Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Απόπειρα προσέγγισης
    σε εκρηκτικό περιβάλλον
 Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ Barham Salih, πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στην Άγκυρα, μετά την εκλογή του τον περασμένο Οκτώβριο.
  Το αξίωμα του προέδρου στο Ιράκ είναι τελετουργικό, αλλά ο Σαλίχ, (σε αντίθεση με τον βετεράνο Κούρδο πολιτικό  προκάτοχό του Fuad Massoum) έχει ήδη πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Τεχεράνη και τις πρωτεύουσες των κρατών του Κόλπου τον  περασμένο μήνα.
  Τα ταξίδια του Ιρακινού προέδρου εντάσσονται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, την παρουσία Κούρδων μαχητών στο Ιράκ, αλλά και τουρκικών στρατιωτικών μονάδων που επιχειρούν στις ιρακινές περιοχές -στο όρος Καντίλ, (στα σύνορα Ιράκ- Ιράν) αλλά και τις περιοχές της Amediyah και της Sinjar.
  Αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες της Βαγδάτης, η τουρκική μαχητική αεροπορία εξακολουθεί να πλήττει στόχους που υποστηρίζει ότι βρίκονται μαχητές του κουρδικού ΡΚΚ στο Καντίλ  προκαλώντας πολλά θύματα και στον άμαχο πληθυσμό.
  Η μονομερής τουρκική στρατιωτική διείσδυση στο Ιράκ, επικαλείται ότι εκπαιδεύει Σουνίτες  Άραβες στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.
  Η Άγκυρα, προσπάθησε να προσεγγίσει το νέο Ιρακινό πρόεδρο από την επομένη της εκλογής του, στέλνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου στην Βαγδάτη τον Οκτώβριο και να του επιδώσει την πρόσκληση του Ερντογάν για την επίσκεψη του Ιρακινού προέδρου στην Άγκυρα.
 Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ρίζες του Σαλίχ βρίσκονται στην Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (Patriotic Union of Kurdistan  -PUK), ενός από τα κουρδικά κόμματα στο Ιράκ που παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK-θεωρούμενου ως τρομοκρατική οργάνωση για την Τουρκία). Τους εξεγερμένους Κούρδους μαχητές που μάχονται κυρίως τα τουρκικά στρατεύματα και κατηγορούν πως το PUK (που είναι ισχυρό στην περιοχή της Sulaimaniyah), επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνησή τους στο όρος Καντίλ.
  Ο Σαλίχ έχει διατελέσει πρωθυπουργός της ιρακινής περιοχής του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν εκπροσωπώντας το PUK.
Οι σχέσεις Ιράκ –Τουρκίας δοκιμάσθηκαν και στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρέσβης είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Βαγδάτη, όπου και δέχθηκε τις ιρακινές διαμαρτυρίες «για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του  ιρακινού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά».
  «Τουρκία και Ιράκ θα εμβαθύνουν την συνεργασία τους στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την υποδοχή του Ιρακινού προέδρου, υποστηρίζοντας πως «εξασφαλίζοντας την πολιτική ενότητα στο Ιράκ και την εδαφική του ακεραιότητα, καθώς και την σταθερότητα αποτελούν την καρδιά της τουρκικής πολιτικής απέναντι στη χώρα αυτή».
  Για να προσθέσει: «Τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS, το ΡΚΚ και η FETÖ (Γκιουλενιστές) αποτελούν απειλή τόσο για την Τουρκία όσο και το Ιράκ, γι’ αυτό οι δύο χώρες πρέπει να συνεργασθούν στην μάχη εναντίον τους».
Απαντώντας ο Σαλίχ προσδιόρισε πως επισκέπτεται την «αδελφική χώρα με στόχο την συνεργασία σε όλους τους τομείς και οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν σε πλήρη αλληλεγγύη».
  Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ιράκ, εξέφρασε ικανοποίηση που η Τουρκία έστειλε αντιπρόσωπό της για να εξετάσει το ζήτημα της ύδρευσης της χώρας του, που εν μέρει αποδίδεται και στην δημιουργία τουρκικών φραγμάτων στον Τίγρη και τον Ευφράτη.
Όπως αναμενόταν ο Ερντογάν θα ζητήσει την υποστήριξη του Σαλίχ όχι μόνον εναντίον του ΡΚΚ, καθώς και να μοιρασθεί μέρος της «πίτας», από τα δισεκατομμύρια δολάρια της ανασυγκρότησης της γειτονικής χώρας.
 Στο βάθος το αέριο κλπ
Με την Ουάσινγκτον να σκληραίνει την στάση της απέναντι στην Τεχεράνη και το Ιράν να θέλει την βοήθεια της Βαγδάτης να ξεπεράσει τα εναντίον του οικονομικά αντίποινα, οι συνομιλίες των δύο προέδρων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  Το Ιράκ διαθέτει τα 10α μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, τα οποία βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές.
  Το ιρακινό αέριο για την Τουρκία θα αποτελούσε εναλλακτική λύση για την μεγάλη εξάρτηση που έχει από το ρωσικό και ιρανικό φυσικό αέριο. Αλλά τον περασμένο χρόνο τα πράγματα άλλαξαν όταν η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Rosneft απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του ενεργειακού τομέα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ αγοράζοντάς τες αντί $3,5 δισεκατομμυρίων.
  Το Ιράκ, αποτελεί από τους στενότερους εμπορικούς συνεργάτες της τουρκικής οικονομίας με ύψος συναλλαγών $9 δισεκατομμύρια για το 2017.
  Η Τουρκία επίσης, διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο για την ανασυγκρότηση του Ιράκ προσφέροντας χορηγία $5 δισεκατομμυρίων στην διεθνή σύνοδο που έγινε στο Κουβέιτ στις αρχές του 2018.
  Για την πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει ο Σαλίχ, Κούρδοι σχολιαστές επισημαίνουν: «Προσπαθεί να τα έχει με όλους καλά – και με τους Τούρκους και τους Δυτικούς και το Ιράν, αλλά ανέλαβε πρόεδρος πολύ αργά».
(hurriyetdailynews.com και al-monitor.com)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me