Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ο Μπόγιατ θα καταθέσει εναντίον Κίσιγκερ

Τον Οκτώβριο πηγαίνει στην Κύπρο για νέες αποκαλύψειςO Τόμας Μπόγιατ, διευθυντής του Γραφείου Κύπρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις ημέρες της μεγάλης προδοσίας του 1974, κατήγγειλε δημόσια τον Χένρι Κίσιγκερ για το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του νησιού μας. Ο πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας, σε μια ασυνήθιστη γλώσσα, θέλησε μετά από 28 χρόνια να βγει πιο ανοικτά στην επίθεση, αποκαλύπτοντας το ρόλο του περιβόητου μάγου της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
«O Χένρι Κίσιγκερ δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες του κόσμου επειδή φοβάται ότι θα συλληφθεί. Εγώ, όμως, μπορώ να ταξιδέψω όπου θέλω...», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο της Παγκόσμιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ο κ. Μπόγιατ προσεκλήθη από τους διοργανωτές, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιγκερ» των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα έγγραφα που παρουσιάζονται στο ντοκουμέντο - βιβλίο των συναδέλφων, ο κ. Μπόγιατ μάταια προσπάθησε να πείσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών να αποτρέψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η διαφορετική στάση που κράτησε και η επιμονή του να αποφευχθεί η τραγωδία του 1974 είχαν ως αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από τη θέση του.
Μιλώντας στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, οι οποίοι συγκεντρώνονται μια φορά το χρόνο στην Ουάσιγκτον για επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος, όταν επιχείρησε μαζί με άλλους χαμηλόβαθμους συναδέλφους του να σταματήσουν τα σχέδια του δικτάτορα Ιωαννίδη και στη συνέχεια της Αγκυρας να εισβάλει στην Κύπρο. Το σημαντικότερο στοιχείο της ομιλίας του ήταν η επιβεβαίωση του περιεχομένου του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο στοιχειοθετεί με λεπτομέρειες την ενοχή του Κίσιγκερ σε βάρος της Κύπρου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπόγιατ είπε ότι ο τότε προϊστάμενός του δεν ήθελε να ενοχληθεί ο Ιωαννίδης και για το λόγο αυτό αρνήθηκε λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα να του μεταφερθεί μήνυμα ότι δεν πρέπει να σκοτώσει τον Μακάριο. Περιγράφοντας τις δραματικές ώρες της 15ης Ιουλίου, είπε ότι ο Κίσιγκερ τον κάλεσε στο γραφείο του και του έκανε σκληρή επίθεση για τις ενέργειές του, οι οποίες συγκρούονταν με τις δικές του επιλογές και αποφάσεις. «Εάν το βλέμμα του σκότωνε, τώρα δεν θα βρισκόμουν μπροστά σας να σας μιλώ», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Κίσιγκερ απέλυσε τον Μπόγιατ μετά την πρώτη εισβολή, όταν ο υφιστάμενός του τού έστειλε απόρρητο σημείωμα, με το οποίο τον κατηγορούσε με στοιχεία για την (ηθελημένη) αποτυχία του να σταματήσει το πραξικόπημα και την εισβολή. Το έγγραφο εκείνο, που αποκαλύπτεται στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιγκερ», παραμένει μέχρι σήμερα στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Τόμας Μπόγιατ προσεκλήθη από μεγάλο οργανισμό στην Κύπρο και θα μιλήσει στη Λευκωσία τον Οκτώβριο, δίνοντας στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία για το μεγάλο έγκλημα του 1974. Επίσης, φαίνεται ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ως μάρτυρας σε μια πιθανή δίκη κατά του Κίσιγκερ για τις ευθύνες που έχει για την τραγωδία του τόπου μας.

Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη
Subscribe in a reader Facebook page Follow me