Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Έντονες καταγγελίες από

δυτικές κυβερνήσεις και
διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις
 Στο στόχαστρο του σουλτάνου έχει μπει η οργάνωση προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων  Διεθνής Αμνηστία –παράρτημα Τουρκίας, με συλλήψεις στελεχών με την ευκαιριακή κατηγορία πως ανήκουν στους  «Γκιουλενιστές».
  Ο δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων Taner Kilic,  επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβάνεται στους «ενοχλητικούς» για το καθεστώς Ερντογάν που συνελήφθη κι αυτός, στις 6 Ιουνίου, μαζί με άλλους 22 δικηγόρους, μετά τις καταγγελίας της Οργάνωσης για τους διωγμούς που υφίστανται οι πολιτικοί αντίπαλοι του «σουλτάνου».
 Η κατηγορία εναντίον τους , είναι η καραμέλα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα πως είναι οπαδοί του Fethullah Gulen, του αυτοεξόριστου ιμάμη στην Πενσιλβένια των ΗΠΑ και ο οποίος -για τις τουρκικές αρχές -ήταν «ο εμπνευστής του αποτυχόντος πραξικοπήματοςτου περασμένου χρόνου.
 Και στους 23 δικηγόρους απαγγέλθηκε κατηγορία ότι ανήκουν στην αποκαλούμενη «τρομοκρατική οργάνωση» FETO, των οπαδών του Γκιουλέν και παραμένουν υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης τους.
 Οι συλλήψεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονε διεθνείς αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και από τις ΗΠΑ: Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert επισήμανε σε ανακοίνωση πως «ο Kilic συμπεριλαμβάνεται στον πλέον πρόσφατο διωγμό υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών δασκάλωνκαι ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, με κατηγορητήρια που περιέχουν ελάχιστα ή και διαφανή στοιχεία προκαλώντας έντονη ανησυχία».
  Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας του (αγγλικού παραρτήματος) Salil Shetty, δήλωσε πως οι κατηγορίες εναντίον του Kilic, «δείχνουν την φρενίτιδα με την οποία η τουρκική κυβέρνηση διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους που την επικρίνουν, κατηγορώντας τους ως “εχθρούς του κράτους’’».
  Αλλά και στην Τουρκία, άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του Kilic, για τα δικαιώματα των προσφύγων, χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες εναντίον του ως «φάρσα». Περιλαμβάνεται στις κατηγορίες ότι έστελνε το παιδί του σε ένα από τα σχολεία που είχε δημιουργήσει και στην Τουρκία ο Γκιουλέν.
Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak, είχε επίσης φοιτήσει σε ένα από τα σχολεία του Γκιουλέν, όπως και η κόρη του προέδρου της Τουρκίας Έσρα.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν οι κρατούμενοι με ποικίλες κατηγορίες (αλλά πάντα σε σχέση με το κίνημα Γκιουλέν - FETO) ξεπερνούν πλέον τους 100.000 (οι περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί) ενώ οι συλληφθέντες εναντίον των οποίων εκκρεμούν ανάλογες κατηγορίες είναι περί τους 50.000.
Αστυνομική αυθαιρεσία και θάνατοι
  Καθημερινά προβάλλουν νέες καταγγελίες τρόμου για τα γεγονότα που σημειώνονται στις επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας. Όπως στην περίπτωση του Inanc Ozkeskin, ακτιβιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων μέλους της οργάνωσης «Αλληλεγγύη στους κρατούμενους καιτις οικογένειές τους» που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς που εισέβαλαν στην κατοικία του.Ο ηλικίας 91 χρόνων πατέρας του φονευθέντος τραυματίστηκε κατά την αστυνομικήαυτή επιδρομή στην οικογενειακή τους κατοικία στο Kadikoy, στην ανατολική ακτή του Βοσπόρου.
  Αστυνομικές πηγές υποστήριξαν πως «ο Ozkeskin σχεδίαζε να δολοφονήσει τον υπουργό Εσωτερικών Suleyman Soylu,  χωρίς όμως να προσκομισθούν άλλες αποδείξεις.
  Ο δικηγόρος  -υπερασπιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων Erdal Dogan, δήλωσε στην ιστοσελίδα al-Monitor,πως «η αστυνομία δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τα όπλα της ανενόχλητη και σπάνια προκαλούνται κατόπιν ανακρίσεις για τα αίτια της απρόκλητης αστυνομικής βίας».
  Η δημοσιογράφος Zehra Dogan, συνελήφθη για δεύτερη φορά με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η κατηγορία ότι η Τουρκία έχει καταστεί «η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους».
Αυτή τη φορά, η Ντογκάν -βραβευμένη ρεπόρτερ του γυναικείου ειδησεογραφικού πρακτορείου Jinha- συνελήφθη επειδή μετέδωσε πως ακριβώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεφαν κουρδικές κατοικίες σε πόλεις της ΝΑ Τουρκίας (απ΄όπου και κατάγεται).
 Στην δυτική επαρχία του Αϊδινίου, η Hatice Gundebahar, 60χρόνων, απαγχονίστηκε αφού περιέπεσε σε κατάθλιψη μετά τη σύλληψη του συζύγου της πριν ένα χρόνο, με την κατηγορία ότι είχε σχέση με Γκιουλενιστές.
 Σε ανακοίνωσή του από τον περασμένο Απρίλιο, το Ρεπουμπλικάνικο, που μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέφερε πως τουλάχιστον 35 άνθρωποι, είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους κατηγορούντο για σχέσεις με το FETO, αφαίρεσαν οι ίδιοι τις ζωές του μετά την επιβολήτ ου στρατιωτικού νόμου.
 Στα θύματα περιλαμβάνονται 17 αστυνομικοί, τέσσερις στρατιώτες, ένας ιμάμης, ένας φοιτητής κι ένα οδοντογιατρός. Οι αυτόχειρες ένοιωσαν ότι δεν είχαν στοιχεία για να υπερασπιστούν την αθωότητά τους στις εναντίον τους κατηγορίες.
  Αναφερόμενη στις καταγγελίες του Kilic για βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές, η επικεφαλής της Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη Emma Sinclair-Webb, δήλωσε στο Al-Monitorπως αυτό «σημαίνει πως έχει δοθεί σήμα ότι η δουλειά της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι αποδεκτή στην Τουρκία».
  Σύμφωνα με την Σίνκλαιρ, «η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζει την απάντησή της στις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει αυτές οι συλλήψεις και ιδιαίτερα στις αμερικανικές επικρίσεις».
Σηλυβρία, η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους
Τα κρατητήρια της Σηλυβρίας είναι διεθνώς γνωστά επειδή εκεί κρατούνται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως. Σχεδόν 50 τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην πόλη πλησίον της Κωνσταντινούπολης.
 Από τους συνολικά 160 δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα σε τουρκικές φυλακές, σχεδόν το ένα τρίτο κρατείται στη Σηλυβρία, περί τα 50 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Τα κρατητήρια έγιναν γνωστά πριν από μερικά χρόνια κατ΄ αρχήν στην τουρκική κοινή γνώμη με αφορμή τις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα».
 Εκατοντάδες πρώην στρατιωτικοί, νομικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι πέρασαν τότε τις πύλες του κρατητηρίου αφού πρώτα τους είχαν επιβληθεί βαριές ποινές για σχέδια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. 
Πάντως, πολλές από αυτές τις ποινές τελικά ακυρώθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν.
Μιλώντας στην Deutsche Welle o δικηγόρος Τσελάλ Ουλγκέν, ο οποίος είχε υπερασπιστεί τότε αρκετούς κατηγορουμένους στις δύο πολύκροτες υποθέσεις, χαρακτηρίζει τις φυλακές της Σηλυβρίας ως «σύμβολο κυριαρχίας του τρόμου». «Τα κρατητήρια ήταν και παραμένουν συνώνυμο ανομίας, όπου επικρατεί η λογική του 'όλοι είναι ένοχοι', όποτε όλοι πρέπει να μπουν φυλακή», λέει.
 
( al-monitor.com  | Deutsche Welle )
Subscribe in a reader Facebook page Follow me