Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

   Δεν έχει τελειωμό το αρχείο του παλαίμαχου δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου. Σ΄αυτό έχει κωδικοποιήσει το σύνολο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, για μισό και πλέον αιώνα.

  Με τον καθιερωμένο πια - κατά καιρούς- φάκελο που μας στέλνει, έφτασαν πριν λίγες μέρες νέα στοιχεία:

 

Ο Καραμανλής,

"τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος"

κουκούλωσε και το ...Γουότεργκεητ

των

Jαck Anderson και Les Whitten

24/06/75

 

  Η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε έρευνα που είχε διατάξει, για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες χρήματα της CIA, είχαν διοχετευθεί μέσω ελληνικού καναλιού στην χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας Νίξον –Άγκνιου το 1968. Η ανάκληση της δικαστικής έρευνας, έγινε «ύστερα από παράκληση της CIA».

  Είχε ευρέως κυκλοφορήσει στην Eλλάδα ότι η μυστική χρηματοδότηση της CIA, είχε περάσει στην ελληνική ΚΥΠ. Τα χρήματα αυτά πέρασαν από «πλυντήριο» ελληνικής κρατικής Τράπεζας. Το ξεπλυμένο χρήμα-σύμφωνα πάντα με τις ίδιες  πληροφορίες- είχε παραδοθεί στον Έλληνα επιχειρηματία Τομ Πάππας, που εκείνη την εποχή ήταν αρμόδιος για τη συλλογή χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία Νίξον-Άγκνιου.

  Όταν οι πληροφορίες είχαν δει τη δημοσιότητα κατά την προεκλογική περίοδο του 1968, ο Πάππας είχε εκδώσει έντονη διάψευση. Η ελληνική χούντα στην Αθήνα, είχε χαρακτηρίσει τις πληροφορίες «γελοίες».

  Αλλά ένας υπεύθυνος Έλληνας, ο εξόριστος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, υποστήριξε πως είχε αποδείξεις για τις πληροφορίες, και ότι  το ξεπλυμένο χρήμα προήλθε από τον υπαρχηγό της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη.

  Ο εξόριστος δημοσιογράφος, πήγε την ιστορία του  στον τότε πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Λάρυ Ο’Μπράιεν, ο οποίος είχε εκδώσει τότε μία ανακοίνωση Τύπου, στην οποία ανέφερε:

  « Οι κύριοι Νίξον και Άγκνιου, θα πρέπει να εξηγήσουν τη σχέση τους με τον Πάππας, και την διοχέτευση χρημάτων από την ελληνική χούντα στο χρηματοκιβώτιο των Νίξον-Άγκνιου».

Πλήθος τα δημοσιεύματα για την ελληνική διασύνδεση

του σκανδάλου Γουότεργκέητ

  Αλλά το ζήτημα έμεινε εκεί, ως τον Ιούλιο του 1974, οπότε και κατέρρευσε η χούντα, άνοιξαν οι φάκελοι της ΚΥΠ και ανακρίθηκε ο Ρουφογάλης.

  Για να μάθουμε τι είχε μάθει η ελληνική κυβέρνηση για τα χρήματα της CIA που είχαν διοχετευθεί στην προεκλογική εκστρατεία του Νίξον το 1968, είχαμε τηλεφωνήσει στην Αθήνα και μιλήσαμε με τον τότε υπουργό Πληροφοριών Παναγιώτη Λαμπρία.

  Μου είχε πει πως είχε ακούσει για τις πληροφορίες και ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να τις ερευνήσει. Μας υποσχέθηκε περισσότερες πληροφορίες αν τηλεφωνούσαμε σε δύο ημέρες. Αλλά όταν ξανατηλεφωνήσαμε δεν βρήκαμε τον Λαμπρία στο τηλέφωνο. Του είχαμε στείλει και τηλεγράφημα, αλλά πάλι δεν πήραμε απάντηση.

Τώρα μάθαμε το λόγο.
Έγκυρες πηγές κοντά στη νέα ελληνική διακυβέρνηση, ανέφεραν πως ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα Στέισυ Χαλς, είχε υποβάλει ένα μυστικό αίτημα στην κυβέρνηση Καραμανλή, να μην ανακατέψει το μυστήριο γύρω από το μυστήριο της χρηματοδότησης του 1968. Το αίτημα αυτό είχε κάνει ο Χαλς –σύμφωνα με τις πηγές μας- στο νέο αρχηγό της ΚΥΠ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φέτση, ο οποίος είχε ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο Γεώργιο Ράλλη.

  Σε κυβερνητική σύσκεψη, είχε αποφασιστεί να αγνοηθούν τα αιτήματά μας για πληροφορίες, παρά να διακινδυνευθεί να χειροτερεύσουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    ΥΓ. Ούτε με τον Άγκνιου, ούτε με τον Πάπας κατορθώσαμε να έρθουμε σε επαφή για να μας σχολιάσουν την υπόθεση. Ο Ο’Μπράιεν, θυμήθηκε την συνάντησή του με τον Δημητρακόπουλο και είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «εντυπωσιακή», αλλά είπε πως δεν είχε στα χέρια του άλλα στοιχεία. Η CIA είχε αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση.

(United Feature Syndicate Inc.)

-------

  Την επομένη του δημοσιεύματος, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ΑΡ και UPI, αφού αναφέρθηκαν στο άρθρο των Άντερσον και Χουίτεν, αναφέρεται σε δήλωση του  βουλευτή Ντον Έντουαρντς -διευθυντή της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων,-από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση διέκοψαν την έρευνα για την υπόθεση ύστερα από αίτημα της CIA.

  Ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Καλιφόρνια, απάντησε ότι ζήτησε από τον διευθυντής της Επιτροπής Σερλ Φηλντ να ερευνήσει τις κατηγορίες αυτές του Τζακ Άντερσον.

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσαν μια σειρά από αξιόπιστες -αμερικανικές κυρίως- πηγές  και διασταυρώθηκαν με την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών του Νίξον και με τα γεγονότα της εποχής, προέκυπτε ότι η παραβίαση του γραφείου του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ στο κτίριο Γουότεργκέητ έγινε στο πλαίσιο της

Προσπάθειας του περιβάλλοντος του προέδρου Νίξον να υποκλέψει όσα στοιχεία διέθεταν οι Δημοκρατικοί για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής  εκστρατείας, από την CIA μέσω της ελληνική χούντας. Στοιχεία που είχε παραδώσει στον Ο’Μπράιαν ο Ηλίας Δημητρακόπουλος, που είχε  μετά από πολλές περιπέτειες δραπετεύσει το Σεπτέμβριο  του ’67 από την Ελλάδα για να καταφύγει στην Αμερική.

  Αλλά δεν είναι εκείνη μόνο η έρευνα που κουκουλώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Είχε κουκουλωθεί και άλλη μία που είχε ξεκινήσει ο εισαγγελέας Παπανικολάου, μετά την πτώση της χούντας και ερευνούσε την ανάμειξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην επιβολή της δικτατορίας.

  Για την διακοπή εκείνης της έρευνας είχε παρέμβει ο Χένρι Κίσιντζερ από την Ουάσιγκτον. Για την υπόθεση των κονδυλίων που η CIA είχε διοχετεύσει  μέσω ΚΥΠ και Πάππας στα ταμεία του Νίξον, είχε παρέμβει ο σταθμάρχης Στέησυ Χαλς

 

Μνημόνιο προς Παπαληγούρα

  Όλα αυτά τα στοιχεία με τη μορφή «Μνημονίου» είχαν παραδοθεί από τον Δημητρακόπουλο σε ένα «Άκρως Απόρρητο περιληπτικό και εν τάχει συνταχθέν, προσωπικό σημείωμα» προς τον τότε υπουργό Συντονισμού Παναγιώτη Παπαληγούρα. Απέτυχαν όμως όλες του οι προσπάθειες όπως υπάρξει κυβερνητική αντίδραση.

  Το μνημόνιο εκείνο κατέληγε:

«18. Κατά την εις Αθήνας παραμονή μου, όλες μου οι  προσπάθειες όπως υπάρξει κυβερνητική απάντηση εις το τηλεγράφημα των Άντερσον Χουίτεν, συνισταμένη εις το ότι η κυβέρνησης ήτο ενήμερος των δημοσιογραφικών πληροφοριών του 1968 και ότι θα ερευνούσε το θέμα απέτυχαν, ως άριστα γνωρίζει και ο υπουργός Συνντονισμού Παναγιώτης Παπαληγούρας.

19. Η έλειψις κυβερνητικής απαντήσεως, επέτρεψεν εις τους Άντερσον και Χουίτεν, οίτινες είχον ήδη εις την διάθεσίν των εμπιστευτικά αμερικανικά έγγραφε να διατυπώσουν την βαρείαν κατηγορία εναντίον της ελληνικής κυβερνήσεως, εις το άρθρο των, της 24ης Ιουνίου 1975».

 

   Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε σήμερα με τον κ. Δημητρακόπουλο, τον ερώτησα:

-Τι σας είχε απαντήσει τότε ο Παπαληγούρας;

Δημητρακόπουλος: «Είχα πραγματοποιήσει ένα σύντομο ταξίδι τον Απρίλιο του ΄75, και τότε είχα παραδώσει το μνημόνιο σε επίσκεψη στην κατοικία του υπουργού. Με είχε διαβεβαιώσει πως την επομένη κιόλας θα μου έστελνε την απάντησή του. Μου είχε τηλεφωνήσει πράγματι την επομένη, πρωί-πρωί, για να μου πει πως δεν θα υπάρξει απάντηση, για λόγους που δεν δύναται να μου εξηγήσει. Επρόκειτο καθαρά για μία συνδιαλλαγή, που σε αντάλλαγμα «καθάριζε τον Καραμανλή από την υπόθεση Νόρσταντ».

--

  Ίδε στυξ: Ο Καραμανλής ήθελε μια άλλη χούντα: αποκαλύπτει ο Ηλίας Δημητρακόπουλος.

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=1916

και Ο στρατηγός μιλούσε από την εντατική

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=1921

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me