Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Αναγνώριση του 25ετούς 

  θρησκευτικού και κοινωνικού
                  έργου του
 
του Γιώργου Ρωμαίου
  Με προεδρικό διάταγμα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα Χορήγησε την αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.
Κατά δήλωση του Ιλίρ Μέτα η απόφαση του συνιστά αναγνώριση της προσφοράς του Αρχιεπισκόπου στην ανόρθωση της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και τη θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα.
  Το εάν αυτή η κίνηση είναι καλός οιωνός για την βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία και την ειρηνική διαβίωση των Ελλήνων θα φανεί στο μέλλον.
Σήμερα εκφράζω την προσωπική συγκίνηση για την αναγνώριση και δικαίωση του 25ετούς θρησκευτικού και κοινωνικού έργου του Αναστάσιου στην Αλβανία. Απέδειξε ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος Ιεράρχης για να ανορθώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε ένα όχι και ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον.
Προσωπικά ήμουνα βέβαιος για την επιτυχία. Τον είχα γνωρίσει λίγα χρόνια πριν από την δύσκολη αποστολή του και του συμπαραστάθηκα στα πρώτα χρόνια στην Αλβανία. Και μόνο η γλυκύτητα και η καλοσύνη που εκπέμπει το πρόσωπο του και η πραότητα του λόγου ήταν αρκετά για να πετύχει την αποδοχή και η συνύπαρξη με την αλλόδοξη θρησκεία των Αλβανών.
Ποιος είναι ο Αναστάσιος, κατά κόσμο Αναστάσιος Γιαννουλάτος; Λυπάμαι διότι είναι τόσο μεγάλο και εντυπωσιακό το βιογραφικό του και η διαδρομή του και θα περιοριστώ στο εντυπωσιακό έργο του στην Ανατολική Αφρική (Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία) 1981-1991 και στην Αλβανία στα 25 χρόνια.
Στην Αφρική ίδρυσε και οργάνωσε την Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, την οποία διηύθυνε δέκα Χρόνια.
Χειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και ανέδειξε 42 κατηχητές από 8 αφρικανικές φυλές και προώθησε τη μετάφραση της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες.
Μερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 ορθοδόξων ενοριών και πυρήνων και την ανέγερση δεκάδων ναών και 7 ιεραποστολικούς σταθμούς. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκαν πολλά σχολεία και ιατρικοί σταθμοί.
Είναι προφανές ότι η εμπειρία και το έργο του, θρησκευτικό και κοινωνικό, στην Αφρική ήταν το πρότυπο της θρησκευτικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Αλβανία.
Δεν ήταν εύκολη η αποστολή του. Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας είχε καταρρεύσει μετά από 46 χρόνια διωγμό από το μόνο «αθεϊστικό κράτος» της Υφηλίου!
Στην Αλβανία ίδρυσε την Θεολογική-Ιερατική Ακαδημία στο Δυρράχιο και Εκκλησιαστικά Λύκεια στο Αργυρόκαστρο και Δυρράχιο. Πενήντα Κέντρα Νεότητας σε διάφορες πόλεις. Συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία και ανοικοδόμησε 150 νέους ναούς, την επισκευή 160 ναών και 45 εκκλησιαστικών κτιρίων (Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις, σχολεία, ξενώνες, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νεολαίας κ.α.) σύνολο 425 κτίρια.
Ιδρυσε την πρώτη ορθόδοξη αλβανική εφημερίδα, παιδικό περιοδικό, Νεανικό περιοδικό, επιστημονική επιθεώρηση, το δελτίο «News from Orthodoxy in Albania» και ραδιοφωνικό σταθμό. Τυπογραφείο, Κηροπλαστείο, Ξυλουργείο, Εργαστήρια Αγιογραφίας και συντήρησης Εικόνων.
Μεγάλο και το κοινωνικό έργο του και προς τους Αλβανούς με την διανομή εκατοντάδων τόνων τροφίμων, ιματισμού και φαρμάκων. Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου (1999) οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα με το οποίο βοήθησε 33.000 πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Αλβανίας.
   Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναδείχθηκε σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα. Ο Αναστάσιος είχε συνδέσει την Εκκλησία της Αλβανίας με Διεθνείς Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς και με το προσωπικό κύρος αγωνίστηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Δικαιώθηκε το 2000 όταν ήταν στη λίστα των υποψηφίων για το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης.
Σύντομη αναφορά στο συγγραφικό έργο του. Καθηγητής και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στη Γερμανία, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών Ακαδημιών και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Είκοσι βιβλία με σημαντικό και επίκαιρο Ισλάμ. Θρησκειολογική Επισκόπησις 1975. Και 240 πραγματείες και μελετήματα.
(http://giorgos-romaios.gr/)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me