Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

         ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΠΙΑ 

          ΤΟΥΣ  ΤΟΥΡΚΟΥΣ
         ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Ο  Νεντίμ Τουρφεντ βρίσκεται πλέον των 1.000 ημερών φυλακισμένος (Φωτο: International Press Institute)
Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στην Τουρκία. Οι δημοσιογράφοι δεν γνωρίζουν κατά πόσον η άσκηση των καθηκόντων τους δεν θα τους οδηγήσει στις φυλακές που είναι γεμάτες πλέον από συναδέλφους τους. Και οι περισσότεροι περιμένουν ακόμη την δίκη τους.
Έτσι συμβαίνει και με τον Nedim Türfent του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Dicle News Agency, που ήδη έχει ξεπεράσει τις χίλιες ημέρες στη φυλακή.
Η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» εξακολουθεί να ισχύει στην Τουρκία, παρ΄όλο που έχουν περάσει τρία χρόνια από το αποτυχόν πραξικόπημα και ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ακόμη πανίσχυρος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας.
Είναι περισσότεροι από 650 οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς, οι εκδότες και οι ακτιβιστές που έχουν υπογράψει έκκληση για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και ποιητή Nedim Türfent, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να δείξει σεβασμό στο αίσθημα δικαίου, την χιλιοστή ημέρα από την σύλληψή του και την καταδίκη του σε οκτώ χρόνια και εννιά μήνες κάθειρξη, με την εύκολη για τις τουρκικές αρχές κατηγορία της τρομοκρατίας, μετά από συνοπτική δίκη. Στην διάρκεια της οποίας πολλοί ήταν οι μάρτυρες που είχαν καταγγείλει τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί προκειμένου να καταθέσουν εναντίον του.
Στην έκκληση που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute -IPI), τον Σύνδεσμό  Μελετών Νόμων και Μίντια (Media and Law Studies Association -MLSA) και τον διεθνή οργανισμό  PEN International υπογράφουν δημοσιογράφοι αλλά και άνθρωποι του πνευματικού κόσμου απ΄όλη την Γη δείχνοντας την συμπαράστασή τους στον Nedim Türfent και στον αγώνα του για δικαίωση.
H έκκληση παραμένει ανοικτή και μπορείς να την υπογράψεις κι εσύ: 
Διάβασε την επιστολή full letter here και υποστήριξε τον Nedim υπογράφοντας εδώ signing it.
Συντάκτης και ρεπόρτερ στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων  Dicle News Agency (DİHA), ο Nedim Türfent είχε συλληφθεί στις 12 Mαΐου 2016, αφού είχε καλύψει συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και αντάρτες του ΡΚΚ στην κυρίως κουρδική νοτιοδυτική Τουρκία.
Επί δύο χρόνια είχε κρατηθεί στην απομόνωση σε διάφορες φυλακές σε συνθήκες κράτησης που ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια.
«Σήμερα έχει ξεπεράσει τις χίλιες ημέρες στη φυλακή, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι ελεύθερος, για να μας θυμίζει τις απαράδεκτες συνθήκες που ζουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι στην άσκηση των καθηκόντων τους. Και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή του», δήλωσε ο Carles Torner, Εκτελεστικός Διευθυντής της PEN International.
«Ο Νεντίμ είναι αθώος κι ας θεωρείται έγκλημα η δημοσίευση ειδήσεων που δεν άρεσαν στο τουρκικό κράτος να αποκαλυφθούν. Η υπόθεσή του θεωρείται από τις πλέον άδικες στην χώρα όπου πληθώρα είναι οι κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων.  Το  IPI  απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Nedim και την αποκατάσταση των  ελευθεριών του Τύπου στην Τουρκία, ώστε οι δημοσιογράφοι να ασκούν τα καθήκοντά τους για την ενημέρωση του τουρκικού λαού», υποστηρίζει  η Caroline Stockford,  συντονίστρια του τουρκικού παραρτήματος  του IPI (Turkey Advocacy). 
Τούρκοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για συμπαράσταση σε διαμαρτυρόμενους για ελευθεροτυπία
  Στις 29 Ιανουαρίου 2019 η Ayşe Düzkan άρχισε να υπηρετεί σε φυλακή, την καταδικαστική της απόφαση, μαζί με άλλους 56 δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν πάρει σε διαμαρτυρίες αλληλεγγύης για την ελευθεροτυπία στα Μέσα, από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2016.
  Οι Reporters Without Borders (RSF) με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την 18μηνη καταδίκη των δημοσιογράφων Ragıp Duran and Ayşe Düzkan, που είχαν πάρει μέρος σε εκδηλώσει αλληλεγγύης το 2016 για την Özgür Gündem κουρδική εφημερίδα που είχε κλείσει με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.
Οι RSF, των οποίων ο εκπρόσωπος στην Τουρκία βρίσκεται φυλακισμένος για συμμετοχή στην ίδια διαμαρτυρία, διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς στην  αντικειμενική ενημέρωση  του τουρκικού λαού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Bianet , 20 δημοσιογράφοι, συγγραφείς και διανοούμενοι έχουν ως τώρα καταδικασθεί για την ίδια διαμαρτυρία.
  Η Τουρκία κατατάσσεται 155η στις 180 χώρες του καταλόγου World Press Freedom Index των RSF.
--
ecpmf.eu -  rsf.org 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me