Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Στόχος του καθεστώτος Ερντογάν

η αντιπολιτευόμενη "Cumhuriyet"
Μόλις 100 άνθρωποι τόλμησαν να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις των δημοσιογράφων έξω από τα γραφεία της εφημερίδας.
  Ο Ερντογάν προσπαθεί νε επιβάλει καθεστώς τύπου Μπάαθ, κατηγορεί τον τούρκο πρόεδρο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού -του  μεγαλύτερου κόμματος αντιπολίτευσης- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  
προσθέτοντας ότι «η Τουρκία κινείται γοργά μακριά από τη Δημοκρατία» όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Cumhuriyet. Ταυτόχρονα επικρίνει την επιβολή των έκτακτων μέτρων (και την παράτασή τους με νέο διάταγμα στις 19 Οκτωβρίου) με αφορμή το αποτυχόν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
  Αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας Metin Feyzioğlu με δηλώσεις του χαρακτήρισε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στις 30 Οκτωβρίου «παράνομη και απορριπτέα» την επιβολή έκτακτων μέτρων, τονίζοντας ότι για την επιβολή τους έχει «παραγκωνισθεί η Εθνοσυνέλευση». «Πρόκειται για αντισυνταγματικές παραβιάσεις μια και αυθαίρετα έγιναν αλλαγές στους νόμους» πρόσθεσε. Ιδιαίτερα επέκρινε το δικαίωμα παρακολούθησης και καταγραφής των συναντήσεων δικηγόρων με τους κατηγορούμενους πελάτες τους. 
  Οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου στην εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύονταν την ίδια ημέρα που 13 δημοσιογράφοι της συλλαμβάνονταν
  Η Cumhuriyet ανήκει στις ελάχιστες αντιπολιτευόμενες φωνές στην Τουρκία. Έχει αρχίσει εδώ και καιρό απηνής διωγμός εναντίον των αντιπολιτευόμενων φωνών στην Τουρκία με πρόφαση είτε πως συνδέονταν με τον Φετουλά Γκιουλέν, είτε με το ΡΚΚ.
 Οι Ευρωπαϊκές αντιδράσεις  στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το νεόκοπο σουλτάνο είναι πολύ χαλαρές και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αδιαφορεί για την κριτική που του ασκείται. 
  Οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πως το σημερινό πρωτοσέλιδό τους θα μπορούσε να αφορά και στους ίδιους: «Και νέο χτύπημα εναντίον αντιπολιτευόμενων» ήταν ο τίτλος της, ο οποίος αναφερόταν στα πρόσφατα διατάγματα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τα οποία έχει το δικαίωμα να ορίζει τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.
Έτσι χτες η η Cumhuriyet δέχθηκε ένα δυνατό πλήγμα: Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, συνελήφθη ο αρχισυντάκτης της Μουράτ Σαμπουτσού καθώς και τουλάχιστον δώδεκα συνεργάτες της εφημερίδας. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας,  έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 15 δημοσιογράφους καθώς και μέλη της διοίκησης. Καταζητείται ανάμεσα σ΄αυτούς αι εκτελεστικός διοικητής του εκδοτικού ιδρύματος Akın Atalay.
  Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανέφερε πως η «επιχείρηση βασίζεται σε καταγγελίες ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει εγκλήματα υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης των Φετουλιστών  (FETÖ)    και του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK)». 
Από τότε που επιχειρήθηκε το πραξικόπημα,  ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προχωρήσει σε «εκκαθαρίσεις» όπως ο ίδιος τις αποκαλεί. Περισσότερα από 160 ΜΜΕ και εκδοτικοί οίκοι έχουν κλείσει και περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. 
Το εργαλείο που χρησιμοποιεί είναι η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που «απειλείται η εθνική ασφάλεια».
Τα Μέσα που έχουν απομείνει τάσσονται υποχρεωτικά με το μέρος του Ερντογάν. Οι περισσότεροι σταθμοί μεταδίδουν ζωντανά και σε όλη τους την έκταση τις ομιλίες του. 
 Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP δηλώνει πως είναι σχεδόν αδύνατον πλέον να βρει κάποιος στην τηλεόραση θέματα που να αφορούν στο κουρδικό. Τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Κυριακή περί Χίτλερ και φασισμού στην Τουρκία μπορεί κάποιος να τις βρει μόνο στα κοινωνικά δίκτυα.
 
 Η κριτική της Ευρώπης αφήνει αδιάφορο τον Ερντογάν 
 Αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Cumhuriyet
Το πόσο αδιάφορη είναι στον Ερντογάν η κριτική που προέρχεται από την Ευρώπη φαίνεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, θέμα που όπως είπε θα συζητηθεί σύντομα στο κοινοβούλιο. «Δεν μετράει τι λέει η Δύση αλλά τι λέει ο λαός μου» δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Και μια παράφραση είναι  πως «ο λαός λέει ό,τι λέω Εγώ».
Η Cumhuriyet δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα γράφει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο twitter. «Είναι η πιο παλιά κοσμική εφημερίδα της χώρας, ένας θεσμός της δημοκρατίας» σημειώνει. «Χτυπάνε το τελευταίο φρούριο» γράφει επίσης στο twitter ο Τσαν Ντυντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet, ο οποίος πλέον ζει εξόριστος στη Γερμανία, μετά την πολύμηνη φυλάκιση και την δολοφονική απόπειρα εναντίον του στην Τουρκία.
 
Στόχος η Cumhuriyet
  Μετά το ουσιαστικό «κλείσιμο» της ΖΑΜΑΝ μια και η υπό επιτροπεία εκδιδόμενη εφημερίδα δεν είναι πλέον αντιπολιτευόμενη πλέον η Cumhuriyet ανήκει σε μια από τις ελάχιστες επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση. Κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται μεγάλο θάρρος από τους δημοσιογράφους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί. 
  Όπως πολύ θάρρος χρειάζεται πλέον και για να διαδηλώσεις στην Τουρκία. Όποιος συλληφθεί μπορεί να κρατηθεί μέχρι και 30 ημέρες στην αστυνομία.
  Μόλις 100 άνθρωποι τόλμησαν να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις των δημοσιογράφων έξω από τα γραφεία της εφημερίδας.
 «Εάν δεν το κάνουμε όμως θα έρθουν πολύ χειρότερα» λέει ένας φοιτητής που βρήκε το κουράγιο να διαμαρτυρηθεί και επισημαίνει πως «αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της κυβέρνησης, να τρομοκρατήσει». 
 
Και έρευνες σε σπίτια δημοσιογράφων 
 Νέο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον πρώην διευθυντή σύνταξης  της εφημερίδας Can Dündar που έχει καταφύγει στο εξωτερικό, αφού κρίθηκε ένοχος για τις αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ότι με φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) μεταφέρονταν όπλα και πολεμοφόδια για τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στην Συρία.
Η κατοικάι του Ντουντάρ ερευνήθηκε από την αστυνομία χτες, καθώς και η κατοικία ενός άλλου συνεργάτη της εφημερίδας του Orhan Erinç αλλά ο ίδιος δεν συνελήφθη λόγω ηλικίας.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmuş δήλωσε πως «οι συλλήψεις των δημοσιογράφων του εντύπου έγιναν με εισαγγελική απόφαση και μετά από ανακριτική έρευνα που είχε ξεκινήσει πριν από μήνες».
Επιβραβεύεται η Τουρκία  από την ΕΕ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβραβεύει την Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 "Ναι, αυτό  ισχύει, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται" υποστηρίζει με δημοσίευμά του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης.
«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε η περαιτέρω εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η ΕΕ, τηρώντας υποκριτική στάση, συνεχίζει να προωθεί την απαράδεκτη συμφωνία ντροπής που έκανε με την Τουρκία. Μια συμφωνία, η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο και θέτει τους όρους για το εμπόριο των προσφύγων.
Η στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το επακόλουθο των ξενοφοβικών, ρατσιστικών προσεγγίσεων ορισμένων κυβερνήσεων. Το μόνο που επιτυγχάνει δε, είναι να διαφυλάξει τα σύνορα μιας Ευρώπης φρούριο, δίνοντας ανταλλάγματα στην Τουρκία για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την ΕΕ.
Όπως έχει αποδειχτεί, το άθλιο παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία ούτε στο ελάχιστο δεν έλυσε το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. 
Αντί η ΕΕ να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία διολισθαίνει συνεχώς στον αυταρχισμό, για την εισβολή στη Συρία, για την επιδιωκόμενη γενοκτονία των Κούρδων, για τη φίμωση των δημοσιογράφων, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τόσο των προσφύγων όσο και του τουρκικού λαού, την παρουσιάζει ως αξιόλογο σύμμαχο και την επιβραβεύει, ενισχύοντας έτσι την κρατική τρομοκρατία!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απενοχοποίησε την Τουρκία συμπεριλαμβάνοντάς την στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών.
Δυστυχώς, η στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας καταδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο και πώς συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συμφέροντα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Είναι απαράδεχτο, αλλά η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, σύμφωνα με τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών που οδήγησε στη σημερινή ανθρωπιστική κρίση. Γιατί, ενώ δεν σταματούν να απαγγέλλουν βαρύγδουπες διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, την ίδια στιγμή ξεχνούν να καταγγείλουν τους συμμάχους τους για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους πολέμους που διεξάγουν» καταλήγει το άρθρο του Κύπριου ευρωβουλευτή.
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me