Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

   Sputnik: Το κοντέρ μηδένισε 

     η διαδικασία από την αρχή
Στις κάλπες προσήλθαν το 36,11 των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Υπέρ του «ναι» ψήφισε το 97%, υπέρ του «όχι» 5,64 ενώ τα άκυρα ανήλθαν σε 2,94. Ο Ζάεφ θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή και προειδοποίησε για πρόωρες εκλογές αν δεν στηρίξει τη συμφωνία η αντιπολίτευση.
Το RT.com στην σημερινή ιστοσελίδα του δεν ασχολήθηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην FYROM. Επίσης η αγγλόφωνη έκδοση του πρακτορείου ‘Σπούτινκ’ μετέδωσε μόνον το αποτέλεσμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την ιστοσελίδα του ίδιου πρακτορείου στα ελληνικά, που είχε εκτενή σχόλια. 
Τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύουν αναλυτές, μιλώντας στο Sputnik, σχολιάζοντας το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.
  Σοβαρά προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, επανεκκίνηση της διαδικασίας από την αρχή, μείζονα πολιτικά προβλήματα για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και ευκαιρία της Αθήνας για έναν καλύτερο συμβιβασμό, είναι τα πρώτα συμπεράσματα από το χθεσινό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και την εκλογική επιτυχία της… αποχής.
  Μιλώντας στο Sputnik, o Χρήστος Νίκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δημιουργεί «σοβαρό πρόβλημα για τη συμφωνία των Πρεσπών», κυρίως όσον αφορά την πΓΔΜ, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο «ναυαγίου» της τρέχουσας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος.
  «Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ενώπιον ενός σοβαρού προβλήματος, καθώς παρά τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κατάφερε να πείσει τους Σκοπιανούς» επισημαίνει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η γειτονική χώρα δύναται να οδηγηθεί ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ενδεχομένως να ηττηθεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
  Ο κ. Νίκας, παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επιπτώσεις του χθεσινοβραδινού δημοψηφίσματος στην ελληνική πλευρά και ειδικότερα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στήριξε με θέρμη τη συμφωνία.
  «Το κυβερνών κόμμα, τόσο καιρό, έκανε λόγο για μία καλή συμφωνία, την οποία στηρίζουν οι λαοί των δύο λαών. Πλέον, όμως, όπως αποδεικνύεται, ούτε ο ελληνικός αλλά ούτε ο σκοπιανός λαός φαίνεται πως "βλέπουν" με θετικό μάτι τη συμφωνία. Επομένως, τέλειωσε το αφήγημα περί καλής συμφωνίας» εξηγεί, αναλυτικά.
  Ο Έλληνας καθηγητής σπεύδει να εκτιμήσει ότι «η διαδικασία είναι σαν να ξεκινάει από το μηδέν, σαν να μηδένισε το κοντέρ». Κατά την προσωπική του άποψη, άλλωστε, η συμφωνία ήταν εξαρχής «δύσκολη και κακή», κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τις τελευταίες εξελίξεις.
  Ο κ. Νίκας, επιπλέον, δεν κρύβει τον κίνδυνο νέας παρέμβασης από το εξωτερικό, καθώς «ο διεθνής παράγοντας θα προσπαθήσει να "μπαλώσει"» το πρόβλημα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος, η οποία θα "άνοιγε" τον δρόμο για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»
  Όσον αφορά στα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, εκτιμά ότι ενδεχομένως, η συμφωνία δεν εξηγήθηκε σωστά, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν κατάφερε να διεγείρει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των πολιτών της γειτονικής χώρας.
  Ο καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ηλίας Κουσκουβέλης, «βλέπει» πολιτικές ανακατατάξεις στην πΓΔΜ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «μη έγκρισης» της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η διαδικασία επικύρωσης «δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε βέβαια».
Βέβαια, κατά την άποψή του, «αυτό δεν σημαίνει κάτι για την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, αφού τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν».
  Όπως εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον η συμφωνία καταπέσει και απορριφθεί, θα επιρρίψει την ευθύνη στον εθνικισμό και την αδιαλλαξία των Σκοπιανών, απεμπολώντας την όποια ευθύνη διαθέτει.
  Κάνει επίσης λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας», καλώντας την Αθήνα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, προκειμένου να χαράξει μία διαφορετική πολιτική, η οποία θα ικανοποιεί «πολύ περισσότερο τα συμφέροντα» της χώρας, ιδίως στο ζήτημα της ιθαγένειας, της γλώσσας, αλλά και της επαλήθευσης των όρων της συμφωνίας.
Βαλκανικές αντιδράσεις
  Ο διευθυντής του σερβικού Κέντρου για την Περιφέρεια με έδρα το Novi Sad, Aleksandar Popov, υποστήριξε πως «σήμερα η Σερβία συμπεριφέρεται ενάντια στην κοινή λογική, αναφορικά με το δημοψήφισμα».
  «Θα έπρεπε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η Σερβία να διατηρεί σταθερές σχέσεις στην περιοχή και είναι βέβαιο πως η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι ένα βήμα προς τα μπροστά στην κατεύθυνση αυτή. Η συμπεριφορά της Σερβίας έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική επειδή θα έπρεπε να είναι ευτυχής για την ομαλοποίηση των σχέσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Ποπόφ στο πρακτορείο Beta.
 Ο Ποπόφ είπε επίσης πωςο διορισμός του πρώην επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών Rade Bulatović ως πρεσβευτή στα Σκόπια «ήταν μήνυμα σε λάθος κατεύθυνση».
  Όπως είχε δηλώσει -την προηγουμένη του δημοψηφίσματος ο Ποπόφ- «αν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό τότε ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα καταστεί υπόδειγμα ηγέτη στην περιοχή και θα ξεπεράσει οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία έχουν φτάσει οι 
Vučić και Thaçi».  Καταλήγοντας πως ο Σέρβος πρωθυπουργός  Vučić «δεν συμπεριλαμβάνεται στους προσφιλείς πολιτικούς των Δυτικών Βαλκανίων».
Δήλωση Αλβανών πρέσβεων
Εκτός από την παρότρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού προς τους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρου στην ΠΓΔΜ να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα, υπήρξε και ανακοίνωση του Συμβουλίου Αλβανών Πρέσβεων (CAA) με την οποία στηρίζεται η συμφωνία για την ονομασία που θέτει νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών».
Ευρώπη-ΝΑΤΟ και Δυτικά Βαλκάνια
  Αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, να προσκαλέσουν την FYROM να αρχίσει συνομιλίες για την ενταξιακή της πορεία στη συμμαχία.
Τα Σκόπια συμμετέχουν ήδη στο Membership Action Plan (MAP), το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «για συμβουλές βοήθεια και πρακτική υποστήριξη, σε χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην συμμαχία. Το ίδιο συμμετέχει και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
  Ο στρατιωτικός αναλυτής Aleksandar Radić υποστηρίζει πως «ήδη η FYROM έχει δείξει την συμπαράστασή της σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας τόσο στο Ιάκ όσο και το Αφγανιστάν, περισσότερα από κάποιες άλλες χώρες-μέλη».
  Για τον Radić, στην περίπτωση που τα Σκόπια γίνουν το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη ως 31ο και θα αναγκασθεί το Βελιγράδι να αναθεωρήσει την στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας.
 Επειδή η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει δείξει πως αποτελεί και τον προθάλαμο για την ένταξη κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
  «Κάτι πολύ δύσκολο (να ενταχθεί στην ΕΕ) κάτω από τις παρούσες πολιτικές συνθήκες η Ουγγαρία», όπως το έχει θέσει και  ο Guy Verhofstadt, από τους πλέον εξέχοντες Ευρωβουλευτές και επικεφαλής της ομάδας ALDE, κατά τη σύνοδο που επέβαλε το άρθρο 7 εναντίον της Βουδαπέστης.
  Συνολική αναφορά από την ευρωβουλευτή Judith Sargentini
Έχει αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα σε σημαντικά ζητήματα στις δυτικές βαλκανικές χώρες, όπως στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, λόγω διαφθοράς και ελευθερία της έκφρασης.
Επισημαίνει ακόμη σοβαρά ζητήματα όπως σύγκρουση συτμφερόντων.
Τα γεωπολιτικά και διμερή ζητήματα παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης στις χώρες αυτές.
Οι Ατλαντιστές προτάσσουν τον φόβο των γεωπολιτικών κερδών της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια –κάτι που για τους αναλυτές ενδεχομένως να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση. 
Εκεί αποδίδεται η διατήρηση της έντασης στη διαμάχη Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, που δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις για την εφαρμογή των «ευρωπαϊκών αξιών».
Ή και στην περίπτωση της FYROM πόσο δύσκολα εφαρμόζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί. Όταν μάλιστα είχε προηγηθεί η θετική έκθεση «βελτίωσης των συνθηκών δημοκρατικότητας», από την ΕΕ κι ότι «πλησιάζουν τα Σκόπια τα πολιτικά κριτήρια», στα τέλη του 2014, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην χώρα.
Δεν ήταν εύκολο για την χώρα αυτή να επιστρέψει στην κανονικότητα και ακόμη συνεχίζεται επώδυνη προσπάθεια ανασυγκρότησης των κοινωνικών δομών της.
Απομένει να δούμε κατά πόσον τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη και μοιράζονται τις ίδιες ιστορικές και πολιτισμικές παραδόσεις και αν αποδεχθούν πλήρως τις «ευρωπαϊκές αξίες».
 
(europeanwesternbalkans.com  -  EURACTIV)
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me