Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν 

     έχουν παραλύσει τον πόλεμο 
       εναντίον των τζιχαντιστών
Oι Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων της Συρίας, ενοχλώντας τις ΗΠΑ
  Πρόκειται για επίσημη αμερικανική άποψη: «Η τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των συριακών κουρδικών δυνάμεων στο Αφρίν, έχει διαταράξει τη συνεργασία με επικεφαλής τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) στη Συρία».
  Οι δυνάμεις των συριακών Κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), που έχουν αναλάβει πρωταρχικά τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, έχουν υποχρεωθεί να αναδιατάξουν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες για την υπεράσπιση του Αφρίν, αμιγώς κουρδικής περιοχής στη βορειοδυτική Συρία, από τους Τούρκους.
   Αποτέλεσμα είναι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συνταγματάρχης Rob Manning να ανακοινώσει πως «έχουν επιχειρησιακά σταματήσει οι επίγειες επιχειρήσεις εναντίον των υπολειμμάτων του ISIS στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, στα σύνορα με το Ιράκ.
  Πάντως, ο Αμερικανός εκπρόσωπος είπε στους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου πως «οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ISIS εξακολουθούν». Για να προσθέσει: «Η φύση της αποστολής μας στη Συρία δεν έχει αλλάξει. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με επικεφαλής το YPG και χιλιάδες Άραβες μαχητές, παραμένουν στο συνασπισμό να μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών».
  Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, το SDF επιβεβαίωσε ότι θα αποσύρει 1.700 μαχητές από περιοχές του Deir ez-Zor της ανατολικής Συρίας για να ενισχύσουν την άμυνα στο Αφρίν.
  Ο Abu Omar al-Idlibi, από τους διοικητές του SDF δήλωσε στο Agence France-Presse: «Μαχόμαστε τον ISIS. Βοηθήσαμε το συνασπισμό στη Ράκα, αλλά τώρα η υπεράσπιση του Αφρίν είναι πρώτη προτεραιότητά μας. Η προστασία του είναι πιο σημαντική από τις αποφάσεις του διεθνούς συνασπισμού».
  Άλλο ηγετικό στέλεχος του YPG που ελέγχει το επίσης κουρδικό Κομπάνι, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, δήλωσε στο Al-Monitor πως η απόφαση να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη «ήταν θέμα τακτικής και δεν επηρεάζει τις συμμαχικές σχέσεις του SDF με τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών. Πάντως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Όχι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά ολόκληρος ο κόσμος έχει μείνει σιωπηλός ενόψει της τουρκικής σφαγής στο Αφρίν. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ελάχιστα να σταματήσουν τους Τούρκους στο Αφρίν. Πότε θα δράσουν;».
  Εδώ και εβδομάδες, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Άμυνας James Mattis, του επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ Joseph Votel και άλλων, προειδοποίησαν πως η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν «αποσπά την προσοχή από την εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών». Από την άλλη όμως, υπογραμμίζουν πως «κατανοούν τις ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας».
  
  Στο μπερδεμένο κουβάρι του πολέμου στη Συρία, η Ρωσία έδωσε την ευλογία της για την τουρκική επιχείρηση στις 20 Ιανουαρίου. Ήταν τότε που οι ΗΠΑ έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στο YPG ή την ως τότε εφαρμοζόμενη πολιτική τους στη Συρία. Για τη Ρωσία ήρθε η ευκαιρία να εξαναγκασθεί το YPG να επιλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ, το καθεστώς της Δαμασκού ή των κουρδικών ονείρων. Όσο για την Τουρκία είναι γνωστή η συνεργασία της με τους τζιχαντιστές της al-Qaeda στην Idlib.
  Οι αναλυτές σχολιάζουν πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαναγκάζει την Ουάσιγκτον να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προοπτικές που επιθυμούν οι Κούρδοι, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αντίστοιχα.
 
Προσπάθειες βελτίωσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων
  «Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, σε σειρά από κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως  το συριακό και η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν». Αυτό δήλωσε χτες 8 Μαρτίου,  η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert.
  «Η αμερικανική κυβέρνηση και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντώνται να εξετάσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη πριν μερικέ εβδομάδες», είπε η Nauert στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο  Anadolu Agency. 
  Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο προσθέτει πως κατά την επίσκεψη Τίλερσον στην Τουρκία δημιουργήθηκαν τρεις μηχανισμοί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον με στόχο την προώθηση της εξομάλυνσης  των διμερών σχέσεων καινα ξεπερασθούν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Συρία, το Ιράκ αλλά και από την οργάνωση («τρομοκρατική» αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Anadolu η FETÖ) των οπαδών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν.
  Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον σκέφτεται να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα να σταματήσει την επίθεση στο Αφρίν, η Nauert απάντησε πως «αυτό δεν θα αποτελεί έκπληξη μια και είναι μέσα στα ζητήματα που εξετάζονται». 
  Για να προσθέσει πως «20 Αμερικανοί αξιωματούχοι με επικεφαλής τον ασκούντα καθήκοντα βοηθού υπουργού Wess Mitchell, συμμετέχουν στις συσκέψεις αυτές και πρόκειται να κάνουν ανακοινώσεις αύριο».
  Στην τουρκική αντιπροσωπεία επικεφαλής της επιτροπής που εξετάζει το συριακό είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Sedat Önal, για το θέμα των Γκιουλενιστών ο υφυπουργός Cihad Erginay και ο Fazlı Corman, γενικός διευθυντής στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητημάτων της Νότιας Ασίας, για το ιρακινό.
  Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επίσης δημοσιεύει άρθρο του Adam McConnel, συγγραφέα  που διδάσκει τουρκική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Το στρατηγικό λάθος της Αμερικής».
  Στο άρθρο αφού τονίζεται πως  « PYD/PKK αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας», επισημαίνεται πως «σε καθημερινή βάση Τούρκοι αξιωματούχοι επικρίνουν την αμερικανική συνεργασία με PYD/PKK, την ώρα που ακόμη και η CIA παραδέχεται πως το PYD είναι παράρτημα του PKK».  
  Σε ανακοίνωσή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σήμερα (Παρασκευή), αναφέρεται πως «ως τώρα έχουν ‘εξουδετερωθεί’ 3.149 ‘τρομοκράτες», κατά την επιχείρηση στο Αφρίν.
  Όπως υποστηρίζει η dailysabah.com, οι τουρκικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελύθερου Συριακού Στρατού, «ξεκαθάρισαν δύο ακόμη χωριά από ‘τρομοκράτες’ πλησιάζοντας τα σύνορα της πόλης Αφρίν».
Πολύμηνη κρίση
  Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες σε κρίση ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Τουρκία να περάσει τα σύνορα και να πλήξει δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας (μαχητές του PYD) που εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ για τις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών.
  Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα ιδιαίτερα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα για το οποίο είχε κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές ως εμπνευστής ο Φετουλά Γκιουλέν. Την έκδοση του οποίου έχει ζητήσει η Άγκυρα, για να πάρει απάντηση από την Ουάσινγκτον ότι το αίτημα θα εξετασθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.   Αφήνεται ωστόσο να εννοηθεί πως δεν είναι ικανοποιητικά τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι τουρκικές αρχές για την εμπλοκή του.
  Η Τουρκία όμως έχει έρθει σε αντιπαράθεση και με το ΝΑΤΟ, με αφορμή την παραγγελία στην Ρωσία του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
  Όπως επισημαίνει το BBC, πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία έδειξε πως τα δύο τρίτα των Τούρκων πολιτών που ερωτήθηκαν θεωρούν τις ΗΠΑ «ως την μεγαλύτερη απειλή». Ο αριθμός αυτός αυξάνεται αν κινηθείς προς τις ανατολικότερες τουρκικές επαρχίες.
Ταυτόχρονα σχεδόν με την κρίση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις  έχει προκληθεί κρίση με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (όπως Γερμανία, Ολλανδία κλπ) που έχει αντίκτυπο και στις Βρυξέλες με κύριο θέμα την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία.
 
(al-monitor.com - Anadolu Agency - dailysabah.com και BBC)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me