Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

    Ζούμε σε περίεργες εποχές 

      με την γεωστρατηγική
  να παίζει παράδοξα παιχνίδια 
 Καλούμαστε λοιπόν, να επιλέξουμε ανάμεσα στον Μαδούρο ή τον Γκουαϊδό.
  Τον ενοχλητικό για τις ΗΠΑ δηλαδή, εκλεγμένο –με τις γνωστές διαδικασίες που συμβαίνουν στην Λατινική Αμερική- πρόεδρο, ή τον πραξικοπηματία ηγέτη της αντιπολίτευσης που προωθούν οι ΗΠΑ, στην Βενεζουέλα, όπου ο λαός της έχει φτάσει στα όριά του.
  Ως πρόφαση επικαλούνται την «δραματική για τον λαό της Βενεζουέλα οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα». Παραλείπεται φυσικά να αναφερθεί ότι είναι ασφυκτικά για την οικονομία της  δύσμοιρης χώρας τα αμερικανικά οικονομικά αντίποινα. Τα οποί από την Δευτέρα ενισχύθηκαν με απόφαση του προέδρου Τραμπ.
  Θυμίζουμε το δημοσίευμα του περιοδικού ΝΑΤΙΟΝ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που αναφέρεται στον οικονομικό πόλεμο και τα «παγωμένα κεφάλαια της κυβέρνησης στην Βενεζουέλα από ΗΠΑ και Βρετανία (που έχουν κλαπεί για να περιγράφουμε την αλήθεια) και είναι αρκετά $ δισεκατομμύρια . 
  Στα αντίποινα περιλαμβάνεται η απαγόρευση εξαγωγής στις ΗΠΑ πετρελαίου, από το διυλιστήριο της Βενεζουέλα, που ελέγχεται από την ρωσική Rosneft προκειμένου να καλυφθεί δάνειο $1,5 δισεκατομμυρίων που χορηγήθηκε από τη Μόσχα.
  Είναι πάγια η πολιτική των οικονομικών αντιποίνων που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον.      Παρόμοιο οικονομικό αποκλεισμό έχει προωθήσει εναντίον της Ρωσίας - πρόσφατα και εναντίον της Κϊνας. Είναι γνωστό πόσο έντονα αντιδρά στις χώρες που δυσφορούν και δεν συμφωνούν. Όπως η Γερμανία που δεν σταματά την κατασκευή του νέου αγωγού μεταφοράς ρωσικού  φυσικού αερίου.
  Αντίθετα, στο ζήτημα της ανίσχυρης Βενεζουέλα ευρωπαϊκά κράτη και η εκπρόσωπος στα διεθνή της ΕΕ Μογκερίνι, «απείλησαν» τον Μαδούρο πως αν δεν προκηρύξει αμέσως εκλογές θα αναγνωρισουν ως νόμιμο πρόεδρο τον πραξικοπηματία. Προς δόξαν της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης.
  Το πιο τρελό επιχείρημα διατυπώνεται από ημεδαπούς αμερικανόδουλους, ότι τον Μαδούρο υποστηρίζει εκτός των Ρώσων, Κινέζων, Κουβανών και άλλων εκτός δυτικού κλίματος, ακόμη και ο Ερντογάν. Παραλείποντας τις άριστες οικονομικές σχέσεις των δύο αυτών χωρών…
  Έτσι στο παιχνίδι μπήκε και η κυβέρνηση (για να δείξει στο αριστερό ακροατήριό της ότι δεν υπακούει τις ΗΠΑ –όπως για τις Πρέπσπες) και μαζί με την Αυστρία αντιδρούν. 
  Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που μεταφέρουν ξένα Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν ότι υπήρξε παρέμβαση της Ελλάδας για να γίνει ηπιότερη η απόφαση της ΕΕ για την Βενεζουέλα σε ό,τι αφορά το μέλλον του Μαδούρο.
  Οπως έγραψε στο Twitter ο ανταποκριτής της WSJ Λόρενς Νόρμαν, «η Αθήνα μπλόκαρε την σχεδιαζόμενη ανακοίνωση της ΕΕ με την οποία διατυπώνονταν ευθεία απειλή για αναγνώριση του Γκουαϊδό, εαν δεν γίνουν εκλογές, με το σκεπτικό ότι ήταν υπερβολική».
Επίσημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, είχε στηρίξει τον Μαδούρο.
Στέλνει ο Τραμπ στρατό στη γειτονική με τη Βενεζουέλα Κολομβία; 
  Ερωτήματα έχει προκαλέσει φράση στο σημειωματάριο που κρατούσε ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, η οποία ανέφερε «5.000 στρατό στην Κολομβία».
  Σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Carlos Holmes είπε πως η κυβέρνησή του δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στους δημοσιογράφους για «τις νέες κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας», κρατούσε το σημειωματάριό του κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται πως έχει γράψει «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία.  
 Μπόλτον: «Όλες οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι για τον Τραμπ στη Βενεζουέλα», καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τις κυρώσεις εναντίον της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα μαίνεται η συνταγματική μάχη εξουσίας στη χώρα…
Οι εξελίξεις σημειώνονται -όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο «sputniknews»- καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο στη Βενεζουέλα τον αυτοανακηρυχθέντα Χουάν Γκουαΐδο.
  Την περασμένη εβδομάδα, η Κολομβία (συνορεύει με τη Βενεζουέλα) συμμετείχε σε ομάδα λατινοαμερικανικών χωρών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αμερικανική επιλογή για τον Γκουαΐδο.
   Σε ερώτηση για την επίμαχη φράση στο σημειωματάριο που κρατούσε ο Τζον Μπόλτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε στο Associated Press: «Όπως ο πρόεδρος έχει πει, όλες οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται η αποστολή στρατευμάτων στην Κολομβία.
  Πάντως, εκπρόσωπος του Κολομβιανού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο «Sputnik» πως η κυβέρνησή του «δεν πρόκειται να χορηγήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση που υπάρξει ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βενεζουέλας».
  Σχολιάζοντας όσα έγραφε στο σημειωματάριό του ο Μπόλτον, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε στο Facebook: «Αφήστε να θυμηθούμε πως η ‘επιστροφή της δημοκρατίας ‘ στη Βενεζουέλα –λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους- η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή προέρχεται από την περιοχή της Κολομβίας. Και όλα τα περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις, από τις εκλογές έως την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, που αποτελούν ζήτημα ανησυχίας συλλογικά από τη Δύση τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ερωτήματα».
  Το πρόσωπο των ημερών, ο Χουάν Γκουαΐδό, δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Τραμπ «κι άλλους προέδρους στην περιοχή», χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του.
  Το μόνο που είπε ήταν πως οι συνομιλίες αφορούσαν «στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα και την αποκατάσταση της δημοκρατίας».
  Ο Γκουαΐδό αρνήθηκε τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο πρόεδρος Μαδούρο ότι «οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν πραξικόπημα» και ισχυρίσθηκε πως «ο λαός της Βενεζουέλας έθεσε σε εφαρμογή τα συνταγματικά του δικαιώματα».
  Ο Μαδούρο στο Twitter του έγραψε: «Τραμπ, είσαι υπεύθυνος για όποιες βιαιότητες ξεσπάσουν στη Βενεζουέλα… Το αίμα που θα χυθεί στη Βενεζουέλα θα έχει προκληθεί από τα χέρια σου, πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me