Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Παρά τις τουρκικές απειλές

     το κουρδικό δημοψήφισμα

         πραγματοποιήθηκε

Oι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ ψηφίζουν στο δημοψήφισμα

O πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν προειδοποίησε πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν θα προκαλέσει εκτενείς δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή κλαι δεν απέκλεισε τουρκική στρατιωτική δράση αλλά και το μπλοκάρισμα του αγωγού πετρελαίου.

 Ο Ερντογάν, επικαλέσθηκε πως η στρατιωτική δράση θα αναληφθεί για να διατηρηθεί το status quo στην περιοχή.

  Όπως έγραψε σε tweet, οι γείτονες της Τουρκίας «δεν θα πρέπει να κλείνουν τα μάτια» και ότι «η Τουρκία θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ».

  Προειδοποίησε ακόμη αναφερόμενος στο Ιράκ και τη Συρία πως «εκείνοι που απειλούν την χώρα μας θα δουν να χρησιμοποιούμε όλες τις προοπτικές που διαθέτουμε». Η προειδοποίηση για οικονομικά αντίμετρα, αφορούσε κυρίως στη λειτουργία του μήκους 970 χιλιομέτρων αγωγού Kirkuk-Ceyhan, που αποτελεί το κύριο μέσο εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου στη δύση.

  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης για το 70% των εξωτερικών αναγκών του το βόρειο Ιράκ ανεφοδιάζεται από την Τουρκία. Έτσι από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία είναι να κλείσει την μεθοριακή πύλη Habur bστα σύνορα με το βόρειο Ιράκ.

  Η Τουρκία αναμένεται επίσης να αυξήσει τις διπλωματικές προσπάθειες να πείσει το Ιράν και την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη να πάρουν ανάλογα μέτρα. Να παγώσει δηλαδή η Τεχεράνη τις εμπορικές σχέσεις με την διακυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ.

  Επιπρόσθετα η Άγκυρα σκοπεύει να επιβάλει δεδομένα μέτρα ασφαλείας στη γραμμή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το Ιράκ στα 1926 και 1946, στα οποία τονίζεται πως η μεθοριακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών θα καταγραφεί λεπτομερώς μετά από διεθνείς διαβουλεύσεις. Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει το σχέδιο που αποφασίσθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στις 22 Σεπτεμβρίου, με την εφαρμογή του κουρδικού δημοψηφίσματος στο Ιράκ.

  Προτεραιότητα στα μέτρα θα είναι τα οικονομικά βήματα καθώς και η διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση του Μασούτ Μπαρζανί.

  Ενώ συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες -μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του τουρκικού στρατού στα σύνορα με το Ιράκ, 

σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, το δημοψήφισμα αποτελεί «απευθείας απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια κα αποτελεί θανάσιμο λάθος η διεξαγωγή του. Κι αυτό,  επειδή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ καθώς και την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή». Και καταλήγει πως η Τουρκία «επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της που προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες αλλά και τις διμερείς σχέσεις στην περίπτωση διεξαγωγής του»

. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε πως η Τουρκία θα παρέμβει στρατιωτικά αμέσως «εάν ο τουρκικός πληθυσμός στο Κιρκούκ απειληθεί». Ο πρωθυπουργός στο κουρδικό βόρειο Ιράκ Nechirvan Barzani, πάντως, δήλωσε από το Αρμπίλ, ότι «η χώρα του ουδέποτε υπήρξε απειλή για την Τουρκία και στο μέλλον θα παραμείνει το ίδιο». Πρόσθεσε πως ο πατέρας του πρόεδρος Μπαρζανί πρότεινε να επισκεφθεί την Τουρκία «για να συζητήσουν την διαφορά, αλλά η Άγκυρα το αρνήθηκε».

Στο 76% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Κούρδοι ψηφοφόροι σχηματίζουν το σήμα της νίκης με τα μουτζουρωμένα δάκτυλα, απόδειξη πως ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

 Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ήταν να κατεβάσει από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών TurkSat  το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, στο πρακτορείο Ρόιτερς.

  Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει ποικίλα μέτρα εναντίον των Κούρδων αν το δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης διεξαχθεί.

  Αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το Rudaw αφαιρέθηκε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών, χωρίς το κανάλι να είχε λάβει κάποια ειδοποίηση.

  «Ακούσαμε για την απόφαση από τα μέσα ενημέρωσης. Το TurkSat δεν μας έχει ειδοποιήσει ακόμη. Οπότε εξακολουθούμε να εκπέμπουμε πρόγραμμα, αλλά η μετάδοση μπορεί να διακοπεί όταν μας ειδοποιήσουνε», τόνισε ένας αξιωματούχος του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού στο Ρόιτερς.

  Η προσέλευση Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ανήλθε σε 76% στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), μία ώρα πριν από την προκαθορισμένη λήξη της διαδικασίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw TV, επικαλούμενο την ανώτερη εκλογική επιτροπή.

  Τα εκλογικά κέντρα επρόκειτο να κλείσουν στις 18.00 τοπική ώρα, ωστόσο η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ όπου οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για να ψηφίσουν, σύμφωνα με το Rudaw.

(hurriyetdailynews.com | rt.com)

Subscribe in a reader Facebook page Follow me