Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Παρέμβαση
στη συνάντηση των Ενώσεων
των εργαζομένων στα ΜΜΕ,
στη Θεσσαλονίκη, για το Ασφαλιστικό
 
 του Κώστα Ντελέζου (*)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
τις τελευταίες μέρες, μετά και το διαγωνισμό – παρωδία για τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών, έχουν αρχίσει να συμπληρώνονται τα τελευταία κομμάτια του παζλ της 15μηνης κυβερνητικής-εργοδοτικής παρέμβασης στο χώρο της Ενημέρωσης, ο οποίος μετρά ήδη πολύ αίμα και τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο κλάδο. Μόνο που τα κομμάτια αυτά του παζλ είναι τα δυσκολότερα και …χάσαμε ξαφνικά και τον «πρωτομάστορα» που θα τα κολλούσε…! (για τον “πρωτομάστορα” θα σας πω παρακάτω)…
  Η αδειοδότηση των 4 καναλιών και το «κλείσιμο» της τηλεοπτικής αγοράς, σηματοδοτεί -πέραν όλων των άλλων- και την άμεση προσθήκη τουλάχιστον 1.850 συναδέλφων μας στο club της ανεργίας, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται άλλοι 1.100 εργαζόμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, υπηρεσίες υποστήριξης, μερικώς απασχολούμενοι κ.λπ.), που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.
 Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η διόγκωση της ήδη μεγάλης ανεργίας και η περαιτέρω εξαθλίωση και επιστροφή του κλάδου στον εργασιακό μεσαίωνα, ευνοούν ΜΟΝΟ το κέρδος και τον πλήρη έλεγχο της Ενημέρωσης από τους ολίγους. Αμφιβάλει κάποιος ότι οι νέοι αδειούχοι καναλάρχες θα στίψουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, για να αποσβέσουν τις πανάκριβες άδειες του διαγωνισμού Παππά;
 Όλα αυτά, έρχονται να αποδείξουν στην πράξη και με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ότι αυτό ήταν εξαρχής το πραγματικό σημείο σύγκλισης κυβέρνησης και εργοδοτών, αλλά και το μοναδικό σχέδιο που οι δύο πλευρές υπηρετούν πιστά όλους τους τελευταίους 15 μήνες.
  Στόχος τους, όπως προανέφερα, είναι η πλήρης υποταγή της Ενημέρωσης στις κυβερνητικές επιδιώξεις και η περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου των ΜΜΕ, ώστε να υπάρξει χώρος για τα "νέα τζάκια" των Καναλαρχών, του Ιντερνετ, των  Διαφημιστών και των Ασφαλιστικών εταιρειών, που συγκροτούν τη νέα διαπλοκή...
 Δυστυχώς, στο σχέδιο αυτό …έβαλαν πλάτη συνειδητά -για πολλούς και διαφόρους λόγους- και ορισμένοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι ενώ ως το περασμένο Πάσχα παρέμεναν σιωπηλοί στο παρασκήνιο, μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, άρχισαν να βγαίνουν στο …ξέφωτο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι «τα κάστρα πέφτουν από μέσα».
 Συντάχθηκαν πλέον ανοιχτά με τις κυβερνητικές επιλογές και τον έως πρόσφατα εκπρόσωπο της τηλεοπτικής εργοδοσίας Π. Κυριακόπουλο (ο “πρωτομάστορας” που είχα αναφέρει στην αρχή), ο οποίος ως πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, ανέλαβε εν λευκώ για λογαριασμό των «αφεντικών» να κάνει πράξη το σχέδιο που ο ίδιος είχε εκπονήσει και ξεδιπλώσει μέσω non paper, από το καλοκαίρι του 2015.
 Τί προέβλεπε το σχέδιο εκείνο; Μα φυσικά, την εν ψυχρώ …εκτέλεση του Αγγελιοσήμου ή τον περιορισμό του σε ένα ποσοστό της τάξεως έως 8%, τη θεσμοθέτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε όλο το φάσμα της Ενημέρωσης και την ασφάλιση στα δημοσιογραφικά Ταμεία όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων, ώστε να απαλλαγούν οι εργοδότες από τις πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές στα άλλα Ταμεία.
 Τα πρώτα δύο, δηλαδή, την κατάργηση Αγγελιοσήμου και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τα διασφάλισε ο Κατρούγκαλος μέσω του Ασφαλιστικού του εκτρώματος, ενώ το τρίτο ανέλαβε να το ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες ο ίδιος ο Κυριακόπουλος, μέσω της τριμερούς εργοδοτών, εργαζομένων και υπουργείου Εργασίας.
  Όμως, το υπουργείο Εργασίας, ο κατεξοχήν θύτης στο ανελέητο αιματοκύλισμα του κλάδου, σε αυτό το ιδιότυπο και προκλητικό «μπρα ντε φερ», διάλεξε για τον εαυτό του το ρόλο του διαιτητή! Αφήνει, δηλαδή, τους εργαζόμενους να «μονομαχήσουν» με τους εργοδότες, ώστε στο τέλος να νομοθετήσει υπέρ του …νικητή! Και το κάνει αυτό, εκβιάζοντας με χυδαίο τρόπο τους εργαζόμενους και απειλώντας τους με λήξη του χρόνου της …μονομαχίας, θέτοντας συνεχώς ασφυκτικά περιθώρια για το θάνατο του Αγγελιοσήμου.
 Να πούμε εδώ, ότι πέραν των εργοδοτών, των διαφημιστών και της κυβέρνησης, το «θάνατο του Αγγελιοσήμου» υπό το πρόσχημα των πιέσεων της τρόϊκας, προσδοκούν και ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι θεωρούν ότι η καθιέρωση ενός νέου πόρου (έστω και προσωριν΄λα, αφού θα υπάρχει ο κίνδυνος να καταπέσει στα δικαστήρια) θα νομιμοποιήσει επικοινωνιακά τη διεκδίκησή του, επί ίσοις όροις, από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδό τους στον ΕΔΟΕΑΠ.
 Έτσι, φτάσαμε στην περιβόητη μελέτη-μπλάστρι της δήθεν «αποτύπωσης των οικονομικών του ΕΔΟΕΑΠ», η οποία συντάχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον Αύγουστο, καθ΄ υπόδειξη του Κυριακόπουλου και των «αφανών συνεργατών» του.
  Η μελέτη ανατέθηκε μάλιστα σε εταιρεία την οποία υπέδειξε ο ίδιος ο Κυριακόπουλος, αλλά «βόλευε» -για πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους πιθανόν να ερευνήσει κάποτε ο εισαγγελέας- και τους έχοντες διαχρονικά το πάνω χέρι στη διαχείριση των οικονομικών του Οργανισμού.
 Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «μελέτη χρεοκοπίας του ΕΔΟΕΑΠ», καθώς σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται σημαντικές παράμετροι και οικονομικά στοιχεία για τον σταδιακό στραγγαλισμό του, αλλά μόνο η ζημιά του PSI.
  Για παράδειγμα, από τη μελέτη απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον πόρο του Αγγελιοσήμου, περίπου 6-8 εκατ. ευρώ το χρόνο, που χάθηκαν μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, να σταματήσει η δημοσίευση των ισολογισμών στις οικονομικές εφημερίδες και να πάνε πεσκέσι στο ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ του Μίχαλου.
  Επίσης, δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μεγέθη των απαιτήσεων του ΕΔΟΕΑΠ που ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ και τα οποία η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού ήταν τα πρώτα που διέγραψε (ως επισφάλειες), αμέσως μόλις ανέλαβε την τύχη του, την άνοιξη του 2015. Προχώρησε δηλαδή σε σεισάχθεια, με μποναμά τα εκατομμύρια που οφείλουν οι ιδιοκτήτες εφημερίδων, περιοδικών, καναλιών, διαφημιστικών εταιρειών, γραφεία ισολογισμών, Τράπεζες και ΔΕΚΟ στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ.
 
  Τη μελέτη αυτή λοιπόν, κυβέρνηση και εργοδότες χρησιμοποιούν ήδη ως πολιορκητικό κριό, προκειμένου να θέσουν στους 17.500 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ το εξής εκβιαστικό δίλημμα:
* Είτε κλείνει άμεσα ο ΕΔΟΕΑΠ καθώς πλέον δεν διαθέτει επαρκή αποθεματικά,
* Είτε μετατρέπεται, βάσει του σχεδίου εργοδοτών και κυβέρνησης σε ένα επαγγελματικό ταμείο, στο οποίο θα καταλήγει ένα μικρό ποσοστό του σχεδιαζόμενου νέου φόρου επί των διαφημίσεων.
  Μεγάλο μέρος των υγειονομικών καλύψεων στο νέο Ταμείο, θα κληθούν να αναλάβουν, με το αζημίωτο βέβαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλωστε, η μελέτη φρόντισε να καταγραφούν αναλυτικά οι δαπάνες για την περίθαλψη και τις παροχές, ώστε οι ασφαλιστές να κάνουν τα κουμάντα τους. Μάλιστα, για να είναι μεγαλύτερο το αντικείμενο των ασφαλιστικών εταιρειών, ορισμένοι πιέζουν να ενσωματωθούν και τα ΤΕΑΣ στον «νέο ΕΔΟΕΑΠ», σε αντίθεση με τη συμφωνία της Πάτρας!
 
  Όμως, ο Κυριακόπουλος, το πρώτο βιολί του Βαρδινογιαννέϊκου, δεν κατάφερε τελικά να πάρει άδεια...(!!!) Με τις προσφορές των 13 και 18 εκατ. ευρώ, ήταν δυνατόν να πάρει;   Άραγε, αυτό ήταν συνειδητή επιλογή του Ομίλου Βαρδινογιάννη, που αποφάσισε ξαφνικά να κρατήσει μόνο τα πετρέλαια, ...χαρίζοντας τα δάνεια του STAR στις τράπεζες (;) ή  ήταν ατύχημα;
  Πάντως, στην περίπτωση του ατυχήματος, μπορεί να πει κάποιoς ότι οι Βαρδινογιανναίοι πέσανε στο λάκκο που σκάβανε εδώ κι ένα χρόνο -μαζί με την κυβέρνηση- για τους αντιπάλους τους (αφήνοντας συνειδητά το MEGA να καταρρεύσει), αλλά και συνολικά για τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση...
  Έτσι λοιπόν, ο Κυριακόπουλος από πρωταγωνιστής του σχεδίου των εργοδοτών, έγινε …Λούης, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί στην τριμερή της περασμένης Δευτέρας, αφήνοντας «ορφανά» το σχέδιό του για τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και τους αφανείς συμβούλους-συνεργάτες του εντός και εκτός του Οργανισμού.
  Μάλιστα τα απομεινάρια των εργοδοτών της ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία πλέον κανείς δεν ξέρει ποια μορφή θα πάρει με τους νέους καναλάρχες του Παππά, κάτι ψέλλισαν ότι δεν είναι έτοιμοι -λέει- να ανταποκριθούν στο διάλογο καθώς εκπροσωπούν μόνο το 50% των εργοδοτών! Ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ζωή του Αγγελιοσήμου εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου…!
 Ποιος όμως τους έδωσε το δικαίωμα να μας εμπαίζουν ανοιχτά και να έχουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον των Ταμείων μας, αυτοί που συστηματικά τα έκλεβαν όλα τα τελευταία χρόνια; Μας έκλεβαν κυρίως το Αγγελιόσημο, άλλοι με τα εφευρήματα της «τοποθέτησης προϊόντος», των χορηγιών και των ανταλλαγών διαφημιστικού χρόνου κι άλλοι με την τιμολόγηση των διαφημίσεων αντί για τις έντυπες εκδόσεις τους στα πόρταλς των εφημερίδων τους;
 Δεν τα γνωρίζει αυτά η κυβέρνηση; Τα γνωρίζει… Άρα συνειδητά βάζει τους λύκους να …νομοθετήσουν πώς θα εξοντώσουν τελείως τα πρόβατα! Και τα πρόβατα τί έκαναν και τι κάνουν; Δεν θα έπρεπε να αντιδράσουν εγκαίρως για την ετεροβαρή αυτή διαπραγμάτευση, όπου το πάνω χέρι έχουν οι εργοδότες και η οποία εξελίσσεται σε Βατερλώ για τον κλάδο;  Αγαπητοί συνάδελφοι,
δεδομένων των εξελίξεων σε δύο κρίσιμα μέτωπα, που είναι αφενός η ξαφνική λογιστική ενοποίηση από το υπουργείο Εργασίας των λογαριασμών όλων των Διευθύνσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και αφετέρου οι προοπτικές για νέα δραματική διόγκωση της ανεργίας (με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα Ταμεία μας, καθώς οι “μαύρες τρύπες” θα αυξηθούν), θα πρέπει να ζητηθεί ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση, να πάψει να είναι θεατής στο ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου κλάδου και να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της, δεσμευόμενη:
 
 1) Για το ποιος θα είναι ο νέος πόρος των Ταμείων μας. Πώς θα βεβαιώνεται, ποιος θα τον ελέγχει και πώς θα εισπράττεται; Το μόνο που ακούμε μέχρι στιγμής είναι ότι    το ύψος του «νέου πόρου» θα προκύψει από την αναλογιστική μελέτη που ήδη έχει δρομολογηθεί. Ωστόσο, τα 4 κανάλια του Παππά θα συγκεντρώνουν το Αγγελιόσημο που μάζευαν μέχρι τώρα τα 7-8 κανάλια; Αυτό πώς θα μελετηθεί;
  Να τονίσουμε για άλλη μια φορά, ότι το Αγγελιόσημο, καταργείται με “μανία” παρότι έχει κριθεί σε ανώτατο δικαστικό βαθμό ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, ενώ και από τα ευρωπαϊκά όργανα έχει αναγνωριστεί ως ειδικός κοινωνικός πόρος.
  Να πούμε ακόμα, ότι πέραν των εργοδοτών, των διαφημιστών και της κυβέρνησης, τον οριστικό «θάνατο του Αγγελιοσήμου» υπό το πρόσχημα των πιέσεων της τρόϊκας, φαίνεται ότι προσδοκούν διακαώς και ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Οι συγκεκριμένοι θεωρούν, πως η καθιέρωση ενός νέου πόρου (έστω και προσωρινά, αφού θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να καταπέσει στα δικαστήρια), θα νομιμοποιήσει επικοινωνιακά τη διεκδίκησή του από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ανοίγοντας έτσι “αυτοδικαίως” το δρόμο για την είσοδό τους και στον ΕΔΟΕΑΠ!
2)      Να παρέχει εγγυήσεις ότι στον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, θα υπάρξει προάσπιση της μισθωτής εργασίας στη βάση της πλήρους απασχόλησης και της σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η περαιτέρω διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ θα εξαρτηθεί επίσης από τον πόρο που θα υπάρξει και την αναλογιστική μελέτη που θα γίνει. Μόνο που οι κατευθύνσεις της μελέτης θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν στα Δ.Σ όλων των Ενώσεων μελών του ΕΔΟΕΑΠ και του ίδιου του ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
3)      Για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών που συμμετέχουν στην τριμερή, δεσμεύουν το σύνολο των εργοδοτών, δηλαδή και των νέων που πήραν τηλεοπτική άδεια.
4)      Να θεσμοθετηθεί τώρα παράταση ισχύος του Αγγελιοσήμου ως το τέλος του χρόνου.
5)      Οι όποιες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις προσπάθειες να ανατραπεί η εφαρμογή του νόμου με νομικές ενέργειες. Άμεσα, θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της πρόσφατης ρύθμισης που ενοποιεί τους λογαριασμούς των Διευθύνσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
---
(*) Ο δημοσιογφράφος Κώστας Ντελέζος μίλησε ως  μέλος των Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ και της ΠΟΕΣΥ
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me