Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Aναβλήθηκε η δημοσιογραφική 
συνάντηση στην Αχρίδα λόγω
του αλυτρωτισμού των "Βόρειων"
 Αναβλήθηκε η  δημοσιογραφική συνάντηση στην Αχρίδα με συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, μετά την αποκάλυψη μας ότι συμμετέχουν τρείς ενώσεις συντακτών  Μακεδονίας, η δική μας ΕΣΗΕΜΘ  (Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης), και δύο από την γειτονική χώρα.
  Υπήρξε μετά την δική μας δημόσια καταγγελία, (http://www.styx.gr/index.php/medianews/17622) θυελλώδης συνεδρίαση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με τον γραμματέα της και εκπρόσωπο του Σύριζα Σ. Καπάκο, να κραυγάζει για πολεμοχαρείς και μακεδονομάχους, απειλώντας αποχώρηση από την σύμπραξη αν δεν αναγνωρίσουμε τις άλλες δυο ενώσεις συντακτών Μακεδονίας  με τη συμμετοχή μας.
 Μετά από εντολή από την Κουμουνδούρου υποχρεώθηκε σε  κωλοτούμπα για να μη χαλάσει συμφωνία συνεργασίας στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ.
Η κρίση όμως μεταφέρθηκε από το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ στο υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο οι αρμόδιοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών, δεν αφορά σε ιδιωτικές οντότητες και με τον ίδιο τρόπο μπορεί να υπάρξουν και εργοδοτικές η επιχειρηματικές οργανώσεις με συνθετικό στην επωνυμία τους τη λέξη Μακεδονία.
Ιδιαίτερα όταν ατές οι εκδηλώσεις και οι οντότητες δεν έχουν δημόσια χρηματοδότηση.
Μετά από έντονο παρασκήνιο και τις καταγγελίες δημοσιογραφικών παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ ότι στο πρόγραμμα και στο περιεχόμενο του συνεδρίου και των σεμιναρίων περιλαμβάνονται αλυτρωτικές και άλλες επικίνδυνες θεματικές ενότητες, η εκδήλωση  αναβάλλεται (μετατίθεται)  με πρωτοβουλία του ιδρύματος Αντενάουερ που είναι βασικός χορηγός του.
Ως πρόσχημα εφευρέθηκε ότι δεν επαρκούσαν τα καταλύματα στην περιοχή της λίμνης!...
  Οι  συνδιοργανωτές έχουν εντολή να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και για αυτό ισχυρίζονται ότι προς το παρόν επικρατούν ωριμότερες σκέψεις. 
  Η αναβολή αποφασίσθηκε  δύο   μέρες  πριν τη χθεσινή  συνάντηση Μητσοτάκη –Ζάεφ στη Ν. Υόρκη αλλά πρόταση για τη δημιουργία ενός τέτοιου μόνιμου δημοσιογραφικού παρατηρητηρίου που θα λειτουργεί και στις δύο χώρες μεταφέρει στις αποσκευές του ο Αλ. Τσίπρας που έχει προγραμματίσει στις αμέσως προσεχείς ημέρες επίσκεψη στη γειτονική χώρα.
Ήδη  το κλίμα είναι βεβαρυμμένο με την πειραγμένη μετάφραση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού ύστερα από τη συνάντηση με τον Ζάεφ.
--
 Θυμίζουμε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας styx.gr που ανακάλυψε την περίεργη αυτή πρωτοβουλία του ιδρύματος Αντενάουερ:
Οι βόρειοι δημοσιογράφοι "ξεχνούν το NORTH Macedonia"  
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 
      Στην Ένωση Συντακτών 
        της «Β. Μακεδονίας»:
           Πού είναι το ‘Β’;
         Και οι εδώ τι κάνουν;
 
  Δυστυχώς, υπάρχουν ΔΥΟ Ενώσεις Συντακτών ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Η μία στη Θεσσαλονίκη (ΕΣΗΕΜΘ) και η άλλη στα Σκόπια.
 Ευτυχώς που δεν ζει πια ο Δημήτρης Γουσίδης, (πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ επί χρόνια) με τον οποίο -μαζί με το Νίκο Μεγγρέλη, και την Δώρα Αυγέρη (!)- είχαμε δώσει μάχη για την είσοδο της ΕΣΗΕΜΘ στην IFJ στο Παγκόσμιο δημοσιογραφικό συνέδριο της Μόσχας  (28 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2007) και να γίνεται αναφορά στην Ένωση των  βορείων γειτόνων ως «της FYROM», τότε.
  Έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ που αποδέχθηκε πρόσκληση «από την Ένωση Συντακτών της Βόρειας Μακεδονίας» να οργανωθεί διμερής συνάντηση εργασία στην Οχρίδα στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2019 στην Οχρίδα». Καθώς και ότι «η συνάντηση υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα Konrad Adenauer». (Αχ αυτοί οι φίλοι Γερμανοί… πόσο προωθούν τις Πρέσπες).
Πολύ θα θέλαμε να μας δείξουν από το ΔΣ της ΠΟΕΣ την επιστολή των βορείων συναδέλφων και το λογότυπό της.
Κι όλα αυτά, επειδή…
  Στην τακτική ενημερωτική επιστολή που λαμβάνω από την δημοσιογραφική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων, μου προκάλεσε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για ένα από τα προτεινόμενα βαλκανικά θέματα. Με την μικρή διαφορά ότι το ΕΚΕΤ αναφέρει «Βόρεια Μακεδονία. 
     Επισκέφθηκα λοιπόν την ιστοσελίδα της Ένωσης Συντακτών Βόρειας Μακεδονίας, όπως μου πρότεινε το ΕΚΕΤ και συνάντησα την «Ένωση Συντακτών ‘Μακεδονίας’».
  Προφανώς έχουν ξεχάσει να ενημερώσουν λογότυπο με το νέο όνομα της χώρας τους. Ίσως περιμένουν να τους ειδοποιήσει η ΕΣΗΕΑ  και η ΠΟΕΣΥ Ελλάδος, αφού και δεν θα περίμενε κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο του ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. ( ‘Αραγε το έχει ψάξει το γραφείο Τύπου;).
  Δίπλα στο λογότυπο λοιπόν  οι Βόρειοι συνάδελφοι γράφουν ότι ο «Σύνδεσμός»τους «έχει δεδομένη την πίστη,την συνείδηση, την σκέψη στην δημόσια ελεύθερη έκφραση, πως είναι εγγυημένες»  και ότι «απαγορεύεται η λογοκρισία», βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος της Δ.Μ».  –Λείπει κι εδώ ένα «Β.».

Κατόπιν, επισκέφθηκα την ιστοσελίδα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. Την ‘IFJ’ και ανέτρεξα να δω ποια τα μέλη της. Ιδού η εικόνα, μιλάει από μόνη της.
  
Έχω να συγχαρώ εκείνους τους δημοσιογράφους που ήταν βουλευτές ή υπουργοί με την προηγούμενη κυβέρνηση και μας είχαν διαβεβαιώσει «για την επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών».
  Περιμένω τώρα τις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης που η άποψή της γύρω από το ‘όνομα’  είναι γενικώς αμφιλεγόμενη.
 
Κώστας Μπετινάκης
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me