Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Μετά τους S-400 θέλει Su-57
    ενώ ολοκληρώνεται ο αγωγός
     Turkish Stream από Ρωσία
  Το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει ρωσικά μαχητικά «Su-57» στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον τελικά αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα, λόγω της τουρκικής αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος «S-400» γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική «Yeni Safak».
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η ρωσο-τουρκική συνεργασία για ζητήματα «στρατιωτικών τεχνολογικών ανταλλαγών», είχε εξετασθεί στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία στις 3 Απριλίου. Στις ρωσο-τουρκικές συνομιλίες κορυφής, εξετάσθηκε και το ενδεχόμενο παράδοσης των μαχητικών Sukhoi (κατηγορίας «στελθ» που δεν αναγνωρίζεται από τα ραντάρ) Su-57, και είναι ο ανταγωνιστής των F-35, σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.
Τα Su-57 είναι πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, μονοθέσια, δικινητήρια «αόρατα» από τα ραντάρ σχεδιασμένα για επιθετικές αποστολές με πολλαπλά υψηλής ακρίβειας επιθετικά συστήματα. Πέταξαν για πρώτη φορά το 2010 αλλά ακόμη και σήμερα δοκιμάζονται από την ρωσική αεροπορία σε αποστολές στην Συρία.
Πούτιν: Δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέγει τα στρατιωτικά της αεροσκάφη
  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στις 25 Μαΐου στην Αγ. Πετρούπολη, πως «είναι δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέγει ποια στρατιωτικά αεροσκάφη θα αγοράσει» αναφερόμενος στην συμφωνία με την Άγκυρα για την αγορά αμυντικών πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία.
«Παρ΄ όλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τα καλύτερα της κλάσης τους –όπως είναι οι S-400», είπε ο Πούτιν. Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν στην διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, (συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού Anadolu Agency) στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Forum που πραγματοποιείται στην Αγ. Πετρούπολη.
  Στη συνάντηση παρών ήταν και υποδιευθυντής του Anadolu Agency Metin Mutanoğlu, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο.
 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας οι πρώτοι ρωσικοί S-400 θα παραδοθούν στην Τουρκία στα τέλη του 2019, ή τις αρχές 2020.
  Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις 24 Μαΐου, στο οποίο γίνεται αναφορά μέτρου που δεν επιτρέπει στην να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 (Joint Strike Fighter jets), της Lockheed Martin.
  Η τροπολογία που εγκρίθηκε για να καθορίσει την «Εξουσιοδότηση Εθνικής Άμυνας», είχε προταθεί από τους γερουσιαστές Thom Tillis (Ρεπουμπλικανό) και Jeanne Shaheen του Δημοκρατικού κόμματος. 
  Σ΄αυτήν αναφερόταν πως το μέτρο για την αφαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λαμβάνεται λόγω της συνεχιζόμενης προφυλάκισης από το 2016 του αμερικανού πολίτη πάστορα Andrew Brunson. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Αμερικανό πάστορα παρ΄όλο που ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες στη δίκη του για κατασκοπία και τρομοκρατία, κάτι που θα ήταν δυνατόν να του επιφέρει ποινή κάθειρξης ακόμη και 35 χρόνων.
  Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της γερουσιαστή Shaheen «η πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα, προκαλεί κυρώσεις από τον αμερικανικό νόμο».
  Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία για την αγορά με δάνειο των S-400, τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, «επειδή το οπλικό αυτό σύστημα δεν είναι συμβατό με το ΝΑΤΟϊκό αμυντικό σύστημα».
  Την Παρακευή, ο Πούτιν επέκρινε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να επηρεάσει την Τουρκία να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ρωσία.
Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας και για τον επίγειο Turkish Stream
  O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η τουρκική κυβέρνηση κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την κατασκευή και του επίγειου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα το μεταφέρει στην Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία).
  Τα δύο μέρη υπέγραψαν πρωτόκολλο που θα επιτρέψει να προχωρήσει η κατασκευή, η οποία είχε σταματήσει λόγω νομικής διαφοράς που είχε προκληθεί από τις τιμές του φυσικού αερίου.
«Η Gazprom και η τουρκική κρατική εταιρία BOTAS κατέληξαν στη συμφωνία με λεπτομερείς όρους συνεργασίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ρωσική εταιρία.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από κοινοπραξία που αποκλήθηκε Turk Akim Gaz Tasima AS και συμπεριλαμβάνει ίσα μερίδια της Gazprom και BOTAS.
  Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, είχε ανακοινώσει πως οι Gazprom και BOTAS είχαν επιλύσει το νομικό κώλυμα για τις τιμές που έπρεπε να πληρωθούν για το φυσικό αέριο της περιόδου 2015-2016, με την Τουρκία να επιδιώκει μείωση κατά 10,25%. «Την μείωση αυτή την επιτύχαμε», είπε ο Ερντογάν, σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο. Για να συμπληρώσει: «Πρόκειται για κέρδος περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu Agency.
  H Gazprom επιβεβαίωσε την είδηση χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Η αρχική συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την κατασκευή των δύο χερσαίων αγωγών, ανάγεται στον Οκτώβριο του 2016.
  Ο πρώτος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο στους Τούρκους καταναλωτές με τον δεύτερο να μεταφέρει το αέριο στη Νότια και Νοτιοδυτική Ευρώπη. Έτσι ώστε να παρακάμπτεται η Ουκρανία.
  Καθένας από τους αγωγούς θα δύναται να μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.
Ήδη η Gazprom έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου τμήματος, του υποθαλάσσιου αγωγού Turkish Stream τον Απρίλιο. Η ροή του φυσικού αερίου θα δύναται να αρχίσει και στα άλλα δύο επίγεια σκέλη από το Δεκέμβριο του 2019.
 
(hurriyetdailynews.com - Yeni Safak – Sputnik - RT.com)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me