Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Δυσαρέσκεια στη Γαλλία-

Κούρδοι στην αγκαλιά των Ρώσων;

 H ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έχει μπερδέψει ακόμη περισσότερο την επικίνδυνη ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή.
  Η Άγκυρα, πάντως, έχει στραφεί και στη Γαλλία, ώστε με τη διπλωματική της προσπάθεια να παίξει ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα στους Κούρδους, τη Μόσχα και την Τουρκία, και να μην αντιδράσει στα τουρκικά σχέδια.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δημόσια έχει διακηρύξει πως οι προετοιμασίες για τουρκική εισβολή στην περιοχή Rojava (όπως την αποκαλούν οι Κούρδοι), ανατολικά του Ευφράτη, έχουν ολοκληρωθεί και πως η εισβολή αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.
  Έπειτα από στρατιωτικές προετοιμασίες αρκετών μηνών, ο πρόεδρος Ερντογάν αισθάνεται αρκετά ισχυρός ώστε να θεωρεί πλέον πως «ήρθε η ώρα για να δώσει την εντολή της εισβολής».
  Οι εξελίξεις όμως περιπλέκονται, καθώς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναμένει η συριακή κυβέρνηση να ανακαταλάβει τις περιοχές της χώρας στον Βορρά που σύντομα θα εκκενωθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε το Associated Press (ΑΡ).
  Μετά την ξαφνική απόφαση του προέδρου Τραμπ -της περασμένης Τετάρτης- να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Μόσχα καλωσορίζει το γεγονός και ότι οι περιοχές στη βορειο-ανατολική Συρία θα πρέπει να αποδοθούν στη συριακή κυβέρνηση σύμφωνα με τον διεθνή νόμο.
  Σε ερώτηση για τα τουρκικά σχέδια, η Ζαχάροβα απάντησε ότι «η Μόσχα και η Άγκυρα συνεργάζονται στην πολιτική τους ως προς τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων». 
  Ωστόσο, εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από τους Τούρκους Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών δήλωσε πως δεν θα γίνει αποδεκτό να επιστραφούν στη συριακή κυβέρνηση η ανατολική Συρία και η Μανμπίζ.
  Περί τους 15.000 μαχητές του αντάρτικου Συριακού Εθνικού Στρατού που βρίσκονται στα περίχωρα της Μανμπίζ σχεδιάζουν να εισέλθουν στις περιοχές που θα εγκαταλειφθούν από τα αμερικανικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα η Τουρκία προετοιμάζεται για την επίθεση εναντίον της Μανμπίζ, στέλνοντας τεθωρακισμένα και δυνάμεις της στα τουρκο-συριακά σύνορα, όπως μεταδίδει το ΑΡ.
  Ο Youssef Hammoud, εκπρόσωπος των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών του Συριακού Εθνικού Στρατού, δήλωσε στο ΑΡ ότι «η επιστροφή της συριακής κυβέρνησης θα σημάνει ''καταστροφή''».
Αντιδρά και η Γαλλία 
  Η Τουρκία πλέον έχει στραφεί στο Παρίσι, επειδή ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν έχει επικρίνει την απόφαση Τραμπ υποστηρίζοντας πως «οι σύμμαχοι θα πρέπει να είναι αλληλέγγυοι».
  Η εν λόγω δήλωση ικανοποιεί τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους πολεμούν οι Τούρκοι. 
  Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί μη ανακοινώσιμο αριθμό ειδικών αποστολών στην ελεγχόμενη από μονάδες των Κούρδων της Συρίας (YPG) ζώνη, στη βορειο-ανατολική Συρία, επειδή σε αντίθεση με τη δήλωση Τραμπ το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) δεν έχει ηττηθεί. 
  Για τον λόγο αυτόν εξακολουθούν οι τζιχαντιστές να βρίσκονται στο στόχαστρο των Γάλλων, ιδιαίτερα και λόγω της συμμετοχής πολλών Ευρωπαίων στους κόλπους του ISIS στη Συρία.
  Οι τζιχαντιστές είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στις 11 Δεκεμβρίου στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, όπου τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και άλλοι 11 είχαν τραυματισθεί.
  Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει ούτε τις γαλλικές θέσεις αλλά ούτε τους «τρομοκράτες», και η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να επέμβει ανατολικά του Ευφράτη εναντίον του YPG» (τους μαχητές του οποίου η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες που συνεργάζονται με το PKK).
  Επιπλέον ένδειξη πως η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη με τη Γαλλία αποτελεί τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, σύμφωνα με το οποίο «πρόθεση της Γαλλίας είναι να υποστηρίζει τις 'τρομοκρατικές ομάδες' YPG/PKK διαθέτοντας εννέα στρατιωτικές δομές στη Συρία, ωστόσο μόνο με 200 στρατιώτες το Παρίσι δεν μπορεί να παρέχει στις τρομοκρατικές αυτές ομάδες την υπεσχημένη υποστήριξη».
  Οι αστήρικτες πληροφορίες του Anadolu υποστηρίζουν πως γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις συριακές περιοχές Kobani, Ain Issa, Raqqa,Tabqa καθώς και αλλού.
  Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων όμως, «δεν θα είναι ρεαλιστικό για τους Κούρδους να βασίζονται στη Γαλλία για την ασφάλειά τους».
  Οι Κούρδοι της Συρίας διαφωνούν. Στις 21 Δεκεμβρίου στη συνάντηση στο Παρίσι με τον Francois Senemand, ο Σύρος απεσταλμένος του φίλα προσκείμενου προς το YPG Δημοκρατικού Συμβουλίου Ilham Ahmed επέμεινε πως «η Γαλλία έχει να διαδραματίσει ρόλο στο συριακό πρόβλημα ώσπου να ολοκληρωθεί η πολιτική επίλυσή του καλώντας την Τουρκία να σταματήσει να αναμειγνύεται».
  Σε δηλώσεις του στο Al-Monitor, ο Ahmed υποστήριξε πως «η Ρωσία θα πρέπει να κατανοήσει ότι μετά την αμερικανική αποχώρηση οι Κούρδοι θα χρειάζονται τη βοήθεια της Μόσχας για όποια μελλοντική συμφωνία στην περιοχή».
  Υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι αξιωματούχοι του YPG βρίσκονται στη Μόσχα και στη Δαμασκό για να εξετάσουν λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση για αυτό από κάποιο από τα δύο μέρη.
 Την περίοδο των εορτών, ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να ‘σφαγιάσει’ τους συμμάχους έως τώρα με τις ΗΠΑ Κούρδους στη Συρία», υποστηρίζει δημοσίευμα στην εφημερίδα Philadelphia Inquirer.
  Συνεργαζόμενοι στενά με τις αμερικανικές δυνάμεις, οι Σύροι Κούρδοι αποτέλεσαν την κύρια δύναμη για να συντριβεί το ISIS στη Συρία και να ανακαταληφθεί η «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών Ράκα, έγραψε η Rubin.
 Σημειώνεται πως στους Κούρδους μαχητές συμμετέχουν πολλές γυναίκες οι οποίες είναι εκπαιδευμένες να πολεμούν.
 
Τραμπ: Το Ισραήλ τα καταφέρνει πολύ καλά να προστατευτεί μόνο του
  Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν ανησυχεί ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ, τονίζοντας πως η σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ μπορεί να αμυνθεί.
  Αναφερόμενος στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και στην ασφάλεια του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ μπορεί να προστατευτεί μόνο του. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠα δίνουν ετησίως «4,5 δισ. δολάρια» στο Ισραήλ.
  Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για το θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αεροπορική βάση του «Al-Asad», στο Ιράκ, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, όπου ηγούνται συνασπισμού ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS, όπως έγραψε η εφημερίδα «Times of Israel».
  «Λοιπόν, δεν το νομίζω. Μίλησα με τον Μπίμπι», δήλωσε ο Τραμπ, (εννοώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ), Βενιαμίν Νετανιάου.
  «Είπα στον Μπίμπι. Δίνουμε στο Ισραήλ 4,5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Και τα καταφέρνουν πολύ καλά να προστατεύσουν τον εαυτό τους», πρόσθεσε ο Τραμπ.
«Θα φροντίσουμε καλά το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα είναι εντάξει. Όμως δίνουμε στο Ισραήλ 4,5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Και τους δίνουμε, ειλικρινά, πολύ περισσότερα χρήματα απ' αυτά, εάν κοιτάξετε τα βιβλία — πολύ περισσότερα χρήματα απ' αυτά.  Και κάνουν πολύ καλή δουλειά οι ίδιοι», πρόσθεσε, δίχως να διευκρινίζει την προέλευση των 4,5 δισ. δολαρίων.
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν σήμερα στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο πλαίσιο πακέτου αμυντικής βοήθειας το οποίο είχε συμφωνηθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. 
Το Μνημόνιο προβλέπει για το Ισραήλ 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο 10 ετών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των ισραηλινών προγραμμάτων αναχαίτησης πυραύλων.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ως απόδειξη της αφοσίωσής του στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «ουδείς ήταν πρόθυμος να το πράξει», παρόλο που οι προηγούμενοι πρόεδροι «δήλωναν όλοι ότι θα το κάνουν».
 
(sputniknews.gr -  Al-Monitor - Deutsche Welle - ahvalnews.com)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me