Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Σελίδες μιας πολυτάραχης ζωής

Zωή σαν μυθιστόρημα ή μυθιστορηματική η ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου; Και τα δύο μοιάζουν απόλυτα ταιριαστοί τίτλοι όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στον μεγάλο Κρητικό πολιτικό και τον βίο του.
Tαιριαστός είναι και ο τίτλος του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου: “Ελευθέριος Βενιζέλος – Σελίδες μιας πολυτάραχης ζωής”, που συνέγραψε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, σε έκδοση του Ιδρύματος. 
Πρόκειται για «μια συνοπτική εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνδέεται άρρηκτα με τη μοίρα του ελληνισμού, αλλά και με σημαντικές διεθνείς εξελίξεις κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα», όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλο της έκδοσης.
 Η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική εισαγωγή για όποιον επιθυμεί να έχει μία πρώτη επαφή με τη μεγάλη αυτή “μυθική” προσωπικότητα, τον «μεγαλύτερο πολιτικό άνδρα που έβγαλε η ελληνική φυλή από την εποχή του Περικλή» όπως σημείωνε ο Ντ. Λόιντ Τζωρτζ, πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1938.
(Από τα «Ευθύβολα και μη» στα Χανιώτικα νέα)
 
  Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσια εικονογράφηση από το αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Βενιζέλος" και βασίζεται σε εκτεταμένη βιογραφία η οποία πρόκειται να εκδοθεί εντός του 2017 απότο Ίδρυμα.
Το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί κι στα αγγλικά.
 
«Ελευθέριος Βενιζέλος - Σελίδες μιας πολυτάραχης ζωής» 
Νικολαος Εμμ. Παπαδακης, νομικός, γενικός διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”
Εκδόσεις Ε.Ι.Ε. Μ. “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Χανιά 2016
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Κουκουράκης
Σχεδιασμός: Νίκος Κοσμαδάκης
 
 Όσο περισσότερο γνωρίζουμε
τον Βενιζέλο...
του  Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη
 
«Αύγουστος 1864. Αυτές τις μέρες στους δρόμους του χωριού Μουρνιές των Χανίων υπήρχε μια ιδιαίτερη κίνηση. Οι κάτοικοί του είχαν ύφος ανήσυχο και συγκινημένο. Ωστόσο αυτή η ασυνήθιστη κίνηση, εκείνη τη θερμή μέρα του Αυγούστου, δεν είχε καμία σχέση με γεγονότα που διέτρεχαν την πολιτική ατμόσφαιρα της Κρήτης. Κάποιο άλλο γεγονός απασχολούσε το χωριό: η Στυλιανή Βενιζέλου επρόκειτο να φέρει στον κόσμο το πέμπτο της παιδί»…
  Αρχή της μυθιστορηματικής ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, καλημέρα σας! Να ρίξω μια ματιά στο βιβλίο: “Ελευθέριος Βενιζέλος: Σελίδες μιας πολυτάραχης ζωής”, του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του Εθνάρχη και του οποίου Ιδρύματος είναι έκδοση, ξεκίνησα, ωστόσο με το που άρχισα παρασύρθηκα και δεν το άφησα απ’ τα χέρια μου, μέχρι που το τέλειωσα. Ολη η ζωή, η πολυτάραχη ζωή, ο βίος και η πολιτεία, τα “έργα και αι ημέραι” του Μεγάλου Πολιτικού, του Δημιουργού της σημερινής Ελλάδας, σαν μυθιστόρημα, με βάση όμως τα πραγματικά γεγονότα, με συνεχή αναφορά στις πηγές, με όχημα τη μηχανή του χρόνου… Όλη η δράση του στην Κρήτη, στην Αθήνα, στη διεθνή σκηνή. Ως επαναστάτη, ως διπλωμάτη, ως πολιτικού, ως οραματιστή και ως πραγματιστή, ως μεταρρυθμιστή ηγέτη με παγκόσμια ακτινοβολία, με πολλές άγνωστες ανθρώπινες στιγμές του…
  “Νεανικά χρόνια γεμάτα περιπλανήσεις”, “Η αρχή μιας μεγάλης σταδιοδρομίας”, “Η απελευθερωτική επανάσταση”, “Κρητική Πολιτεία: ένα κράτος υπό κηδεμονία”, “Η Κρήτη βυθίζεται σε τέλμα”, “Ταπεινωτική αποπομπή”, “Επαναστάτης πάλι”, “Ανάμεσα στις συμπληγάδες”, “Το θετικό ισοζύγιο μιας τολμηρής πολιτικής”, “Λίγες ανθρώπινες στιγμές”. Οι τίτλοι των ενοτήτων του πρώτου κεφαλαίου του περί ου ο λόγος στις σημερινές “Στάσεις” βιβλίου, που αναφέρεται στα χρόνια της Κρήτης. Εν αρχή ην οι τίτλοι. Προπάντων στη δημοσιογραφία, αλλά και εν πολλοίς στη λογοτεχνία. Και ως δημοσιογράφος και ως λογοτέχνης και ως ιστορικός δημοσιογράφος και ως ιστορικός λογοτέχνης, λειτουργεί ο και πραγματοποιός της έμπνευσης του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, για τη δημιουργία του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης, στο παρόν πόνημα, που εκτός των άλλων, περιλαμβάνει πλούσια εικονογράφηση και βασίζεται σε μια εκτεταμένη βιογραφία η οποία πρόκειται να εκδοθεί εντός του 2017. Παράλληλα με τη λειτουργία του ως ιστορικού ερευνητή, ως του κατ’ εξοχήν “βενιζελικού” ιστορικού ερευνητή.
  “Ταξίδι” στη ζωή και στο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου «η προσωπική ιστορία του οποίου είναι εκ των πραγμάτων ταυτισμένη με τη νεότερη ελληνική ιστορία», χαρακτηρίζει στον χαιρετισμό του στην εν λόγω έκδοση, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Βούτσης. Τι καλά να έκαναν επίσημα αυτό το ταξίδι τα σημερινά Ελληνόπουλα, τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, για παράδειγμα, να έμπαινε το βιβλίο, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία, δηλαδή…
  Ένα απ’ τα βιβλία (τα πολλά και καλά βιβλία) εκδόσεις του Ιδρύματος για τον Εθνάρχη και ο συλλογικός τόμος “Ελευθέριος Βενιζέλος: Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του, ιδεολογικές αφετηρίες και επιρροές”, που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, 29 Ιουλίου,  στις εγκαταστάσεις του από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, τον βουλευτή Επικρατείας Θεόδωρο Φορτσάκη, την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Αντιγόνη Λυμπεράκη και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη.  Οσο περισσότερο γνωρίζουμε τον Βενιζέλο και το έργο του, τόσο καλύτεροι Ελληνες γινόμαστε!
(Χανιώτικα νέα )
Subscribe in a reader Facebook page Follow me