασφαλή θύλακα» ανάμεσα σε Raqqa, Manbij και al Bab.
  Κάτι που –παραδόξως- αναλυτές χωρών της ΕΕ θεωρούν «άσχετο ζήτημα».
  Ταυτόχρονα οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την επαρχία Χάμα.
  Το κουβάρι μπερδεύεται πάντως, ακόμη περισσότερο, καθώς και αιγυπτιακές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος και το Ισραήλ να κάνει αεροπορικές επιδρομές.
  Η αιγυπτιακή ανάμειξη δικαιολογήθηκε από τον πρόεδρο της χώρας αλ Σίσι  πως οποιαδήποτε νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία, θα ήταν μεγάλη απειλή και για την Αίγυπτο. 
  Με δεδομένες της θρησκευτικές διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των ισλαμικών δογμάτων, φαίνεται πως για τις αραβικές ηγετικές ελίτ χρειάσθηκε μεγάλος πολιτικός πραγματισμός, στα όρια του κυνισμού για να επιτευχθούν οι απαιτούμενες συγκλίσεις.
  Η είσοδος της Αιγύπτου στην πυριτιδαποθήκη της Συρίας δίπλα στους Ρώσους τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και τους Ιρανούς –ορθόδοξους Ισλαμιστές- αποτελεί μεν θρησκευτικό παράδοξο, αλλά έχει στρατηγική λογική.
Κάποιοι θέλουν ακόμη να ξεχαστεί η υπόθεση των δύο γαλλικών ανθυποβρυχιακών σκαφών τύπου "Mistral", τα οποία είχαν παραγγείλει οι Ρώσοι αλλά λόγω του οικονομικού εμπάργκο εναντίον της Μόσχας, πουλήθηκαν τελικά στην Αίγυπτο.
  Έτσι πριν μερικές εβδομάδες αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου αξιωματούχων της Αιγύπτου πήγε στην Δαμασκό  για να εξετάσει τις επιχειρησιακές δραστηριότητες των αιγυπτιακών δυνάμεων υπό τη διοίκηση Σύρων και Ρώσων αξιωματικών.
  Έτσι, τώρα πλέον τα δύο σκάφη Μιστράλ, θα κατευθυνθούν στη θαλάσσια περιοχή της Συρίας για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Ρώσων και των κυβερνητικών δυνάμεων. Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες πως ήδη αιγυπτιακά αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν ήδη σταλεί στην αεροπορική βάση της Χάμα.
Σύμφωνα με αμερικανικέ ςπηγές, οι δυνάμεις που έχουν σταλεί στη Συρία, από τους συμμάχους του καθεστώτος Άσαντ, αποτελούνται από:
# 4.000 Ιρακινούς
# 4.000 Σιίτες Ιρανούς «εθελοντές»
# Περί τους 400 Pasdaran από τις δυνάμεις που υπάρχουν στο Ιράν, και
# Περί τους 2.000 Χεσμπολά από το Λίβανο από τις ειδικές δυνάμεις που αποκαλούνται "Ridwan".
Με την αποστολή περίπου 4.000 Αιγυπτίων στρατιωτών θα ενισχυθεί σημαντικά η φιλοκυβερνητική δύναμη.
  Με δεδομένο ότι η νέα αμερικανική διακυβέρνηση που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο Τραμπ να μην δείχνει πρόθυμη να στηρίξει τους «καλούς και μετριοπαθείς τζιχαντιστές», τους οποίους ενισχύουν οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες, η ανάμειξη των δύο αυτών χωρών θα πρέπει κανονικά να τερματισθεί.
  Απομένει να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη δημοσιοποίησαν ντοκουμέντο για τη Συρία,με τίτλο «Η πρώτη δοκιμασία του Τραμπ: Η ευρωπαϊκή πολιτική και η πολιορκία στο Χαλέπι».
Στο ευρωπαϊκό έγγραφο εκφράζεται η άποψη ότι «δυστυχώς ο Άσαντ εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και πλέον δεν είναι εύκολο να μην γίνει αποδεκτή η πολιτική πίεση που ασκεί».
 Ευρωπαίοι αναλυτές παραδέχονται πως η τουρκική παρουσία στη Συρία, με πρόφαση της δημιουργία «διαδρόμου ασφαλείας για να αποτρέψει την εξάπλωση των Κούρδων στα σύνορά της Τουρκίας, «θα δυσκολεύσει την προσπάθεια της μεταβατικής περιόδου που προσπαθούν να χειρισθούν οι Ευρωπαίοι τώρα που προφανώς παύει το αμερικανικό ενδιαφέρον».
 Το ευρωπαϊκό ντοκουμέντο για τη Συρία -σύμφωνα με τους αναλυτές- «προτρέπει την παρούσα ευρωπαϊκή πολιτική να υιοθετήσει την πολιτική του αποχωρούντος προέδρου Ομπάμα ακόμη και με την επίτευξη μιας ‘’κακής λύσης’’ προκειμένου να τερματισθεί ο πόλεμος και να βοηθηθεί ο συριακός λαός».
  Ουδέν αναφέρεται όμως για το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές και τον "ιερό τους πόλεμο" που δεν λαμβάνει υπ΄οψη του τις "ανθρωπιστικές προσπάθειες" των Ευρωπαίων...
Subscribe in a reader Facebook page Follow me