Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Στρατιωτάκια χωρίς όπλα αλλά με δορυφορικά τηλέφωνα...

Ο πόλεμος στο Ιράκ επιστρέφει σε λίγο...

Επειδή υπάρχουν ακόμα μερικοί που πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να αποτραπεί, καθημερινά οι Αμερικανοί παρέχουν πληροφορίες, για να δείξουν ότι απλώς η ημερομηνία της επίθεσης δεν είναι ακόμα γνωστή. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Έτσι ανακοινώνονται μερικές λεπτομέρειες για να φανεί πως  η πολεμική επιχείρηση έχει προετοιμαστεί ενδελεχώς.

Για πρώτη φορά από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και σε μία κλίμακα πρωτοφανή για τα αμερικανικά στρατιωτικά χρονικά, οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουντην αμερικανική εισβολή εναντίον του Ιράκ θα έχουν την πλήρη κάλυψη από στρατιωτικές μονάδες που θα τους συνοδεύουν σ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου...

Όπως διατυμπανίζεται από τους αμερικανικούς στρατιωτικούς κύκλους, «για την ασφάλειά τους», αλλά στην πραγματικότητα, για την καλύτερη περιφρούρηση των ειδήσεων που θα μεταδίδονται.

 Έχει ήδη γίνει πλήρης μελέτη για στρατιωτική μονάδα η οποία είναι επιφορτισμένη με  προστασία και την υποστήριξη των περίπου 500 δημοσιογράφων, φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων (100 από τους οποίους είναι από ξένες χώρες – συμπεριλαμβανομένου και του αραβικού Αλ Τζαζίρα) ,τον ανεφοδιασμό και την υποστήριξή τους με όλα τα απαραίτητα εφόδια.

Η στρατιά των δημοσιογράφων υπόσχεται να προσφέρει στο αμερικανικό κοινό και τον κόσμο, μια ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον καναπέ τους τον πόλεμο που αναμένεται να αρχίσει στις επόμενες βδομάδες. Τα ερωτήματα που απασχολούν τους  αμερικανικούς στρατιωτικούς και όχι δημοσιογραφικούς κύκλους, είναι δεοντολογικής μορφής, για τους δημοσιογραφικούς κανόνες της εμπλοκής...

Για παράδειγμα,  πώς θα εξασφαλισθεί ότι μια οικογένεια δεν θα πληροφορηθεί πρώτα από την τηλεόραση στην περίπτωση που κάποιος δικός της τραυματιστεί ή ακόμα και σκοτωθεί κατά την μάχη.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, εξετάζουν ακόμα πως θα  τηρηθούν τα στρατιωτικά απόρρητα από τη στρατιά αυτή των πλήρως εξοπλισμένων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοσιογράφων.

 «Δεν επιθυμούν δηλαδή ζωντανή κάλυψη μιας φάλαγγας αρμάτων που θα κατευθύνεται από τη Βασόρα στη Βαγδάτη, επειδή έτσι θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν οι Ιρακινοί» , όπως είπε ο αρχισυντάκτης των ειδήσεων του CNN Ηζον Τζόρνταν.

Σύμφωνα με έγγραφο του Πενταγώνου  που παραθέτει μερικούς από τους όρους της δημοσιογραφικής εμπλοκής, οποιαδήποτε είδηση ή εικόνα δεν θα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς προηγουμένως να το έχει εγκρίνει ο διοικητής της μονάδας.

Θα υπάρχουν αυστηρές απαγορεύσεις για οποιαδήποτε μετάδοση μελλοντικώνε πιχειρήσεων ή ακόμα για επιχειρήσεις που ανεστάλη η πραγματοποίησή τους. Η ημερομηνία, ο χρόνος και η ακριβής τοποθεσία της στρατιωτικής δράσης, καθώς και τα αποτελέσματα, ή η αποτυχίες στην εύρεση στόχου, θα μπορούν να περιγραφούν μόνο με γενικότητες. Αλλά αναμένεται πως οι αυστηρότεροι κανόνες θα επιβληθούν στο πεδίο της μάχης.

Πάντως, ως τώρα τόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο, όσο και οι επικεφαλής των αμερικανικών Μέσων θεωρούν καλοδεχούμενη την ιδέα. Θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη στροφή στην τακτική που ακολουθούσε το αμερικανικό Πεντάγωνο από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, όπου με δυσκολία ομάδες ανταποκριτών έπαιρναν άδεια να επισκεφτούν μάχιμες μονάδες.

Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να σταλεί στο Πεντάγωνο ο κατάλογος με τα ονόματα των πολεμικών ανταποκριτών οι οποίοι θα κληθούν να εμβολιαστούν με τα ίδια εμβόλια όπως ακριβώς και οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Πάντως στους ανταποκριτές δεν θα επιτρέπεται να φέρουν όπλα –κάτι που δεν απαγορευόταν το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή στο Βιετνάμ, ούτε θα φορούν στρατιωτικές στολές. Θα εφοδιαστούν ωστόσο με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς   αντιασφυξιογόνες μάσκες και άλλο προστατευτικό υλικό για την περίπτωση πυρηνικής και  βιοχημικής επίθεσης.

 

«Το Ιράκ ίσως προετοιμάζει τη δική του δημοσιογραφική επίθεση». Δήλωσε ο Πήτερ Αρνέτ – η μόνη δυτική φωνή που μετέδιδε από το μοναδικό δορυφορικό τηλέφωνο στη Βαγδάτη για το CNN, πριν δώδεκα χρόνια στον προηγούμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Τώρα καθώς επιστρέφει στη Βαγδάτη για να καλύψει το νέο πόλεμο για το MSNBC, υπάρχουν εκεί κάπου 200-300 δορυφορικά συστήματα αποστολής βιντεοσκοπημένων εικόνων...

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me