Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Η σωστή διαπραγμάτευση 

  αποτελεί την ιδανική επίλυση 
          σοβαρών κρίσεων
Παρακολουθώντας τα «ανεξάρτητα» (υπάκουα) δυτικά Μέσα, τον τελευταίο καιρό, κοντεύω να πεισθώ κι εγώ, ότι η Βόρεια Κορέα με το πυραυλικό της οπλοστάσιο, αποτελεί το Νο1 κίνδυνο που απειλεί τον κόσμο μας.
  Αν ωστόσο μελετήσουμε τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το αξιοσέβαστο «Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Ειρήνης (SIPRI) - της Στοκχόλμης, διαπιστώνουμε πως η Βόρεια Κορέα, διαθέτει 10-20 πυρηνικά όπλα. 
  Δηλαδή έχει στην διάθεσή του ο φοβερός και τρομερός βορειοκορεάτης ηγέτης (δικτάτορας- φανατικός –τρελός δεν με νοιάζει ο όποιος χαρακτηρισμός) το 0,1% από το παγκόσμιο φονικότατο πυρηνικό οπλοστάσιο.
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περί τα 5.000 πυρηνικά όπλα, και είναι σε θέση να καταστρέψουν 300 φορές το μέγεθος χώρας όπως η Βόρεια Κορέα.
  Οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία (που έχει άλλες 5.000 πυρηνικές κεφαλές) διαθέτουν το 93% του καταμετρημένου συνολικού αριθμού των πυρηνικών όπλων.
  Αναφέρω «καταμετρημένων», επειδή η διεθνής σιωνιστική συνωμοσία, ουδέποτε παραδέχθηκε πως το Ισραήλ διαθέτει επίσης πυρηνικά όπλα.
Να θυμηθούμε ακόμη, πως οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που κατασκεύασε αλλά και ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ τα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής, στο βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι –με θύματα 200.000 και πλέον αμάχους –έγκλημα βαρβαρότητας κατά της ανθρωπότητας που παραμένει ατιμώρητο.
  Η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε πυρηνικά όπλα -στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου- τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1949.
Μπορεί μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ να μην χρησιμοποίησαν ως τώρα ξανά το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Ωστόσο δεν έχουν πάψει να απειλούν ότι «θα το πράξουν αν απειληθούν». Με πιο πρόσφατη τη δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».
  Το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει Βόρεια Κορέα με τους βαλλιστικούς πυραύλους της, έχει έντονα ανησυχήσει τα δυτικά Μέσα όχι όμως την Ρωσία και την Κίνα. Και οι δύο αυτές δυνάμεις στη γειτονιά της Β. Κορέα, επικρίνουν τα συνεχή αμερικάνικα γυμνάσια στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί από την προκλητική φραστική πυρηνική διαμάχη ΗΠΑ με την Β. Κορέα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «η διπλωματία και ο διάλογος είναι η μόνο επιτρεπόμενη προοπτική». 
 Αμερικάνικες βάσεις στη Ν. Κορέα. Οι νοτιοκορεάτες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά δεν είναι γνωστό τι υπάρχουν στις αποθήκες των εκεί αμερικάνικων βάσεων. Επίσης οι ΗΠΑ απείλησαν να στείλουν στρατηγικά αεροσκάφη στη Ν. Κορεά, μετά την όξυνση της πρόσφατης κρίσης.
  Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, παρά το τέλος του κορεατικού πολέμου  (1950-53), αρνούμενη να υπογράψει συνθήκη Ειρήνης.
  Παρ΄όλο που εδώ και 50 χρόνια, με την υπογραφή της συνθήκης «Non-Proliferation Treaty» (NPT) που προβλέπει τον πυρηνικό αφοπλισμό, οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με κόστος 400 δισεκατομμύρια $ τα επόμενα 10 χρόνια. Ποσό που υπολογίζεται να αυξηθεί στα 1.000 δισεκατομμύρια $ τα επόμενα 30 χρόνια- σύμφωνα με το SIPRI.
Κάτι που φυσικά ουδόλως ενθουσιάζει τους πληγέντες από τον τυφώνα Χάρβι.
  Όταν περνούσε ο κόσμος παρόμοια κρίση πριν μία δεκαετία, ήταν η Κίνα εκείνη που είχ εμπει μπροστά και διοργάνωσε συνομιλίες  ανάμεσα στην Β. Κορέα Και τις ΗΠΑ στο Πεκίνο. Για να διευρυνθούν κατόπιν με τη συμμετοχή της Ν. Κορέα,της Ιαωνίας και της Ρωσίας -εξαμερής σύνοδος.  
  Από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ μόνο τα εννιά είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Β. Κορέα και Ισραήλ.
  Και όλα αυτά τα κράτη βρίσκονται στην διαδικασία της «βελτίωσης των δυνατοτήτων του οπλοστασίου τους» και όχι του αφοπλισμού.
  Αλλά όποιος είναι υπέρ του αφοπλισμού, είναι ταυτόχρονα και εναντίον της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ. 
Οπότε άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες, που λέει κι η λαϊκή ρήση.
K. Mπ.
--
 «Μόνη επιλογή ο διάλογος με την Πιονγιάνγκ» (DLF /  Deutsche Welle)
 Αν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό τότε πρέπει να ξεκινήσεις μαζί του διάλογο, δηλώνει ο ιστορικός Γεργκ Φρίντριχ, ο οποίος σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF θεωρεί αναπόφευκτο έναν πυρηνικό πόλεμο σε βάθος χρόνου. 
Την ίδια στιγμή, ο ιστορικός (βιβλίο του έχει κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα με τίτλο «Η Γερμανία στις φλόγες») είναι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένας γενικευμένος αφοπλισμός πυρηνικών διότι τότε θα κυριαρχήσουν στον κόσμο εκείνοι που έχουν ακόμα στα χέρια τους ατομικά όπλα.
  «Ο πόλεμος του σήμερα και του αύριο θα γίνει με όπλα μαζικής καταστροφής. Ζητούμενο είναι να τον καθυστερήσουμε με κάθε μέσο. Δεν έχουμε κάποια εναλλακτική λύση. Στην διένεξη με τη Β. Κορέα η μόνη επιλογή είναι ο διάλογος. Αν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό σου τότε πρέπει να συνομιλήσεις μαζί του. Μόνο έτσι θα μπορεί να αναβληθεί το αναπόφευκτο», υποστηρίζει ο ίδιος. 
Θα υπάρχει πάντα κάποιος για να αποτρέψει ενδεχόμενη πυρηνική σύρραξη;
Ο γερμανός ιστορικός είναι πεπεισμένος ότι μια πυρηνική καταστροφή είναι ζήτημα χρόνου. Αναφέρεται μάλιστα στο παράδειγμα της κρίσης στη Κούβα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, η οποία έφερε τον κόσμο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου:
«Παρατηρήστε τους δύο κύριους αντιπάλους σε αυτή την αντιπαράθεση. Είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Τι πιστεύετε ότι είναι ικανοί να κάνουν;   Ένα παράδειγμα από το παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κούβα όλοι οι σύμβουλοι του προέδρου Κένεντι, η τότε πολιτική ελίτ της χώρας, που περιλάμβανε τον αδελφό του προέδρου, Ρόμπερτ Κένεντι και τον υπ. Εξωτερικών Μακναμάρα, πίεζαν τον πρόεδρο να εξουδετερώσει με μια αεροπορική επίθεση τους σοβιετικούς πυραύλους που είχαν τοποθετηθεί στην Κούβα, στην αυλή των ΗΠΑ. Ήταν ο πρόεδρος Κένεντι, ο οποίος μόνος, με δική του πρωτοβουλία, βρήκε εν τέλει λύση με τη Μόσχα μέσω του διαλόγου. Ο ίδιος έλεγε στους συνεργάτες του ότι αυτό που του πρότειναν θα σήμαινε τον πυρηνικό όλεθρο για τις ΗΠΑ, μιας και οι Σοβιετικοί θα απαντούσαν σίγουρα με πυρηνικά εναντίον της Αμερικής. Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα αν θα υπάρχει για πάντα ο σωστός άνθρωπος στις νευραλγικές αυτές θέσεις για να αποτρέψει μια καταστροφή. Είναι μάλλον απίθανο. Το πιθανότερο είναι ότι είμαστε τυχεροί και κερδίζουμε απλά χρόνο».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me