Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 Ο κινεζικός πολιτισμός,  η αποστολή 

         στην σκοτεινή πλευρά 
    της Σελήνης και η γεωπολιτική
Η είδηση μεταδόθηκε στα «υπόλοιπα» των δελτίων στα διεθνή Μέσα: «Στην αθέατη πλευρά προσεληνώθηκε το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang'e-4 με το εξάτροχο όχημα Yutu-2,   και μέσω του δορυφόρου Queqiao έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες.
 Πρόκειται για την πρώτη διαστημική αποστολή στην αθέατη –από τη Γη- πλευρά της Σελήνης. Παρ΄όλο που χαρακτηρίζεται «σκοτεινή», απολαμβάνει την ίδια ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας όπως και η ορατή.
Δεν παύει να αποτελεί μυστήριο όμως, που έχει υμνηθεί και από τους Pink Floyd - The "Dark Siδe of the Moon".
  Τα ονόματα Chang'e, Yutu και Quegiao ουδεμία σημασία έχουν για όλους εμάς της δυτικής κουλτούρας. Είναι όμως πασίγνωστα στους ανατολίτες.
Σύμφωνα με τον θρύλο, (σύμφωνα με την Wikipedia) στο πολύ μακρινό παρελθόν, στον ουρανό βρίσκονταν οκτώ ήλιοι που προκαλούσαν προβλήματα στους ανθρώπους της Γης. Ο τοξότης Yi τότε, κατόρθωσε να καταρρίψει τους εφτά, αφήνοντας στον ουρανό το μοναδικό ήλιο. 
Σε ανταμοιβή πήρε αθανασία, αλλά ζήτησε να δοθεί στην σύζυγό του Chang'e επειδή έφευγε για κυνήγι. 
Όσο έλειπε ο Γι, η μαθήτριά του Fengmeng προσπάθησε να πείσει την Chang'e να του δώσει επιτέλους το ελιξίριο. Εκείνη αρνήθηκε και το ήπιε για να αναληφθεί στους ουρανούς. 
 Ο Γι όταν το έμαθε λυπήθηκε αλλά έκανε θυσίες στο όνομά της…
 Ακόμη και σήμερα οι ανιμιστές, στα μέσα του Φθινοπώρου, όταν το Φεγγάρι είναι γεμάτο, τον όγδοο σεληνιακό μήνα κοιτάζοντας προς τα ουράνια προσεύχονται στην Chang'e.
Μετά την προσελήνωσή της το διαστημικό όχημα Cheng'e-4  έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες «στους πιστούς της» στη Γη, μτά την προσελήνωσή της την περασμένη Τετάρτη. 
  Η προσελήνωση του κινεζικού διαστημικού οχήματος στην αθέατη πλευρά της Σελήνης χαρακτηρίσθηκε ομολογουμένως, επίτευγμα για την ανθρωπότητα, υπενθυμίζοντας ότι η ανθρώπινη προσπάθεια ανταμείβεται όταν πραγματοποιεί προσπάθειες να ικανοποιήσει την επιστημονική περιέργεια. 
  Η προσελήνωση αυτή όμως, δίνει στην Κίνα και γεωπολιτική νίκη, όταν η χώρα αυτή δεν είχε στείλει ούτε δορυφόρο γύρω από την Γη, όταν ξεσπούσε ο ανταγωνισμός του διαστήματος ΗΠΑ –Σοβιετικής Ένωσης  πριν περίπου 70 χρόνια.
Η πρώτη αποστολή στην Σελήνη είχε γίνει το 1959 με το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Luna 2, δύο χρόνια μετά την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου γύρω από την Γη.
Μπορεί το σκάφος εκείνο να είχε συντριβεί, αλλά αποτελούσε την πρώτη σημαντική επιτυχία για την προσπάθεια «κατάκτησης της Σελήνης».
Δύο ημέρες μετά το γεγονός εκείνο, ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουτσόφ είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μη κρύβοντας την υπερηφάνειά του για το διαστημικό επίτευγμα της χώρας του.
Δέκα χρόνια αργότερα, όταν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin πατούσαν το πόδι τους στην Σελήνη είχε χαρακτηρισθεί «γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα».
Παρά τις εντολές που είχε δώσει ο Μάο στους Κινέζους επιστήμονες, η Κίνα δεν διέθετε την απατραίτητη τεχνογνωσία, και ο πρώτο δορυφόρος είχε κτοξευθεί το 1970. Το 2007 εστάλη ο πρώτος κινεζικός δορυφόρος γύρω από την Σελήνη και άλλος το 2013.
Το 2011 κινεζικός διαστημικός σταθμός απέτυχε να τεθεί σε τροχιά, και έπεσε στον Ειρηνικό. Ακολούθησε επιτυχής εκτόξευση κινεζικού διαστημικού σταθμού το 2016.
Το 2018, η Κίνα είχε εκτοξεύσει στο διάστημα περισσότερους δορυφόρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Με φιλόδοξα σχέδια για το διαστημικό μέλλον από το Πεκίνο.
Στα σχέδια είναι και αποστολή και προσεδάφιση στον Άρη, στα2021. Κάτι που θα καταστήσει την Κίνα δεύτερη χώρα που θα έχει επιτύχει κάτι παρόμοιο με πρώτες τις ΗΠΑ.
Ακόμη και σήμερα, παίζει ρόλο στον ανταγωνισμό του διαστήματος «η πρωτιά» για να σημαδευτεί κάποια περιοχή.
«Είναι στη φύση του ανθρώπου να εξερευνήσει τον άγνωστο κόσμο», δήλωσε ο Wu Weiren, που είχε σχεδιάσει την αποστολή του Chang’e 4 στην ‘New York Times’. «Και αυτό ανήκει όχι μόνο στη δική μας γενιά, αλλά και στις επόμενες», πρόσθεσε.
Η νέα κινεζική αποστολή, έχει πάρει ιδιαίτερη σημασία, μετά την δήλωση του προέδρου Τραμπ για στρατιωτική διοίκηση του διαστήματος στο Πεντάγωνο.
Δεν είναι υποκριτικά όποια συγχαρητήρια απεστάλησαν στην κινεζική ηγεσία για το διαστημικό επίτευγμα της χώρας τους. Επειδή επρόκειτο για ιδιαίτερα εξαιρετική αποστολή την πρώτη του είδους της. Χώρια τις αναφορές στον άγνωστο για τους Δυτικούς κινεζικό πολιτισμό.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me