Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

              Κινεζική  εποχή

      στην ενεργειακή αγορά
  Tα πετροδολάρια κυριαρχούν στις αγορές ενέργειας έως και πλέον των 40 χρόνων, από τότε δηλαδή που ο Χένρι Κίσιντζερ, σε συνεργασία με τον οίκο Σαούντ, το είχε επιβάλει το 1974. 
  Τώρα η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει την κατεστημένη κατάσταση αντικαθιστώντας το δολάριο με το γουάν.
  Δεν είναι πρωτοφανής απόπειρα. Αλλά οι δύο προηγούμενες είχαν αποτύχει παταγωδώς, με προφανή τα δυσμενή αποτελέσματα για τις χώρες που είχαν αποπειραθεί.
  Οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είχαν υποστεί τις συνέπειες μετά την απόπειρα του τότε προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να αντικαταστήσει το δολάριο για τα πετρελαιοειδή με το ευρώ.
  Ύστερα ήρθε η σειρά του Μουαμάρ Καντάφι να πάθει τα ίδια, όταν προσπάθησε να αντικαταστήσει το δολάριο με ένα παναφρικανικό χρυσό δηνάριο για τα βαρέλια πετρελαίου.
  Ήρθε η σειρά λοιπόν της Κίνας έπειτα από 25 χρόνια να αλώσει την κυριαρχία του δολαρίου στις πετρελαιαγορές. Το σχέδιο προβλέπει να αποτιμώνται σε γουάν τα παράγωγα πετρελαίου, μετατρέψιμα σε χρυσό στις χρηματαγορές της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ.
  Με την ανατολή του 2018, αναμένεται να φουντώσει η διαμάχη Ουάσινγκτον-Πεκίνου με τον προτεινόμενο τριπλό δρόμο, πετρελαίου-γουάν-χρυσού στις χρηματαγορές για το αργό πετρέλαιο Brent και WTI.
  Έως τώρα το Πεκίνο έχει κάνει διακριτικές μόνο ανακοινώσεις για το ζήτημα. Είναι σίγουρο, όμως, πως το πετρογουάν θα υιοθετηθεί αμέσως από τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Και η Βενεζουέλα, που δέχεται τον απηνή πόλεμο από την Ουάσινγκτον, είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσει. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν διπλωμάτες που ρωτήθηκαν από τους «Asia Times».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me