Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία

για τις συλλήψεις 
Ερντογάν: Δεν σας χρειαζόμαστε!
Εκφράζοντας την βαθύτατη ανησυχία για την αντιαμερικανική συμπεριφορά της Άγκυρας, Αμερικανοί αξιωματούχοι απαιτούν από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει την πολεμική της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
  Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει -αν όντως έχει- εναντίον των υπαλλήλων (τουρκικής καταγωγής) του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης αλλά και Αμερικανών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί σε αυτή τη φάση δεν συζητούν να παύσουν την αναστολή χορήγησης θεωρήσεων, εκτός εάν οι Τούρκοι τερματίσουν τις διώξεις εναντίον Αμερικανών αλλά και των τουρκικής καταγωγής πολιτών, που έχουν σχέση με την αμερικανική διπλωματική αποστολή. 
  Ο Τίλερσον μετέφερε την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις διώξεις και απαίτησε να σταματήσουν και οι διωχθέντες να απελευθερωθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τις κατηγορίες αστείες και τις απορρίπτει. Οι Τούρκοι, ισχυρίζονται ότι οι τουρκικής καταγωγής υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δήθεν αμερικανική ανάμειξη.
Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος Heather Nauert, αναφέρει:
«Ο υπουργός εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Τίλερσον διαβίβασε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τη βαθιά ανησυχία του για τις κρατήσεις των τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία και πολλών Αμερικανών πολιτών. Ο υπουργός Τίλερσον υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας στις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης και την ανάγκη για την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία πίσω από αυτές τις κατηγορίες. Ο υπουργός Τίλερσον και ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές θα παραμείνουν σε επαφή για να απαντηθούν οι ανησυχίες σχετικά με αυτές τις κρατήσεις» (εννοεί των τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου της Πόλης και τις συλλήψεις των Αμερικανών πολιτών).
Σύμφωνα με την τουρκική ενημέρωση:
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, για την κρίση που έχει προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών από την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων και τη σύλληψη μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων».
Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο κόκκινο. Πρέπει να λειτουργήσουν κατευναστικά και οι δύο πλευρές, αναφέρουν οι Τούρκοι.
Οργίλος ο Ερντογάν 
«Δεν είμαστε κράτος ιθαγενών. Είμαστε η Τουρκική Δημοκρατία και πρέπει να το αποδεχτείτε. Αν όχι τότε λυπάμαι αλλά δεν σας χρειαζόμαστε», δήλωσε  ο Ερντογάν σύμφωνα με την Hurriyet.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι «θυσιάζει τις σχέσεις της με την Άγκυρα» και αποδίδει την παρούσα κρίση στον Αμερικάνο πρεσβευτή John Bass (που ήδη αποχωρεί από την Άγκυρα) «ο οποίος δεν γνωρίζει τη θέση του».
 
«Είναι κρίμα αν oι μεγάλες ΗΠΑ κυβερνώνται από έναν πρεσβευτή τους στην Άγκυρα», είπε ακόμη ο Ερντογάν.
 «Να ξεκαθαρίσω τα πράγματα: Ο άνθρωπος που τα προκάλεσε είναι ο εδώ πρεσβευτής. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να θυσιάζουν τον στρατηγικό τους συνεργάτη για έναν πρεσβευτή που δεν γνωρίζει τη θέση του», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση κυβερνητών, μετέδωσε το Reuters.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me