Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Ετοιμάζονται να φύγουν

       κι από το Αφγανιστάν;
Προκαλώντας αιφνιδιαστική ανατροπή η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πώς  οι Αμερικανοί στρατιώτες  αποχωρούν από την Συρία. Η κίνηση αυτή προκαλεί αναστάτωση στην αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει η “Wall Street Journal”.
  «Η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία αποτελεί παραχώρηση προς την Τουρκία, ενώ υπονομεύει την ήδη ασθενή συμμετοχή της Ουάσινγκτον στην αναστατωμένη από τον πόλεμο χώρα», γράφει το περιοδικό "Foreign Policy’’.
  Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Sarah Sanders, επιβεβαίωσε  την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, λίγη ώρα μετά την ανάρτηση στο Twitter, χτες  Τετάρτη, από τον πρόεδρο Τραμπ ότι «το Ισλαμικό κράτος (ISIS) ηττήθηκε».
  «Η κίνηση αποτελεί το ένδειξη της πολιτικής που εφαρμόζει ο Τραμπ μέσω Twitter, χωρίς προειδοποιήσεις» - γράφει το περιοδικό- υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για «πλήρη και σύντομη» απομάκρυνση των περίπου 2.000 στρατευμάτων της από την Συρία.
«Η αποχώρηση δίνει την ευκαιρία σε άλλους παράγοντες στην περιοχή, όπως η Ρωσία το Ιράν, αλλά και το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο να ενδυναμωθούν», υποστηρίζει το περιοδικό επικαλούμενο την άποψη ειδικών, όπως του Gayle Tzemach Lemmon, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων του «Defense One».
  «Αν ο Τραμπ αποσυρθεί τώρα, τέσσερις θα είναι οι νικητές: Το ISIS, ο Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν», υποστηρίζει ο Lemmon.
  Το περιοδικό επισημαίνει ακόμη πως η απόφαση επιβεβαιώνει την ένταση η οποία υποβόσκει ανάμεσα στον Τραμπ και το στρατόπεδο Μπόλτον – Πομπέο, δηλαδή του ειδικού συμβούλου του και του Υπουργού Εξωτρρικών.  Επειδή η κίνηση καταδεικνύει ότι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις ολοένα και ενισχύει  την επιρροή του στον πρόεδρο Τράμπ.
  Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πάντως, δεν επιβεβαίωσε την αποχώρηση ούτε διευκρίνισε το χρονικό όριο επαναπατρισμού του εκστρατευτικού σώματος. Απλώς ανακοίνωσε πως «η εκστρατεία εναντίον του ISIS έχει τελειώσει πλέον».
  Ο αμερικανός πρόεδρος έχει από καιρό δείξει την δυσαρέσκειά του ως προς το  κόστος της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Συρία και στη Μέση Ανατολή και η αποχώρησή τους αποτελεί ολοκλήρωση της προεκλογικής του υπόσχεσης που είχε δώσει το 2016 να διακόψει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στους πολέμους της Μέσης και Εγγύς Ανατολής. .
  Η ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν (την περασμένη Παρασκευή) .
  Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση «άλλη μία διπλωματική νίκη του Ερντογάν».
«Τα εύσημα θα πρέπει να δοθούν στον πρόεδρο Ερντογάν που κατόρθωσε να πείσει τον Τραμπ να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα  πολιτική του » υποστηρίζει το περιοδικό Foreign Policy .
  Σύμφωνα με τον Will Todman, καθηγητή του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στο πρόγραμμα «Μέση Ανατολή» η αποχώρηση συνεπάγεται  την εγκατάλειψη των Κούρδων για άλλη μια φορά από τις ΗΠΑ και την απαρχή νέας αναμέτρησης  ανάμεσα στην Τουρκία και το καθεστώς στην Συρία για το ζήτημα της ανατολικής περιοχής της χώρας.
 Προετοιμάζεται αποχώρηση και από το Αφγανιστάν;
  Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρουσιάσουν σχέδιο αποχώρησης και από το Αφγανιστάν αν υπάρξει συμφωνία  κατάπαυσης του πυρός για έξι μήνες με τους Ταλιμπάν, τερματίζοντας έτσι πολεμική εμπλοκή 17 χρόνων.
  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  "The Times" του Λονδίνου, πηγές των ανταρτών υποστήριζαν ότι κατατέθηκε  πρόταση σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν  τρεις στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε  στον πρόσφατο γύρο του διαλόγου ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ταλιμπάν  που διεξάγεται  στο Αμπού Ντάμπι.
 Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως οι ΗΠΑ προωθούν την ιδέα να ισχύσει κατάπαυση του πυρός πριν τις προεδρικές εκλογές  (στο Αφγανιστάν) του Απριλίου ωστόσο υφίστανται διαφωνίες εντός  ισλαμιστικού κινήματος για τις παραχωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν προς του Αμερικανούς. ». 
  Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός αν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν την εγγυηθούν και οι ΗΠΑ αποδεχθούν εκπρόσωπο των Ταλιμπάν ως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν αντικαθιστώντας τον σημερινό πρόεδρο Ghani.
 
(Foreign Policy Magazine - Wall Street Journal- The Times)
 
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me