Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Τι έγινε τελικά εκεί πάνω στην Ακρόπολη κύριε καθηγητά;

 

 

 

Διαβάζουμε τελευταία  ένα σωρό «βαριά» για τις όποιες παρεμβάσεις που οργάνωσε η ομάδα CultureThroughPoliticsμε την επίβλεψη των εργασιών από τον Αρχιτέκτονα καθηγητή Μανώλη Κορρέ και πρόεδρο της επιτροπής συντηρήσεως μνημείων Ακρόπολης. Ποιος δεν λάτρεψε , εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στα πέρατα του κόσμου αυτόν τον ιερό βράχο με τον Παρθενώνα – Προπύλαια – Ερέχθειο. Με την τόση μακραίωνη ιστορία γνωρίζοντας τεράστια αίγλη. Από το τέλος της νεολιθικής περιόδου με την εγκατάσταση των πρώτων ανθρώπων και με τον μεγάλο απέραντο Περικλή που μαζί με την ομάδα του με τα φοβερά γλυπτά μετέτρεψαν την Ακρόπολη στο σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο Ιερό της τότε εποχής, αλλά και σήμερα στον σύγχρονο κόσμο, και εσαεί ως σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, (Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ενταγμένο στον κατάλογο της Unesco).

 

Και ενώ η Ακρόπολή μας άντεξε σε τόσο σημαντικές - μεγάλες καταστροφές (φωτιές, βομβαρδισμούς, λεηλασίες) ανασύροντας, έτσι ενδεικτικά, από το προσωπικό υποτυπώδες αρχείο μου, τους Παρθενώνες που χάθηκαν.(Οι περισσότεροι γνωρίζουν ένα στην πραγματικότητα οι αρχαίοι ναοί της Αθηνάς στον ιερό βράχο ήτανε τρεις – μόνο μικρά κομμάτια τους διασώζονται ως σήμερα).Πώς να μην παραθέσεις για την ιστορία αλλά και σίγουρα για το μέγεθος της όποιας ζημιάς , με τις όποιες αντιπαραθέσεις , σοβαρές αντιδράσεις, καταγγελίες:

  • Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα.
  • Η τσιμεντούπολη σκαρφάλωσε και στον Ιερό Βράχο.
  • Προγενέστερες χαράξεις αντικαταστάθηκαν από ασαφείς επιφάνειες, που εφάπτονται προσβλητικά σε προπύλαια και Παρθενώνα που μοιάζουν τώρα να ασφυκτιούν !
  • Είναι έγκλημα να τραυματίζεις τον Βράχο – Μνημείο με το να το σκεπάζεις !
  • Τόσο απωθητικό ώστε να μην ξανά ανέβω στην Ακρόπολη.
  • Υπερκομματική επιτροπή από 133 προσωπικότητες – Αρχιτέκτονες , Αρχαιολόγους, Ιστορικούς της τέχνης, υψώνοντας την φωνή τους για το τόσο τσιμέντο και τα έργα που θα προκαλέσουν βλάβη στα μνημεία.
  • «Ζόρικα» ερωτήματα νομικής αλλά και τεχνικής φύσεως πάνω στη νομιμότητα όταν μάλιστα η σχετική εγκριτική διοικητική διαδικασία ρυθμίζεται από μια εξαντλητική νομοθεσία. Ο νόμος παρέχει και ποινική προστασία όπως όλοι γνωρίζουμε στα πολιτιστικά αγαθά. Η απόφαση εκδόθηκε 2/09/20 «έγκριση μελέτης κτλ.» υλοποιήθηκε τόσο σύντομα.
  • Ακρόπολη SOS!

Και αφού σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές στα μεγάλα έργα (ιδίως αρχαιολογικά), οποιασδήποτε μορφής, σε αναπλάσεις, σε όνειρα για μελλοντικά σχέδια και προμελέτες – μελέτες εκατοντάδων – χιλιάδων σελίδων, έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις , ενστάσεις , δικαστήρια χρονοβόρα όλα εδώ προφανώς «φύγαμε - πετάξαμε» (για μια καινούρια Ακρόπολη παλιές δηλώσεις και αυτές ότι πρέπει να έχει και μέλλον, στο φυσικό της χώρο πέτρα και χώμα)! Διαβάσαμε έτσι για χορηγία, εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ (αμφισβητείται εδώ η κλήση, εξυπηρέτηση πολύ κόσμου – γκρουπ τουριστών μέχρι και βαριά μηχανήματα και βέβαια για τη σπουδή, χωρίς ενημέρωση Unesco, το θρυλικό Κ.Α.Σ., ηγεσία του πολιτισμού. Ακόμη και δυνατότητα καταστροφής αφαίρεσης όλου αυτού του όγκου τσιμέντου! Απευθυνόμενος τέλος στον παλιό μου συμμαθητή Μανώλη Κορρέ που τιμήθηκε επάξια από την πολιτεία αναγνωρίζοντάς του πάνω από όλα την πρωτοποριακή του σκέψη(από τα μαθητικά χρόνια αυτή) που συνδύασε την αναστήλωση με την πρωτότυπη αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα (παγκόσμια αναγνώριση - διεθνές βραβείο), φωτεινό μυαλό σίγουρα που με τις γνώσεις και την επιμονή του  κατάφερε να αποκαλύψει τα μυστικά του Παρθενώνα, του Ηρωδείου και όχι μόνο. Καθηγητής στο ΕΜΠ και Ακαδημαϊκός, φτάνει και περισσεύει η δήλωση του άλλου μεγάλου δασκάλου Χαράλαμπου Μπούρα: «Είναι ένας εραστής νέων πραγμάτων με τρομακτική περιέργεια για οτιδήποτε έχει ανθρώπινο κόπο και σκέψη».

Θαυμασμός λοιπόν από επιστήμονες, συναδέλφους σου αλλά και τον κόσμο και πως αλλιώς όταν η ακρόπολη ήταν σπίτι σου, γραφείο σου, εργαστήριο σου μες στο λιοπύρι και την βροχή ο ίδιος παρών μέχρι και με το πάθος του Φειδία σου είχαν γράψει. Βασανιστικά ρωτώ:

Τι έγινε τελικά κύριε καθηγητά;

Ονειρευτήκατε μια άλλη Ακρόπολη με άλλη οπτική διάθεση γιατί πέρασαν και τα χρόνια, γεράσαμε. Παλιά δήλωσή σας, εκεί στην  δεκαετία του 80: «σε 10 χρόνια θα έχουμε την νέα Ακρόπολη». Και ακόμη ότι αυτοί οι Αρχαίοι ζούσαν στην εποχή τους . Και δεν μου περνά καθόλου «η επικαιρότητα» (γιατί κάπου το άρπαξα και αυτό)· ή κάπου στις νέες διαδρομές της Ακρόπολης οι όποιες αισθητικές των υψηλά αρμοδίων καθόρισαν και καθορίζουν τις παρεμβάσεις (επιβολή πρωθύστερων διαδικασιών);

Τόσο πολύ τσιμέντο μου μαύρισε την καρδιά, και νομίζω και πάρα πολλοί θα προτιμούσαν και αυτοί την παλιά χάραξη του Ι. Τραυλού του 60 που δεν τηρήθηκε. Και που συγκροτείτο από ένα λιτό τεθλασμένο διάδρομο πλάτους μέχρι τεσσάρων μέτρων που θα εξυπηρετούσαν καλά Χώμα και Πέτρα μαζί με τα Μάρμαρα που τόσο πολύ έχεις μελετήσει.

Αλλά και ακόμη πως όλοι οι μεγάλοι καθηγητές που «έγραψαν» στο χώρο και μας άφησαν τόσα όπως ένας Ορλάνδος, Πάλλας, Μπούρας, Τραυλός, Πικιώνης κάπως έτσι θα το έβλεπαν.            

                                

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Π.ΚΟΡΔΗΣ

 

 
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me