Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Η δυσκολία λήψης έγκυρων
πληροφοριών και δεδομένων
προκαλεί απογοήτευση
στους δημοσιογράφους
Stefan Melichar (Αυστρία)
Η μεγαλύτερη πρόκληση – που αντιμετωπίζουν πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι στα εμπορικά μέσα - είναι η οικονομική κατάσταση, η οποία δεν ήταν καλή πριν από την κρίση του κοροναϊού και τώρα έχει γίνει ακόμη χειρότερη. 
Η διερευνητική δημοσιογραφία απαιτεί χρόνο και πόρους - και την ευκαιρία να δουλέψουμε σε πολλά υποσχόμενους δυνητικούς πελάτες, ανεξάρτητα από το αν μπορεί όλα αυτά να αποδειχθούν αδιέξοδα. Οι αίθουσες ειδήσεων συρρικνώνονται εδώ και χρόνια. Η οικονομική κατάρρευση του κοροναϊού οδηγεί τώρα σε περαιτέρω σοβαρά μέτρα μείωσης του κόστους. Εάν αυτά δεν ληφθούν πλήρως μετά την πανδημία, η ερευνητική δημοσιογραφία θα μπορούσε να υποστεί πολύ μεγαλύτερη συμπίεση. Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί υποχρεώνοντας ζητήματα, τα οποία είναι σημαντικά, αλλά όχι τόσο εύκολα, να παραμένουν ανεκπλήρωτα.
 
Alejandra Xanic και Marcela Turati (Μεξικό)
Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούμρνα καλύψουμε το COVID-19 με ασφαλή τρόπο και τι ΄σλλο πρέπει να καλύψουμε καθώς δεν είμαστε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά δημοσιογραφικό ερευνητικό κέντρο.
Υπάρχει επίσης η πρόκληση της απόκτησης πληροφοριών αυτήν τη στιγμή όταν οι κυβερνητικές πηγές δεν τις παρέχουν. Υπάρχουν πολλά παράπονα για κρυφά δεδομένα και επιστημονικές συζητήσεις σχετικά με το εάν τα πράγματα γίνονται σωστά στο Μεξικό ή όχι.
 
Roman Anin (Ρωσία)
Νομίζω ότι υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις:
1- Εμείς  οι ερευνητές δημοσιογράφοι - έχουμε συνηθίσει να παράγουμε μεγάλες ιστορίες, οι οποίες χρειάζονται πολύ χρόνο. Αλλά το COVID-19 απαιτεί από μας να αντιδράσουμε γρήγορα. Πρέπει να ερευνήσουμε με την ταχύτητα των δημοσιογραφικών ειδήσεων. Και αυτό είναι δύσκολο.
2-  Από πού λαμβάνουμε αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των θανάτων; Όλοι πιστεύουμε στις κυβερνήσεις μας, αλλά σε τέτοιες στιγμές φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλές άλλες αξιόπιστες πηγές. Και μια επιπλέον δυσκολία είναι ότι ακόμη και πηγές που έχουμε αναπτύξει εντός της κυβέρνησης - δεν μπορούμε να τις συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
 
Anderson Diedri (Ακτή Ελεφαντοστού)
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η πρόσβαση σε επίσημες πληροφορίες. Οι αξιωματούχοι είναι στην ευχάριστη θέση να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν θέλουν να χειραγωγήσουν τις πληροφορίες για τους δικούς τους σκοπούς. Αλλά όταν ερευνούμε, είναι αδύνατο να αποκτήσουμε πρόσβαση ακόμη και στις πιο βασικές πληροφορίες.
Η άλλη πρόκληση είναι οι πόροι. Ο αριθμός των δημοσιογράφων έχει συρρικνωθεί, αλλά ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί: Διαφθορά, δωροδοκία, συγκρούσεις συμφερόντων, φυσικά, αλλά και ψεύτικες ειδήσεις και ο αντίκτυπός της στις δημοκρατίες μας, οι οποίες είναι συχνά εύθραυστες στην Αφρική, όπως βλέπουμε σήμερα με το COVID- 19.
 
Aidila Razak (Μαλαισία)
  Παρακολουθούμε την πανδημία όσο καλύτερα μπορούμε, επειδή τα δεδομένα κυκλοφορούν με σταγόνες και δεν μπορούμε να δούμε την πραγματική εικόνα. Η κυκλοφορία δεδομένων είναι ασυνεπής.
Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε τόσο την πανδημία όσο και το επακόλουθο ενός πολιτικού πραξικοπήματος που συνέβη λίγο πριν από το δεύτερο κύμα μολύνσεων. Έτσι, να κάνουμε με εχθρική κυβέρνηση. Όπου πριν είχαμε πρόσβαση σε όλες τις κυβερνητικές συνεντεύξεις Τύπου, τώρα είναι ανοιχτό μόνο σε δύο: Τον εθνικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και το εθνικό δελτίο τύπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε την κυβέρνηση να λογοδοτήσει.
Τρίτον, αντιμετωπίζουμε επίσης πολλή εχθρότητα στο διαδίκτυο που καθιστά δύσκολη την εκτέλεση των εργασιών μας σε αυτήν την περίοδο κλειδώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν μπορούσαμε να βγούμε έξω και να μιλήσουμε με ανθρώπους πριν, πρέπει τώρα να βασιστούμε στα κοινωνικά μέσα.
Είμαστε επίσης υπό πίεση να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο όριο της αυτό- λογοκρισίας μερικές φορές, επειδή σε αυτήν την περίοδο, ο εθνικισμός βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, οπότε οποιαδήποτε μορφή κριτικής αναφοράς για την κυβέρνηση θεωρείται ως επίθεση.
 
Simon Mkina (Τανζανία)
Το μέλλον της δημοσιογραφίας στην Τανζανία αναμένεται να είναι πιο δύσκολο από οποιονδήποτε καταγεγραμμένο χρόνο στην ιστορία μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οίκοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν εκφοβιστεί τόσο πολύ λόγω της αυτό- λογοκρισίας. Πολλοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης επέλεξαν να γίνουν μια δυνατή σάλπιγγα του καθεστώτος, επαινώντας το κράτος.  Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση πιέζει την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά οι οίκοι των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να επιτρέπει αυτήν την ελευθερία, εκτός εάν οι δημοσιογράφοι είναι ενωμένοι.
 
Francisca Skoknic (Χιλή)
Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων λόγω του COVID-19. Η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης έχει μειωθεί, ενώ τα δίκτυα κοινωνικών μέσων κερδίζουν έδαφος ως κανάλια πληροφοριών. Είναι μια δύσκολη στιγμή στην οποία τα ανεξάρτητα ψηφιακά μέσα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ως αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.
 
Guilherme Amado (Βραζιλία)
Είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μου, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Jair Bolsonaro. Ο σημερινός πρόεδρος δεν σέβεται τους δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα, παρενοχλεί πολλούς από εμάς με διαφορετικούς τρόπους. Σε συνεντεύξεις, προσβάλλει όσους κάνουν δύσκολες ερωτήσεις. Μέσω των κοινωνικών του μέσων, παρακινεί τους ανθρώπους να επιτεθούν σε επαγγελματίες που απλώς αναφέρουν γεγονότα ότι θα προτιμούσε να διατηρήσει το καθεστώς μυστικά. Η Γενική Εισαγγελία, και πολλοί βουλευτές, καθιστούν τα πάντα πιο περίπλοκα.
 
Andras Petho (Ουγγαρία)
Στην Ουγγαρία, οι δημοσιογράφοι είχαν μια σκληρή δεκαετία υπό την ολοένα και πιο αυταρχική κυριαρχία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει κατασκευάσει μια ισχυρή μηχανή προπαγάνδας που τον υποστηρίζει άνευ όρων. Φοβάμαι ότι η κρίση COVID-19 κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Τα ήδη ασταθή χρηματοοικονομικά σκέλη των εναπομείναντων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης μπορούν να συνθλιβούν από την οικονομική ύφεση. Αρκετές εταιρείες μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσαν ήδη περικοπές και απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες. 
 
Marcos García Rey (Ισπανία)
Υπάρχουν δύο τρόποι για να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα «Πώς νιώθεις για το μέλλον της δημοσιογραφίας στη χώρα σου» ;
Η ποιότητα της δημοσιογραφίας και οι περιορισμοί της δωρεάν δημοσιογραφίας:
1. Στην Ισπανία, οι ειδησεογραφικές αίθουσες γίνονται όλο και πιο εχθρικές για την ερευνητική ή σε βάθος δημοσιογραφία. Είναι επίσης συχνά πρόβλημα για τους συντάκτες να έχουν ερευνητές δημοσιογράφους στην αίθουσα ειδήσεων επειδή ασχολούνται με προβληματικά θέματα. Για τους λόγους αυτούς, στην Ισπανία, η ποιότητα της δημοσιογραφίας μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν περισσότερο  τις ειδήσεις, παρόλο που οι συντάκτες γνωρίζουν ότι προσφέρουν μια νερουλή σούπα στους πολίτες. Αλλά, ξέρετε, η νερουλή σούπα είναι πιο φθηνή, γρήγορη και δεν προκαλεί πόνους στο στομάχι.
2. Η πανδημία COVID-19 προκαλεί σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Κατά τη γνώμη μου, η κεντρική κυβέρνηση ενισχύει σκόπιμα την κρατική εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που έχουν μια παράξενη ιδέα για το τι είναι η δημοσιογραφία και η ελευθερία του Τύπου.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me