Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

       Εξακολουθεί η Ρωσία

            να κατατάσσεται 
            στους «εχθρούς»
Στην παρθενική ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων του αμερικάνικου Κογκρέσου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως απαιτείται η μεγαλύτερη ως τώρα αύξηση των αμυντικών δαπανών, στην αμερικάνικη ιστορία, καθώς και στις δαπάνες για τους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων.
  Ο Τραμπ υποσχέθηκε «μεγαλύτερη υποστήριξη στο ΝΑΤΟ και είπε πως παρ΄όλο η δουλειά του είναι να αντιπροσωπεύει τον αμερικάνικο λαό «όλοι γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ είναι καλύτερα όταν υπάρχουν λιγότερες εμπόλεμες συγκρούσεις».
Είπε ακόμη, πως «οι μικρονοϊκές σκέψεις έχουν τελειώσει και η εποχή των ασήμαντων συγκρούσεων έχει τερματισθεί», για να προκαλέσει μπερδεμένες αντιδράσεις από το ακροατήριό του.
  Tην Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος έκανε τα πρώτα βήματα για την δραματική αναμόρφωση του προϋπολογισμού των τριών ($3) και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων προειδοποιώντας τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας για περιορισμούς $54 δισεκατομμυρίων, τα οποία θα πάνε για αμυντικές δαπάνες. Ανάλογες περικοπές έχει σχεδιάσει και για άλλες υπηρεσίες.
  Ήδη από το πρωί της Τρίτης, αξιωματούχοι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό ενημέρωναν –επιλεκτικά- ορισμένους δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος Τραμπ, «σκοπεύει να ενισχύσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες με αυξήσεις τον στρατιωτικό τομέα, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις μεθοριακές περιπόλους». Με αντίστοιχες περικοπές στην Περίθαλψη, και την Κοινωνική Ασφάλιση, που αποτελούν πάντα στοιχείο στα προγράμματα των Ρεπουμπλικάνων.
  Πάντως από το Λευκό Οίκο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη πόσο ακριβώς θα μειωθούν οι δαπάνες στα συγκεκριμένα προγράμματα.
Πάντως, τα γεράκια του Κογκρέσου δεν έχουν μείνει ικανοποιημένα με την αύξηση του ποσού των αμυντικών δαπανών κατά $18.5 δις από το ποσό που είχε εξαγγείλει η διακυβέρνηση Ομπάμα.
  Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υπηρεσιών John McCain (Ρεπουμπλικάνος της Αριζόνα) εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά του για την «αύξηση μόλις κατά 3% του αμυντικού προϋπολογισμού από εκείνον που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη διακυβέρνηση. «Επειδή η αύξηση αυτή δεν αρκεί για τις απειλές που δέχεται η χώρα».
 Τόσο ο McCain όσο και ο πρόεδρος των Αμυντικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης Ρεπουμπλικάνος (από το Τέξας), ο Mac Thornberry έχουν προτείνει αμυντικό προϋπολογισμό $640 δισεκατομμυρίων.
  Ο Τραμπ επίσης έχει υποσχεθεί «γενναίες μειώσεις» και για την εξωτερική βοήθεια, που αποτελεί το 1% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
Οι αμυντικές δαπάνες Τραμπ, αποτελούν το 80% του παγκόσμιου αμυντικού προϋπολογισμού
 
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήδη δαπανούν περισσότερα από $600 δισεκατομμύρια  το χρόνο, για στρατιωτικές δαπάνες, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο κι από τις επόμενες πέντε χώρες στον κατάλογο των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και τη Ρωσίας. Και ο Τραμπ επιδιώκει αύξηση κατά άλλα $54 δισεκατομμύρια.
  Το παράδοξο που σημειώνεται αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, είναι πως οι φιλελεύθεροι και θεωρούμενοι προοδευτικοί, έχουν συμμαχήσει με τους πολεμοχαρείς νεοσυντηρητικούς εναντίον του Τραμπ. Έχουν ανασύρει τον πυρηνικό Αρμαγεδόνα από τον τάφο του εκεί που ο Ρήγκαν με τον Γκορμπατσόφ είχαν εναποθέσει. 
  Κι έχουμε την αμερικάνικη Αριστερά να επιδιώκει την εκδίωξη του προέδρου επειδή έθεσε ως στόχο του την βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Και την πλήρωσε με αποπομπή πριν συμπληρώσει μήνα στην θέση του,  ο Mάικ Φλίν, από το προεδρικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, λόγω «καλών σχέσεων» με τη Μόσχα.
  Με άλλα λόγια, καθώς τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια με στόχο τη Ρωσία συνεχίζονται, γίνονται εξαγγελίες για αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών στις ΗΠΑ, οι Ρώσοι παρατηρούν πως όσα έχουν λεχθεί για τις «ευνοϊκές προοπτικές» της διακυβέρνησης Τραμπ με τον «μόνιμο αντίπαλο» δεν έχουν κάποια σχέση.
Όταν μάλιστα, τα ίδια Μέσα που δαιμονοποιούν την Ρωσία του Πούτιν, έχουν πρωτοστατήσει στα χιλιάδες ψέματα για τον Ρώσο πρόεδρο, την ανάμειξή τους στην κρίση της Ουκρανίας και της Γεωργίας πιο πριν, αλλά και τις απειλές που υποτίθεται πως αποτελεί η Ρωσία για την Ευρώπη.
Χώρια που τα ίδια Μέσα αποκαλούν συχνά τον Πούτιν, «δολοφόνο», τον έχουν παρομοιάσει με «νέο Χίτλερ» και την ίδια εχθρική αντιμετώπιση είχε γνωρίσει και από την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.
Την ίδια ώρα που οι Αμερικάνοι στρατηγοί περιγράφουν την Ρωσία ως «την πρωταρχική απειλή για τις ΗΠΑ», ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει πως «υπάρχουν ρωσικά σχέδια για την κατάληψη των χωρών της Βαλτικής ή και της Πολωνίας, από στιγμή σε στιγμή».
Σ΄όλα αυτά έρχεται η απάντηση από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε πως «η μετα-Δυτική παγκόσμια Τάξη μπορεί να δημιουργηθεί επειδή η Ρωσία είναι ανοικτή στις προοπτικές της, όσο ανοικτές φανούν και οι ΗΠΑ».
 Ποιες όμως δημοκρατικές προοπτικές  διαφαίνονται στο παγκόσμιο σκηνικό; Όταν στις εκλογές στην Ινδία –για παράδειγμα- επικρατούν οι Ινδουιστές εθνικιστές. Στην Παλαιστίνη οι της Χαμάς. Στο Λίβανο οι Χεσμπολά. Στην Τουρκία ο Ερντογάν, συνεργάζεται με τους ακροδεξιούς εθνικιστές «Γκρίζους Λύκους». Στην Αίγυπτο, οι εκλεγμένοι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ανατρέπονται από  στρατιωιτκό πραξικόπημα το οποίο καλωσορίζει η «μεγαλύτερη Δημοκρατία». Ή μήπως δεν ήταν οι ΗΠΑ που έβαλαν το χεράκι τους για να ανατραπεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κίεβο και να κατηγορήσουν κατόπιν την Ρωσία για «εισβολή». Επειδή στους ακροδεξιούς εθνικιστές που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία στο Κίεβο, αντέδρασαν οι Ρώσοι (ρωσόφωνοι οπωσδήποτε, αλλά όχι και ρωσόφιλοι) στην ανατολική Ουκρανία.
 Κάπου εδώ θα πρέπει να διαχωριστεί η πίστη στην ελευθερία από την θρησκευτική ευλάβεια στις «παγκόσμιες αμερικάνικες αξίες». 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me