Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

“J. S. Bach και εκλεκτικές συγγένειες”

Baroque Project Orchestra

Σοπράνο, Αναστασία Συμεωνίδου

 

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, Ώρα 20.30

Είσοδος 12/7 ευρώ

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Οι «Εκλεκτικές Συγγένειες» είναι η τρίτη συναυλία της ορχήστρας BaroqueProjectOrchestraαπό τον Ιούνιο του 2015 και η πρώτη για το 2016.

  Ο Johann Sebastian Bach, ο σημαντικότερος συνθέτης της εποχής μπαρόκ και όχι μόνο, αποτελεί την κεντρική φιγούρα στην επιλογή αυτού του προγράμματος που περιλαμβάνει δύο από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα κοντσέρτα: το διπλό κοντσέρτο για βιολί BWV 1043 και το κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα BWV 1052, μαζί με έργα των AntonioVivaldiκαι FrancescoBartolomeoConti.

  Μας συναρπάζει η ιδέα πως οι «συγγένειες» μεταξύ συνθετών και έργων, που δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστες την εποχή του μπαρόκ, δηλώνουν μεγάλη εκτίμηση. Αφορμή για μία τέτοια «εκλεκτική συγγένεια» αποτελεί το κοντσέρτο του Βιβάλντι που επιλέξαμε, για τέσσερα βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα RV 580. O Μπαχ θεωρούσε το κοντσέρτο αυτό τόσο συναρπαστικό, ώστε το μετέγραψε για τέσσερα τσέμπαλα και ορχήστρα.

   Σχεδόν όλα τα κοντσέρτα για τσέμπαλο του Μπαχ είχαν αρχικά γραφτεί για βιολί. Το κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο και ως υλικό για τις καντάτες 146 και 188. Οι «εκλεκτικές συγγένειες» λοιπόν υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ συνθετών αλλά και μεταξύ έργων οργανικής και φωνητικής μουσικής, η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο Ιταλός συνθέτης Francesco Bartolomeo Conti οφείλει τη φήμη του σε μια «εκλεκτική συγγένεια»: Ο Bach αγαπούσε ιδιαίτερα την καντάτα του "Languet anima mea" για σοπράνο και έγχορδα την οποία διασκεύασε ελαφρώς και παρουσίαζε συχνά στη Λειψία. Η προτίμηση αυτή του Bach δεν ήταν τυχαία. Η καντάτα είναι ένα μικρό αριστούργημα που με χαρά θα σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Η συναυλία στο Facebook: https://www.facebook.com/events/442847372567481/

J. S. Bach και εκλεκτικές συγγένειες-Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

-ANTONIO VIVALDI: Κοντσέρτο για 4 βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα RV 580
Σολίστ: Γιάννης Παϊβανάς, Νίκος Παϊβανάς, Γεωργία Παϊβανά, Νίκος Πυλαρινός, Βαρβάρα Τσότρα

-JOHANN SEBASTIAN BACH: Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1043
Σολίστ: Αναστασία Μηλιώρη, Γιάννης Παϊβανάς

-J. S. Bach: Κοντσέρτο για τσέμπαλο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1052
Σολίστ: Γεράσιμος Χοϊδάς

-Francesco Bartolomeo Conti: Καντάτα για σοπράνο και ορχήστρα “Languet Anima Mea”
Σοπράνο: Αναστασία Συμεωνίδου

Baroque Project Orchestra
Σοπράνο, Αναστασία Συμεωνίδου

Τσέμπαλο-Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Γεράσιμος Χοϊδάς

Ορχήστρα Δωματίου BaroqueProjectOrchestra

  Η νεοσύστατη ορχήστρα δωματίου BaroqueProjectOrchestraδημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2015 από μια ομάδα μουσικών που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και κοινούς στόχους.  Γεννήθηκε αυθόρμητα και με τη δυναμική της μαγνήτισε και άλλα μέλη στην πορεία. Έτσι, πολύ σύντομα, τον Ιούνιο του 2015 έδωσε την πρώτη της συναυλία και το στίγμα της με ένα πρόγραμμα Ιταλικής μπαρόκ μουσικής με γνωστά αλλά και σπάνια ConcertiGrossiκαι Concertiγια βιολί των A. Vivaldi, F. Geminiani, A. Corelli, P. Locatelliκα. με σολίστ μέλη της ίδιας της ορχήστρας (Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», 15 Ιουνίου 2015). Ακολούθησε δεύτερη, Χριστουγεννιάτικη συναυλία στις 22/12/2015 στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών.

Η ορχήστρα BaroqueProjectαποτελείται από έξι βιολιά, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο και τσέμπαλο. Χαρακτηριστικά της είναι η δυναμική παρουσία, το γεγονός ότι τα μέλη της λειτουργούν τόσο ως παίκτες ορχήστρας όσο και ως σολίστες και έτσι, με τις δικές της δυνάμεις είναι πολυσχιδής και αυτάρκης. Σκοπός της ορχήστρας είναι να εξερευνά το ρεπερτόριο της μπαρόκ αλλά και ενίοτε πιο ύστερης μουσικής, να επιλέγει έργα που με τη δύναμη και την ποιότητά τους προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις στους μουσικούς της ορχήστρας, μεταδίδοντάς αυτή την ενέργεια στο κοινό, που ως τελικός αποδέκτης επιθυμεί να απολαύσει δυνατές συναυλίες έξω από τα συνηθισμένα. Επίσης, να προσκαλεί τακτικά σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές ώστε η ποικιλία να είναι εξασφαλισμένη -κάτι που σας επιφυλάσσουμε στο άμεσο μέλλον.

Οι μουσικοί για το BaroqueProject:

«Συν-κινημενοι από την μπαρόκ μουσική, δημιουργήσαμε το σύνολο που απαρτίζεται από μουσικούς που ήθελαν να εντρυφήσουν στον χώρο αυτό καθώς και από εξειδικευμένους μουσικούς του είδους. Χαρακτηριστικό του σχήματος είναι η αυτονομία του, η ελεύθερη επιλογή ρεπερτορίου και η διάθεση να αποδώσει την μπαρόκ μουσική με την υψηλή ποιότητα εκτέλεσης που της αρμόζει.»

 …»Χωρίς κάποια εξω-μουσική στήριξη πραγματοποιούμε συναυλίες δείχνοντας ότι η καλή μουσική ξεκινάει «πίσω απ την κουρτίνα» με το καλό και κυρίως φιλικό κλίμα της ομάδας! Αν και ακόμα είναι κάτι καινούριο στον κόσμο, το μουσικό σχήμα μας αρχίζει να κάνει συναυλίες με σκοπό να μοιραστεί αυτή τη γοητεία που εκπέμπει η μουσική Μπαρόκ. Ας μην ξεχνάμε και αυτό που είπε ο Άγγλος συγγραφέας SamuelJohnson: «Η μουσική είναι η μόνη απόλαυση των αισθήσεων χωρίς αμαρτία».

Η ορχήστρα:

Βιολί: Αναστασία Μηλιώρη, Κάτια Καμίνσκαγια, Γεωργία Παϊβανά, Νίκος Παϊβανάς, Νίκος Πυλαρινός, Γιάννης Παϊβανάς, Μπάμπης Καρασαββίδης

Βιόλα: Νεφέλη Γαλάνη

Βιολοντσέλο: Βαρβάρα Τσότρα

Κοντραμπάσο: Όσβαλντ Αμιράλης

Τσέμπαλο/διεύθυνση: Γεράσιμος Χοϊδάς

 

Επικοινωνία:

Baroque Project Orchestra

 

Γεράσιμος Χοϊδάς

Καλ. Διευθυντής

Τηλ. 6932282645

E-mail: primapraticca@gmail.com

 

ΗBPO στοFacebook: www.facebook.com/baroqueproject

Γεράσιμος Χοϊδάς: www.gerasimoshoidas.com

Subscribe in a reader Facebook page Follow me