Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Από το Σκοτάδι στο Φως

Θεωρώ πως ήμουν από τους τυχερούς επειδή πρόλαβα έστω και την ύστατη δεύτερη μόλις παράσταση, στο θέατρο «Παλλάς» την χοροθεατρική παράσταση «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, από το σκοτάδι στο φως» με αφορμή την επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης και στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων της Μεγαλονήσου.

Ήταν μία παράστασης την οποία -για πρώτη φορά- ο κρητικός χορός συνδυάζει τα βήματά του με τον σύγχρονο για να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα – απόδραση σε μία πρωτότυπη απόπειρα απεικόνισης του πολιτισμού της Κρήτης μέσα από την ορχηστική τέχνη και την θεατρική αντίληψη.

Η σύγχρονη χορογραφία δεν είχε να ζηλέψει ανάλογες παραστάσεις -που έχω παρακολουθήσει- με την υπογραφή του υπέροχου Μορίς Μπεζάρ.

Οι Κρήτες χορευτές ασυναγώνιστοι.

  Είκοσι επτά χορευτές και πέντε μουσικοί επί σκηνής ένωσαν το ταλέντο, την τέχνη, την κοσμοθεωρία και τις ψυχές τους, για να προσφέρουν στο θεατή το δικό τους μίτο της τέχνης που τον οδήγησε -έστω για μιάμιση ώρα- μακριά από τη δαιδαλώδη πραγματικότητα και πέρα από τα ατομικά αδιέξοδά του. 

«Η παράσταση είναι ταξίδι στην καρδιά του πολιτισμού μας» λέει ο σκηνοθέτης Παύλος Κουρτίδης.

«Είναι μία συνάντηση με τους προγόνους μας και μία γέφυρα επικοινωνίας με το μέλλον. Η αρχέγονη ιστορία των χορευτικών βημάτων μας φωτίζει τα σκοτάδια των Λαβυρίνθων κάθε εποχής» αναφέρει ο Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης.

  Ο θεατής απόλαυσε μουσική και χορευτική «απεικόνιση» από ιστορίες της κρητικής παράδοσης, την ιστορία (Ταυροκαθάψια, Δασκαλογιάννης), μαντινάδες, μύθοι (ο Μίτος της Αριάδνης) και τη μουσική (Ανδρέας Ροδινός) να γίνονται ένα με τον Πυρρίχιο, τον Γέρανο και τον Ορσίτη.

  Η μουσική, γραμμένη αποκλειστικά για την παράσταση αποτελούσε μείγμα παραδοσιακής κρητικής μουσικής και ολόφρεσκων έντονων ήχων που αντανακλούν τάσεις της εποχής μας.

Κρίμα που δόθηκαν μόνον δύο παραστάσεις. Μαζί μου παρακολούθησε την παράσταση φιλικό ζευγάρι που ουδεμία σχέση έχουν με την Κρήτη και φυσικά με την κρητική μουσική. Κι έδειχναν περισσότερο ενθουσιασμένοι από μένα.

Προσωπικά συγχαίρω τους  συντελεστές της θαυμάσιας παράστασης:

 

  Σκηνοθεσία/εικαστική σύλληψη: Παύλος Κουρτίδης

  Σύλληψη: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

  Χορογραφία: Γιάννης Μεγαλακάκης, Παύλος Κουρτίδης, Γιώργος Μεγαλακάκης

 

 Επί σκηνής χορευτές (Κρήτη): Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Γιάννης Πηδηκτάκης, Γιάννης Γκότσης, Χρήστος Βλαχόπουλος, Χρήστος Πετράκης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Διαμαντόγλου, Σπύρος Λώλης, Αδάμ Κοκκινογένης, Νικολέτα Κουρκούτα, Πέγκυ Μπαρούνη, Μαρία Καρέλα, Πελαγία Πιπεράκη, Γωγώ Λιβιέρη, Εύη Ανδρουλάκη

  Επί σκηνής χορευτές (Σύγχρονος χορός): Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρήστος Καφετζής, Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα, Ίρις Παύλου Κατράκη, Όλια Μουρουζίδου, Ειρήνη Ζάττα, Αναστασία Κοντοπίδη, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ιωάννης Δαμιανός Στέφος

Μουσικοί

Βασίλης Τσεντούρος: Ντραμς

Γιώργος Κοντογιάννης: Λύρα

Δημήτρης Βαρελόπουλος: Λαούτο

Αντρέας Αρβανίτης: Λαούτο-Ασκομπαντούρα-Θιαμπόλι

Μαρίνος Τρανουδάκης: Νταούλι

  Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις (σύγχρονο): Βασίλης Τσεντούρος

  Ενορχήστρωση (παραδοσιακά): Γιώργος Κοντογιάννης

  Σκηνικά: Δήμητρα Παπαδημητρίου

  Κοστούμια (Π.Κ.): Χριστίνα Λεοντιάδου

  Φωτισμοί: Απόστολος Τσιτσώνης

  Βοηθός χορογράφου (Π.Κ.): Ζωή Σωτηροπούλου

  Μακιγιάζ: Φωτεινή Μακρίδου

  Συντονισμός παραγωγής: Σοφία Καραγιάννη

  Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης

 

   Εύγε σε όλους!

   Κ. Μπ.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me