Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

       Λαβρόφ: Η κατάρρευση

     της συμφωνίας INF μπορεί

   να βλάψει την διεθνή ασφάλεια

 Σε συνέντευξή του στο Sputnik, παραμονές του 2019 ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρεται: # Σε όσα θα πρέπει να αναμένουμε για ενδεχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας. 
# Για την αναμενόμενη απάντηση της Μόσχας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την συνθήκη «μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς».
# Τι σημαίνουν οι εκλογές στην Ουκρανία.
# Η κατάσταση των σχέσεων με την Λαϊκή Δημοκρατία της (Βόρειας) Κορέας.
# Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Συρία
«Έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι οπορτουνιστικοί παράγοντες σε διασύνδεση με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, επηρεάζουν τις διμερείς μας σχέσεις δημιουργώντας επιπρόσθετες δυσκολίες στην οικοδόμηση διαλόγου που θα βασίζεται στις αρχές  αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σεβασμού», είπε ο Λαβρόφ στην συνέντευξή του.
«Ως τώρα, οι μη φιλικές δράσεις της Ουάσινγκτον αποσκοπούν να μας ασκήσουν πίεση με την βοήθεια πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων μέσων. Με αποτέλεσμα, αν τις θεωρήσουμε υπό φιλοσοφική έννοια, το κύριο πρόβλημα των σχέσεών μας εναπόκειται στο ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε τις θεώρησαν πολύτιμες. Η Ρωσία για το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο, αποτελεί ‘αντικείμενο’. Γι΄αυτό το λόγο μας δαιμονοποιούν προκειμένου να κρατούν την Ευρώπη ελεγχόμενη και να ενισχύουν τους διατλαντικούς δεσμούς. Με κάποιους τρόπους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν και την Ρωσία εναντίον της Κίνας, προς όφελος των ΗΠΑ» είπε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
 «Εκ μέρους μας, προσπαθούμε να οικοδομούμε σχέσεις με όλες τις χώρες, δίνοντας την πρέπουσα αξία. Στο ίδιο πνεύμα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και με τις ΗΠΑ. Επαναλαμβάνω: Είναι βασικό. Σε εποικοδομητικό επίπεδο  διμερών σχέσεων».
  Ειδικότερα για την συμφωνία πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF), ο Λαβρόφ είπε στο Sputnik:
  «Είμαστε πεπεισμένοι  ότι η κατάρρευση της συμφωνίας INF  μπορεί να βλάψει την διεθνή ασφάλεια. Και προειδοποιούμε: Δεν μπορούμε ούτε θα αγνοήσουμε την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων οι οποίοι θα απειλούν, εμάς  και τους συμμάχους μας. Θα πρέπει να μην υπάρχει αμφιβολία πως θα δημιουργήσουμε τα μέσα για την εξασφάλιση της ασφάλειάς μας ενισχύοντας τις αμυντικές μας δυνατότητες. Πάντως η Ρωσία, όπως και κάθε υπεύθυνη χώρα, δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αγώνα εξοπλισμών και σε ‘νέα κρίση πυραύλων’», είπε ακόμη ο Λαβρόφ τονίζοντας: «Πιστεύω πως όλοι σ΄αυτόν τον κόσμο κατανοούν ότι ένοπλη σύγκρουση στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κυριότερες πυρηνικές δυνάμεις –Ρωσία και ΗΠΑ- θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα».
 
  Σε ερώτηση του Sputnik για τις εκλογές στην Ουκρανία την Άνοιξη, ο Λαβρόφ απάντησε: «Δεν επιθυμώ να κάνω σχόλια για τους υποψηφίους. Οι εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για την ατμόσφαιρα στην οποία προετοιμάζονται γι΄αυτές τις εκλογές.
  Στην Ουκρανία το επίπεδο της Ρωσοφοβίας έχει επιβληθεί άνωθεν και είναι απλώς εξωφρενικό, επειδή έχει ακταστεεί κυβερνητική επιλογή. Όσο για την τωρινή διακυβέρνηση, ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δικές της φιλοδοξίες παρά το συμφέρον της χώρας. Ελπίζω πως αργά ή γρήγορα στο Κίεβο θα έλθουν στην εξουσία κατάλληλοι άνθρωποι ικανοί για εποικοδομητικό διάλογο και υπεύθυνη αντιμετώπιση της πραγματικότητας».
  Για τις διπλωματικές εξελίξεις με την Βόρεια Κορέα, είπε ο Λαβρόφ στο Sputnik:
«Οι βελτιωμένες σχέσεις των δύο κρατών στην Κορεατική Χερσόνησο και η πρώτη στην ιστορία διάσκεψη κορυφής μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν με την Ρωσία να εγκρίνει τις συνολικές διαδικασίες για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή που χρόνιζαν. Αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά». 
Για το συριακό πρόβλημα ο Λαβρόφ είπε:
«Το μέλλον της Συρία θα πρέπει να αποφασισθεί από το λαό της  
μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας με την βοήθεια του διεθνούς παράγοντα.όπς προβλέφθηκε από το Συνέδριο για τον «Εθνικό Διάλογο» που έγινε τον Ιανουάριο του 2018».
 
(Sputnik)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me