Όταν το παραδέχεται
πρώην πρόεδρος ...
Προσκεκλημένος στη λειτουργία της Κυριακάτικης Σχολής στην Εκκλησία Βαπτιστών Μαρανάντα στην πατρίδα του στο Plains της Γεωργίας, ο Τζίμι Κάρτερ αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει πρόσφατα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την Κίνα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Κάρτερ, 94 χρόνων, δήλωσε ότι ο Τράμπ ασχολείται συνεχώς με την συνεχώς αυξανόμενη τάση της οικονομίας της Κίνας και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «η Κίνα προχωράει μπροστά από εμάς».
Ο Κάρτερ, ο οποίος εξομάλυνε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνο το 1979, δήλωσε ότι όπως είπε και στον Tραμπ «μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Κίνας οφείλεται στην ειρηνική εξωτερική πολιτική της».
«Από το 1979, ξέρετε πόσες φορές η Κίνα έχει πολεμήσει με άλλη χώρα;» ρώτησε ο Κάρτερ. "Η αλήθεια είναι πως ο τελευταίος μεγάλος πόλεμος της Κίνας – ήταν η εισβολή στο Βιετνάμ - και συνέβη το 1979. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός τότε είχε πλήξει τις παραμεθόριες περιοχές του Βιετνάμ με πυροβολικό και το ναυτικό του είχε σύντομη αντιπαράθεση με το βιετναμέζικο στην Δεκαετία του '80. Από τότε, όμως, η Κίνα βρίσκεται σε ειρήνη με τους γείτονές της και τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο Κάρτερ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ γνώρισαν περίοδο ειρήνης μόλις για 16 από τα 242 χρόνια τους ως έθνος.
Μετρώντας τους πολέμους, τις στρατιωτικές επιθέσεις και τις στρατιωτικές κατοχές, στην αμερικανική ιστορία υπήρχαν μόνο πέντε χρόνια ειρήνης - το 1976, το τελευταίο έτος της διοίκησης του Gerald Ford και το 1977-80, το σύνολο της προεδρίας του Carter.
Ο Κάρτερ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «το πλέον φιλοπόλεμο έθνος στην ιστορία του κόσμου», με αποτέλεσμα, είπε, «οι ΗΠΑ να αναγκάζουν και άλλες χώρες να υιοθετήσουν τις φιλοπόλεμες αμερικανικές μας αρχές».
Το μερίδιο της Κίνας για την ειρήνη είχε αποτέλεσμα να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της, υποστήριξε ο Κάρτερ.
«Πόσα χιλιόμετρα τρένου υψηλής ταχύτητας έχουμε στη χώρα;» ρώτησε. Για να απαντήσει ο ίδιος: «Η Κίνα έχει 29.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας, ενώ από τις ΗΠΑ χάθηκαν, νομίζω, τουλάχιστον τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, για στρατιωτικές δαπάνες».
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Watson του Brown University, οι ΗΠΑ δαπάνησαν από το 2001 $ 5,9 τρισεκατομμύρια πόλεμοι στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλα έθνη.
«Είναι κάτι περισσότερο από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε», δήλωσε ο Κάρτερ για τις δαπάνες πολέμου των ΗΠΑ.
«Η Κίνα δεν έχει χάσει ούτε δεκάρα για τον πόλεμο και γι 'αυτό είναι μπροστά μας. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση».
«Και νομίζω ότι η διαφορά είναι αν ξοδεύαμε τρία τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές υποδομές, τότε πιθανώς θα είχαν περισσεύσει δύο τρισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Κάρτερ στο εκκλησίασμα.
«Θα είχαμε σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας. Θα είχαμε γέφυρες που δεν καταρρέουν, θα είχαμε δρόμους που συντηρούνται σωστά. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα ήταν τόσο καλό όσο αυτό της Νότιας Κορέας ή του Χονγκ Κονγκ».
Ενώ υπάρχει επικρατούσα πεποίθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η χώρα σχεδόν πάντα συμμετέχει σε πόλεμο «για ευγενείς σκοπούς και για την υπεράσπιση της ελευθερίας», η παγκόσμια κοινή γνώμη και τα γεγονότα χρωματίζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Οι περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του WIN / Gallup για το 2013, αναγνώρισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δημοσκόπηση της Pew Research του 2017 διαπίστωσε ότι αριθμός ρεκόρ από τους ερωτηθέντες έβλεπε την αμερικανική εξουσία και επιρροή ως «μεγάλη απειλή».
ΗΠΑ εισέβαλαν ή βομβάρδισαν δεκάδες χώρες και υποστήριξαν σχεδόν κάθε δεξιά δικτατορία στον κόσμο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ανέτρεψαν ή προσπάθησαν να ανατρέψουν δεκάδες ξένες κυβερνήσεις από το 1949 και προσπάθησαν ενεργά να συντρίψουν σχεδόν το κάθε κίνημα απελευθέρωσης ενός λαού στην ίδια περίοδο. Έχουν επίσης αναμειχθεί σε πολλές εκλογές, σε χώρες ασχέτως αν ήταν συμμαχικές ή και αντίπαλες.