Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

O YΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αγκυρα

για διαβουλεύσεις αποτροπής 
   δυσμενών επακόλουθων
  Καθώς η μπερδεμένη ιστορία στην συριακή κρίση περιπλέκεται περισσότερο με την ισραηλινή εμπλοκή, εντείνεται η φραστική αντιπαράθεση ΗΠΑ –Τουρκίας.
  Την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ αναμένεται η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον στην Άγκυρα μεθαύριο (15-16 Φεβρουαρίου) για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία.
«Αν οι Αμερικανοί στρατιώτες φορούν τη στολή τρομοκρατών και γυροφέρνουν μαζί τους στην περίπτωση που επιτεθούν εναντίον Τούρκων στρατιωτών, μην υπάρξει αμφιβολία δεν υπάρχει περίπτωση να τους διαχωρίσουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bekir Bozdag την περασμένη εβδομάδα.
  Στις 6 Φεβρουαρίου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνητικού κόμματος AKP, ο πρόεδρος Ερντογάν, είχε πει αναφερόμενος στις ΗΠΑ: «Φύγετε απότ ο Μανμπίτζ. Ερχόμαστε εκεί για να αποδώσουμε την περιοχή στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους». 
Τσαβούσογλου: «Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο»
 Αγκάθια για την Άγκυρα είναι η υποστήριξη από τις ΗΠΑ των Κούρδων της Συρίας (ΥΡG) και η μη έκδοση στην Τουρκία του ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και θεωρείται από  την τουρκική ηγεσία πρωτεργάτης του αποτυχόντος πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
«Οι υποσχέσεις των ΗΠΑ που έμειναν χωρίς ανταπόκριση αναφορικά με το Μανμπίτζ και άλλα ζητήματα όπως το θέμα της ‘τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών (FETÖ), έχουν προκαλέσει να απωλεσθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συμμάχων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου.
  «Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Είτε θα τις βελτιώσουμε ή θα διακοπούν ολοσχερώς», είπε ο Τσαβούσογλου χτες Δευτέρα, στους δημοσιογράφους. Για να προσθέσει: «Οι απαιτήσεις μας απέναντι στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες και τις έχουμε επισημάνει. Δεν επιθυμούμε άλλες υποσχέσεις, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε να ληφθούν στέρεα βήματα. Η εμπιστοσύνη θα πρέπει να  οικοδομηθεί και πάλι ώστε ν΄ αρχίσουμε να συζητούμε για ορισμένα ζητήματα και αμερικανικές δράσεις που έχουν προκαλέσει την έλλειψη εμπιστοσύνης».
  Και ο Τούρκος υπουργός κατέληξε: «Θα τα εξετάσουμε όλα αυτά κατά την επίσκεψη Τίλερσον».
Παράλληλα,  ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Nurettin Canikli, στις Βρυξέλλες στις 15 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο συνόδου του ΝΑΤΟ.
  Όπως ακριβώς και την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου 2003, τούρκοι και αμερικανοί στρατιώτες κατευθύνονται στην περιοχή του Manbij σε επιχειρησιακό περιβάλλον χωρίς οποιονδήποτε συντονισμό, λες και είναι εχθρικές δυνάμεις βασιζόμενοι σε μεταφράσεις για τις κινήσεις από τοπικές δυνάμεις.
Στις 25 Ιανουαρίου άρθρο στο Al-Monitor, περιέγραφε την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν, «να έχει στόχο τη συνεργασία των ΗΠΑ με τις δυνάμεις του YPG, ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη ποταμού.
Τίλερσον: "Το ISIS δεν έχει ολοκληρωτικά ηττηθεί"
 Το τέλος της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιτύχει μια βιώσιμη νίκη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
 Ο Τίλερσον, που έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Κουβέιτ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να προσφέρει επιπλέον βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σταθεροποίηση των περιοχών της Συρίας που έχουν απελευθερωθεί από το ISIS.
 «Ο τερματισμός της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης δεν σημαίνει ότι πετύχαμε βιώσιμη νίκη εναντίον του ΙΚ», τόνισε. «Το ΙΚ παραμένει σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, τις πατρίδας μας και άλλες περιοχές του πλανήτη», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός. Οι τζιχαντιστές, που έχουν χάσει όλα τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ και βρίσκονται στα πρόθυρα ήττας και στη Συρία, προσπαθούν να κερδίσουν εδάφη σε άλλες χώρες όπου είναι ενεργοί, σημείωσε ο Τίλερσον, εκτιμώντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ιστορία αλλού». 
«Στο Ιράκ και τη Συρία το Ισλαμικό Χαλιφάτο προσπαθεί να στραφεί στο αντάρτικο. Σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Λιβύη, τη Δυτική Αφρική και αλλού προσπαθεί να δημιουργήσει ασφαλή καταφύγια», εξήγησε. Ο Τίλερσον εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει επίγνωση «των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειά της».
( Al-Monitor, Χουριέτ και Μιλιέτ)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me