Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

                Ρωσία και Κίνα 

                   VS δυτικού 
      νομισματικού συστήματος
  Εκτός από τους πολέμους που παρακολουθούμε συνήθως από τις οθόνες των τηλεοράσεων – και όχι όλους - υπάρχει ένας ακόμη, υπόγειος αλλά με πολύ σπουδαία παγκόσμια σημασία: Ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της κυριαρχίας του δολαρίου, για τις επιπτώσεις από τον οποίο, ακόμη, τα δυτικά ΜΜΕ παραμένουν σιωπηλά.
  Πριν 20 χρόνια, περίπου 90% των διεθνών οικονομικών πράξεων πραγματοποιούνταν με δολάρια. Σήμερα το ποσό έχει περιορισθεί σε λιγότερο από 60% με μειωτική τάση.
  Ακόμη λιγότερο φανερή είναι η προσπάθεια χειραγώγησης της τιμής του χρυσού με την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών σε χρυσό, ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα.
  Στο χοντρό οικονομικό παιχνίδι, εντάσσεται και η απόφαση του ηγέτη της Βενεζουέλα Μαδούρο, να «απελευθερώσει» την αγορά του πετρελαίου που παράγει η χώρα του από το δολάριο.
  Η Βενεζουέλα κάθεται πάνω στα μεγαλύτερα παγκοσμίως αποθέματα πετρελαίου, αλλά αυτό δεν την έχει αποτρέψει να διατρέχει οξύτατη οικονομική κρίση, με δυσμενέστατο αντίκτυπο για τους κατοίκους της λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού που επιτείνει ο αμερικανικός οικονομικός αποκλεισμός. 
 Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal oι αρχές της Βενεζουέλα  ανακοίνωσαν ότι δεν δέχονται πλέον δολάρια στην αγορά του πετρελαίου τους.
  H απόφαση του Μαδούρο όμως, φέρνει στο νου κάτι παρόμοιο: Το ίδιο είχε αποφασίσει και ο Σαντάμ Χουσεΐν λίγο πριν την αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ.
  Εάν πέσουν τα διεθνή αποθεματικά σε δολάριο κάτω από το 50% -εκεί που το αμερικάνικο νόμισμα ήταν κυρίαρχο- και κυριαρχήσει και πάλι ο χρυσός, τότε τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο ρόδινα για την αμερικάνικη οικονομία που βασίζεται ακριβώς στην ηγεμονία του δολαρίου.
  Η δυτική οικονομία βασίζεται σήμερα –εδώ και 100 χρόνια- σε ένα χρεωκοπημένο οικονομικό  σύστημα, όπου όλες οι «ευημερούσες» χώρες είναι ταυτόχρονα υπερχρεωμένες.
Σινο-ρωσική από-δολαροποίηση
  Η μεγαλύτερη ρωσική,  τράπεζα, η Sberbank σχεδιάζει να αυξήσει τον ανεφοδιασμό του χρυσού στην Κίνα κατά 10-15 τόνους στα 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της στο πρακτορείο Sputnik.
  Ήδη από τον Ιούλιο, το υποκατάστημα της τράπεζας στην Ελβετία είχε αρχίσει να συναλλάσσεται σε χρυσό με το χρηματιστήριο της Σαγκάης. Με βάση την πιλοτική συμφωνία, παραδόθηκαν 220 χιλιόγραμμα [440 pounds]  ράβδοι χρυσού σε κινεζικά οικονομικά ιδρύματα. «Ενώ το επόμενο έτος αναμένεται να αυξηθούν οι παραδόσεις χρυσού στην Κίνα, έως και 15 τόνους και ενδεχομένως να ξεπερασθεί το ποσό αυτό» σύμφωνα με δήλωση του Igor Bulantsev επικεφαλής της Sberbank CIB, ενόψει του τρίτου Eastern Economic Forum (EEF) στο Vladivostok.
Οι οικονομικές αυτές πράξεις Ρωσίας Κίνας, εντάσσονται στο πρόγραμμα για την απόλυτη κάλυψη των νομισματικών αποθεμάτων των δύο χωρών –ρούβλι και γουάν- σε χρυσό. Σύμφωνα με τον Bulantsev η κάλυψη του ρωσικού νομίσματος σε χρυσό είναι διπλή. Και υποστηρίζει πως «ολόκληρο το δυτικό νομισματικό σύστημα είναι βασικά, απάτη».
Σαθρό το διεθνές οικονομικό σύστημα 
 Μα φυσικά, αφού πρόκειται για την δόξα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: Δημιούργημα ιδιωτών, ιδιοκτησία ιδιωτών, με ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να ελέγχεται από την FED – κι αυτή ολοκληρωτικά ιδιωτική- καθώς και την BIS (Bank for International Settlement) στην Βασιλεία (που επίσης αποκαλείται κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών). Κι όμως, οι διεθνείς μεταβιβάσεις και πληρωμές πρέπει να περνούν μέσω των τραπεζών της Wall Street.
 Να μην ξεχνάμε, το «δικαίωμα» των ΗΠΑ να επιβάλλουν οικονομικά αντίποινα σε όσες χώρες δεν ακολουθούν τις υποδείξεις της Ουάσινγκτον. Και αφού τας διεθνή δικαστήρια επίσης ελέγχονται από την Ουάσιγκτον ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις οικονομικές της αποφάσεις για παρανομία.
«Αυτά όμως, προς το παρόν», όπως υποστηρίζουν οικονομικοί παράγοντες της BRICS, που διαβλέπουν πως το δυτικό νομισματικό σύστημα που βασίζεται στην κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές, αλλάζει σταδιακά.
  Η Κίνα και η Ρωσία κινούνται με ταχείς ρυθμούς για να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως από τα δεσμά της δυτικής οικονομίας.
Η διάσκεψη των BRICS που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ξιαμέν, έδωσε ξεκάθαρα σημάδια ότι αυξανόμενη συνεργασία των δύο αυτών μεγάλων οικονομιών αλλά και με τις άλλες χώρες θα πλήξουν την δυτική νομισματική ηγεμονία.
  O μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου –η Κίνα- ετοιμάζεται να απαιτήσει από τις αγορές, οι συναλλαγές της για την αγορά του Μαύρου Χρυσού να γίνονται σε γουάν, μετατρέψιμο σε χρυσό, στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Nikkei Asian Review”.
  Όπως αναμένεται την απόφαση της Κίνας θα ακολουθήσουν και οι δύο κυριότερες ασιατικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, Ρωσία και Ιράν που υφίστανται ήδη πλήγματα από αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.
  Ήδη το χρηματιστήριο της Σαγκάης (Shanghai Futures Exchange) με επιτυχία ολοκλήρωσε τέσσερα δοκιμαστικά για τη διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος, εδώ κι έναν μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το εγχείρημα με τις πετρελαιαγορές θα αρχίσει να λειτουργεί με το νέο χρόνο. 
«Οι κανόνες του παγκόσμιου παιχνιδιού με το πετρέλαιο θα αρχίσουν να αλλάζουν δραματικά σύντομα» δήλωσε ο Luke Gromen ιδρυτής του αμερικάνικου κέντρου μακρο-οικονικής έρευνας FFTT, στο Nikkei Asia Review.
  Όπως είναι φυσικό, οι αλλαγές αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους δυτικούς που δεν βλέπουν ευχάριστα τις συναλλαγές σε γουάν. Αλλά ορισμένοι αναλυτές δήλωναν στο Nikkei Asian Review, πως υπάρχουν –εξαγωγείς πετρελαίου που δεν επιθυμούν πλέον να συναλλάσσονται με δολάρια.
 
(Oilprice.com | Nikkei Asia Review |Anti Media)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me