Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     H δολοφονία του Κχασόγκι 

           εκθέτει την ηθική
      χρεωκοπία της Δύσης
  Χωρίς αμφιβολία στην Σαουδική Αραβία επικρατεί το αυταρχικό καθεστώς του Οίκου των Σαούντ, με την απόλυτη κυριαρχία πλέον στα χέρια του μισαλλόδοξου πρίγκιπα διαδόχου,
Mohammed bin Salman.
   Αλλά, παρά την διεθνή κατακραυγή εναντίον του για τις ευθύνες που αποκαλύπτονται στην αποτρόπαιη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, οι κυβερνώντες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να προωθούν ως προτεραιότητα την προστασία του σαουδαραβικού βασιλικού οίκου. Με το πρόσχημα ότι αποτελεί στρατιωτικό και οικονομικό σύμμαχο, και επειδή σ΄αυτά έχουν επενδύσει πολλά.
  Καθώς περνούν οι ημέρες και νέες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κχασόγκι έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
  Όπως ότι οι Σαουδάραβες είχαν ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για το σχέδιο απαγωγής του Κχασόγκι, τρεις εβδομάδες πριν το πραγματοποιήσουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η MI6 τους είχε προειδοποιήσει να μην πραγματοποιήσουν την απειλή τους.
  Ο δολοφονημένος δημοσιογράφος, σχεδίαζε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την χρήση από την Σαουδική Αραβία χημικών όπλων εναντίον της Υεμένης, όταν σκοτώθηκε με τον αποτρόπαιο τρόπο, όπως δημοσίευσε η βρετανική Sunday Express.
Σύμφωνα με τις πληροροφρίες της βρετανικής εφημερίδας, το σχέδιο ήταν να απαχθεί ο Κχασόγκι και να μεταφερθεί στην Σαουδική Αραβία, για ανάκριση, «αλλά και να ληφθούν άλλα μέτρα στην περίπτωση που αντιστεκόταν. Στις πληροφορίες δεν αναφέρεται κατά πόσον όλα αυτά ήταν εν γνώσει του πρίγκιπα διαδόχου.
  Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η MI6 είχε ενημερώσει τις σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες να μην πραγματοποιήσουν την απειλή τους: «Από την 1η Οκτωβρίου γνωρίζαμε για τις κινήσεις στις οποίες θα συμμετείχαν μέλη της Ri'āsat Al-Istikhbārāt Al-‘Āmah (GID) στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ξεκάθαρη η αποστολή που είχαν».
   Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι δυτικοί, πλέον επιθυμούν να παραμείνει στη θέση του ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν, η θα βρεθεί τρόπος να απαλλαγούν απ΄αυτόν.
  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Λονδίνο9 βρισκόταν πίσω από βασιλικό πραξικόπημα στο Ριάντ, το 1964, με την δικαιολογία ότι ο τότε βασιλιάς Σαούντ (στον θρόνο από το 1953) ήταν ανίκανος να διατηρήσει ενιαίο το κράτος και δεν πραγματοποιούσε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
  Ο βασιλιάς Φαϊζάλ, το 1965. Όταν Εμφανιζόταν ως βασιλιάς όλου του ισλαμικού κόσμου.
Ήδη κυκλοφορούν έντονες φήμες –γράφει η γαλλική Φιγκαρό -πως μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν αρχίσει να εξετάζουν τρόπους για ενδεχόμενη αντικατάσταση του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος ωστόσο έχει κατορθώσει να είναι αυτή την στιγμή απόλυτα κυρίαρχος.
  Ο Φαϊζάλ τότε, όπως ο μπιν Σαλμάν σήμερα, είχε κατορθώσει να πάρει στον έλεγχό του το βασίλειο, ως πρωθυπουργός. Όταν όμως τον Δεκέμβριο του 1963, ο βασιλιάς Σαούντ αποπειράθηκε να τον απομακρύνει από την εξουσία, είχε δημιουργηθεί διπλή εξουσία, με περικυκλωμένο το παλάτι από την Εθνική Φρουρά. Ποιος έλεγχε τότε την Σαουδαραβική Εθνική Φρουρά; Μα, οι Βρετανοί που διέθεταν και στρατιωτική αποστολή στην χώρα και εκπαίδευαν τα μέλη της Εθνικής Φρουράς (SANG).
Και σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται Βρετανοί εκπαιδευτές για την SANG, που αποκλειστικά ασχολείται με θέματα εσωτερικής ασφάλειας.
  Αλλά κι οι Αμερικανοί έχουν ευρύτερο εκπαιδευτικό ρόλο για τον εκσυγχρονισμό του σαουδαραβικού στρατού αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων $.  
Οι πωλήσεις βρετανικών όπλων στην Σαουδική Αραβία,την περασμένη δεκαετία
 Αλλά το οικονομικό κέρδος είναι που μετράει περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές και για τον πρόεδρο Τραμπ.
  Έτσι οι Σαουδάραβες ηγέτες, αισθάνονται πως μπορούν να συνεχίζουν ανενόχλητοι όχι μόνο την αυταρχική διακυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας τους, αλλά και την εξαγωγή της ιδεολογία του Ουαμπιμπισμού (Wahhabi) εναντίον του Σιιτικού Ιράν.
 Χωρίς οπωσδήποτε να αναφερθούμε στο άγος της ανθρώπινης τραγωδίας που έχουν προκαλέσει στην Υεμένη, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους και προκαλώντας πείνα και μεγάλες καταστροφές σε κοινωνικές δομές, στην φτωχότερη χώρα της περιοχής..
  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Οκτωβρίου, κάλεσε να εφαρμοστεί πλήρες εμπάργκο πώλησης όπλων  προς την Σαουδική Αραβία.
  Η Γαλλία πάντως έχει ανακοινώσει πως θα το εφαρμόσει «μόνο αν αποδειχθεί η άμεση ανάμειξη των σαουδαραβικών αρχών στη δολοφονία Κχασόγκι».
  Αντίθετα η Γερμανία ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή του μέτρου.
  Έτσι η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι σ΄ένα ηθικό πρόβλημα που καλείται να το αντιμετωπίσει η μη εκλεγμένη ηγεσία των Βρυξελών.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me