Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Το σχέδιο Ανάν έγερνε μονόπαντα

Του Κώστα Μπετινάκη

Η γιαγιά μου έλεγε, πως κάθε δεκάρα έχει δύο όψεις. Είχε όμως η δεκάρα και μια τρύπα στη μέση… Προσπάθησα να δω και τις δύο όψεις του Κυπριακού προβλήματος μέσα από τις δηλώσεις των εμπλεκομένων στις διαβουλεύσεις της Λουκέρνης. Μάταιος κόπος. Η ζυγαριά έκλινε μονόπαντα επειδή κάποιος έκλεβε στο ζύγι. Για μια ακόμα φορά έπρεπε να βρεθούμε με τους χαμένους. Αλλά εκείνο που δεν μπορεί να ανεχθεί η αξιοπρέπεια του καθενός μας, είναι να προσπαθήσουν να σε μπουκώσουν με ξαναζεσταμένη τροφή, που μερικές φορές είχαν κάποιοι άλλοι μασήσει πρώτοι. Το περιβόητο «τελικό σχέδιο Ανάν», που κατέβασα από το Διαδίκτυο, περιέχει 182 σελίδες. Καθορίζει δε τα πάντα. Από το χρώμα της σημαίας, τις νότες του εθνικού ύμνου και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέσα στον Απρίλιο του 2004. Μοιάζει να απευθύνεται σε κάφρικους  λαούς, που δεν είναι σε θέση να καθορίσουν μόνοι της μοίρα τους. Ξεχνά όλες τις προγενέστερες αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβραβεύει την τουρκική εισβολή και παραμερίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

«Ο καιρός των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων τελείωσε. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων και της δράσης»

Μ’ αυτές τις λέξεις ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν την ομιλία του στο Μπούργκενστοκ στη Λουκέρνη της Ελβετίας, παραδίδοντας στις τέσσερεις αντιπροσωπείες την τελική εκδοχή τού σχεδίου του γιά λύση του κυπριακού.

Ενα σχέδιο πού χρειάστηκε να ολοκληρώσει ο ίδιος ο Κόφι Αναν αφού δεν κατέστη δυνατή η κατάληξη μεταξύ των μερών σε ένα συμφωνημένο κείμενο.

«Υπήρξαν τόσες χαμένες ευκαιρίες στο παρελθόν .Γιά το καλό όλων σας ζητώ να μην κάνετε το ίδιο λάθος ξανά». Παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Κόφι Αναν κατέληξε: «Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία γιά ειρήνη σε μιά Ενωμένη Κυπριακή δημοκρατία».

Μετά από οκτώ ημερών διαβουλεύσεις στη Λουκέρνη ,το τελικό στάδιο είναι τώρα τα δημοψηφίσματα πού θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Οπως τόνισε ο ειδικός σύμβουλος τού Κοφι Αναν ,Αλβάρο Ντε Σότο ,αν υπάρξει ΟΧΙ έστω και από τη μία των πλευρών τότε στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται νέα προσπάθεια των ΗΕ ενώ θα είναι το τέλος τού συγκεκριμένου σχεδίου,γνωστού ως σχεδίου Αναν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και μίλησε γιά δύο έθνη και δύο Δημοκρατίες στην Κύπρο πού σαν συνιστώντα κράτη θα ιδρύσουν όπως είπε το νέο κράτος.

Οι προτεραιότητες πού συμφωνήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις με όλους τούς θεσμούς της Τουρκίας ,έχουν όλες ικανοποιηθεί ,διακήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν απαριθμώντας ένα προς ένα τα σημεία πού η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι κερδήθηκαν γι΄αυτήν.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε σύντομη δήλωσή του εξέφρασε απογοήτευσή διότι δεν κατέστη δυνατή, όπως ανέφερε, η κατάληξη σε μιά συμφωνημένη λύση και υπέδειξε ότι στόν κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία ανήκει η τελική κρίση και απόφαση.

Κυπριακό:Εκκλησεις Στρο απειλές Φερχόιγκεν

Σε γραπτή δήλωση του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τακ Στρο αναφέρει σωρεία ψεμάτων:

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι νίκη όλων των Κυπρίων. Όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά για την εξεύρεση λύσης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν. Ακόμα και δίχως την επίτευξη τελικής συμφωνίας, εκτιμούμε ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος. Κάνω έκκληση σε όλους όσους επιθυμούν να αδράξουν την ευκαιρία, να δώσουν οριστικό τέλος στα 30 χρόνια διχασμού. Θα ήθελα, ειδικά, να ευχαριστήσω τους κυρίους Ανάν και Ντε Σότο για τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν. Στις 15 Απριλίου, η Ευρωπαική Ένωση διοργανώνει μια ευρεία διάσκεψη δωρητών που πιστεύουμε ότι θα συντείνει στην επίλυση του προβλήματος. Είναι η ώρα της Ευρωπαικής Ένωσης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το να αποδεχθεί την Κύπρο με τους δικούς της όρους και να εγγυηθεί ότι τα όσα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες θα ισχύσουν και σε Ευρωπαικό επίπεδο».

Ο Στρο παραλείπει φυσικά να αναφέρει πως το κείμενο της επανίδρυσης του Κυπριακού κράτους, είναι έργο εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, για την σύνταξη του οποίου, ουδείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους συνεργάστηκε. Αποτελεί απλώς ερμηνεία όσων κατά καιρό είχαν συζητηθεί στο τραπέζι διαπραγματεύσεων ή είχαν υποβληθεί, ως «ιδέες Γκάλι» - για πράδειγμα.

Έπαινοι στην Τουρκία και απειλές στους Ελληνοκύπριους από Φερχόιγκεν

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την διεύρυνση, προειδοποίησε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μη καταστεί η ίδια πλέον το πρόβλημα, εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. «Είναι σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που έχει πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν» είπε ο κ. Φερχόιγκεν επιχειρώντας αναγωγές στην επανένωση της Γερμανίας.

«Είμαι Γερμανός και έχω την εμπειρία της ενανένωσης. Στην περίπτωση τη δική μας δεν λάβαμε υπ όψιν τις περιουσίες. Θεωρήσαμε ότι είναι εθνικό θέμα και προχωρήσαμε στην ενοποίηση της Γερμανίας με όποιο κόστος» παρατήρησε ο Γερμανός Επίτροπος προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση άρνησης των Ελληνοκυπρίων, η τουριστική βιομηχανία τους θα υποστεί μεγάλο πλήγμα

Ο   Φερχόιγκεν αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών της Λουκέρνης, ο ΟΗΕ έφθασε πολλές  φορές πολύ κοντά στη λύση.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες στην Ελβετία είχαμε πολλές φορές φθάσει έως το πολυπόθητο ζητούμενο: την συμφωνία. Με βεβαιότητα, μπορώ να πω, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν απέτυχαν».

Ο Κοινοτικός Επίτροπος έκανε ιδιαίτερα θετική μνεία στην στάση της Τουρκίας

«Κράτησε μια εποικοδομητική στάση και ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη, κι αυτό θέλω να το πω δημοσίως» επεσήμανε στην ενημέρωση του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ο Κοινοτικός Επίτροπος.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η θετική συμβολή της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, ενισχύει τη θέση της χώρας εν όψει της απόφασης που θα λάβει τον Δεκέμβριο η Έυρωπαική Ενωση για το κατά πόσο θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Απογοητευμένοι οι Ελληνες από τις προτάσεις Ανάν

Οι  μεγαλύτερες γερμανικές  εφημερίδες εξηγούν με αναλυτικά ρεπορτάζ γιατί απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις.

 "Τώρα αποφασίζει ο λαός" γράφει η Die Welt του Βερολίνου και αναφέρει πως στις 24 Απριλίου θα αποφασίσουν οι δύο κοινότητες με δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν. Το μήλο της έριδος αυτή τη φορά ήταν "ο μεγάλος περιορισμός επιστροφής των Ελληνοκυπρίων στη Βόρεια Κύπρο όπως προβλέπει το νέο σχέδιο Ανάν, όρος που προσέκρουσε στην αντίδραση των Ελλήνων, αλλά και της ΕΕ, διότι για κάτι τέτοιο απαιτείται η αλλαγή του κοινοτικού δικαίου στο ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης. "

Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα η Frankfurter Rundschau επιμένει ότι εκείνος που αποφασίζει, είναι τελικά ο γγ του ΟΗΕ, διότι εάν οι προτάσεις του είναι αποδεκτές, τότε δρομολογείται όντως η επίλυση του κυπριακού, ενώ η συντηρητική και έγκριτη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ διαπιστώνει: "Επικριτικοί οι Ελληνες στο σχέδιο Ανάν, οι Τούρκοι εμμένουν σε μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμίες μεταβατικού σταδίου για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επειδή οι Ελληνες είναι πιο εύποροι και φοβούνται το ξεπούλημα του Βορρά."

Η Süddeutsche Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη επισημαίνει: "Συρρικνώνεται η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει σοβαρές ελπίδες σύγκλισης παρά την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Για πρώτη φορά ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Χαρακτηριστική είναι η τηλεφωνική επικοινωνία του Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα και τον Τούρκο ομολογό του καθώς και η έκκληση Πρόντι από το Στρασβούργο για εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο. Ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε χθες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις που θα προβλέπουν προσωρινές παρεκκλίσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά οι εξαιρέσεις αυτές δεν μπορεί να ισχύουν επ' αόριστον."

Η  Frankfurter Rundschau γράφει ακόμα: "Οι Βόρειοι Κύπριοι προσπαθούν να διασαλεύσουν τα θεμέλια της ΕΕ. Η τουρκική απαίτηση για ευρωπαϊκά εχέγγυα στο ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης, που επιθυμούν να μετατραπεί σε περιορισμένη, επισκιάζει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη. Η ελεύθερη διακίνηση είναι μια βασική αρχή στη δομή και την ύπαρξη της ΕΕ και επομένως δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε απαίτηση παρεκκλίσεων στην κατεύθυνση αυτή διαμήνυσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία. Τόσο ο Ερντογάν, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν φαίνεται να πτοούνται και επιμένουν στην αναζήτηση λύσης που θα διασφαλίζει ότι δεν θα αλλάξει το σημερινό πληθυσμιακό και πολιτικό καθεστώς μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η ελληνική πλευρά δια στόματος Καραμανλή συζητά μια μεταβατική περίοδο προσωρινής παρέκκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση, αλλά απορρίπτει την μόνιμη παρέκκλιση από τις αρχές της ΕΕ." Και η εφημερίδα καταλήγει: "Κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους, ανεξάρτητα από την παραβίαση αρχών. Διότι αν το ελληνικό κοινοβούλιο ή οποιαδήποτε χώρα -μέλος της ΕΕ αντιταχθεί σε κάτι και προτείνει νέες εξαιρέσεις σε κάποιο άλλο ζήτημα, τότε ανατρέπονται όλα. Γι' αυτό ακριβώς ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν προσπάθησε να μεταπείσει χωρίς σοβαρά αποτελέσματα τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η Τουρκία φαίνεται ότι μετακινήθηκε ελάχιστα από τις θέσεις της και έτσι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν τρόπους επίλυσης που να μην θίγουν ζητήματα αρχών."

"Απογοητευμένοι οι Ελληνες από το νέο σχέδιο Ανάν" σχολιάζει η Tageszeitung και συμπληρώνει: "Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Λουκέρνη χαρακτήρισε τις προτάσεις προς την τουρκική πλευρά 'μενού πέντε πιάτων με σαμπάνια' και εκείνες προς την ελληνική 'καφέ με σάντουιτς'. Όμως, αν στο δημοψήφισμα της 20ης Απριλίου απορρίψουν οι Ελληνοκύπριοι τα προτεινόμενα από τον Ανάν, τότε αυτόματα θα ενταχθεί στην ΕΕ μόνον η Κυπριακή δημοκρατία, δηλαδή μόνον το ελληνοκυπριακό τμήμα".

H Frankfurter Allgemeine στο ρεπορτάζ από την Λουκέρνη μεταφέρεται η τεταμένη ατμόσφαιρα και το αδιέξοδο.  Διαβάζουμε το ρεπορτάζ από τη Λευκωσία με τίτλο "Τα όπλα του Ντεκτάς". "Οι φήμες που διαδίδει ο γηραιός πολιτικός Ντενκτάς για να μια δήθεν εισβολή των Ελληνοκυπρίων στον τουρκοκυπριακό τομέα έχουν στόχο τον εκφοβισμό των Τουρκοκυπρίων και επομένως την άρνησή τους στα συμφωνηθέντα στην Λουκέρνη. Μπορεί να φαίνεται αφελές, σαν παραμύθι, αλλά στην Κύπρο οι φήμες θυμίζουν τα γεγονότα του 1974. Οι φρικαλεότητες της εποχής εκείνης είναι ζωντανές και μπορεί ο καθένας να εκμεταλευτεί τη μνήμη τους και από τις δύο πλευρές.  Αγύριστα κεφάλια εξάλλου, όπως ο Ντενκτάς, υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Ο ελληνορθόδοξος επίσκοπος Κυρήνειας π.χ. χαρακτήρισε ήδη το σχέδιο Ανάν ως έργο του σατανά."

 

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο όπου τονίζονται τα τουρκικά οφέλη του σχεδίου

 

Σχέδιο α λα Τούρκα» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Σαμπάχ το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Ύστερα από αρκετούς μήνες διαφωνιών για πρώτη φορά ο τουρκικός Τύπος και οι περισσότεροι αναλυτές στην Τουρκία συμφωνούν ότι οι νέες προτάσεις ικανοποιούν την τουρκική πλευρά.

Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας διαφάνηκαν ήδη από την Δευτέρα όταν τουρκικές διπλωματικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει η καταρχήν ικανοποίηση της τουρκικής αποστολής στην Ελβετία.

Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επιχειρεί να ρίξει τους τόνους του ενθουσιασμού που επικράτησαν στα μέσα ενημέρωσης από την Δευτέρα το βράδυ.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης άνοιξε την Τρίτη με πτώση, γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην αίσθηση ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

«Χουριέτ»: Ο λόγος στο λαό

«Σαμπάχ»: Ικανοποιημένη η Τουρκία

«Μιλιέτ»: Η στάση μας στο δημοψήφισμα είναι «ναι»

«Ραντικάλ»: Στόχος τώρα το δημοψήφισμα

«Τζουμχουριέτ»: Έμεινε για το δημοψήφισμα.

«Γενί Σαφάκ»: Ο τελευταίος λόγος στους Κυπρίους

Η Χουριέτ γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε η πλευρά που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήθελε τη λύση» και προσθέτει πως ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί το δημοψήφισμα με έναν συμβιβασμό επί του σχεδίου Ανάν».

Η Σαμπάχ σημειώνει πως δόθηκε «τέλος στη διπλωματία, ο λόγος στον κυπριακό λαό». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι «σύμφωνα με την Άγκυρα, τα θετικά του σχεδίου Ανάν είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα και το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα μείνει επ' άπειρον στο νησί».

Η Μιλιέτ φέρει τον τίτλο «H στάση μας στο δημοψήφισμα είναι 'ναι'» και διευκρινίζει ότι «απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «εμείς ξεκινήσαμε με καλές προθέσεις και θέλουμε να πάμε μέχρι το τέλος».

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ. Ερντογάν «ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές που έγιναν επί του σχεδίου Ανάν. Εξαιτίας όμως της αντίθεσης των Ελληνοκυπρίων, δεν έγινε η τελετή υπογραφής».

 «Δύσκολο να υπάρξει καλύτερο»

Ο αρθρογράφος της Μιλιέτ, Χασάν Τζεμάλ επισημαίνει πως «υψηλά ιστάμενη τουρκική διπλωματική πηγή, χθες το πρωί, ανέφερε: 'Το τελευταίο κείμενο είναι καλό. Είναι δύσκολο να υπάρξει καλύτερο. Πήραμε πολλά πράγματα σε βασικά πολιτικά ζητήματα που είναι ζωτικά. Η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα μείνει για πάντα. Ισχυροποιείται η διζωνικότητα. Είναι εντάξει και οι εγγυήσεις. Στο βορρά, οι Tούρκοι θα κυβερνούν τους Tούρκους. Εξασφαλίζεται επίσης η πολιτική ισότητα. Θα έλθουν λιγότεροι Ελληνοκύπριοι στο βορρά και μάλιστα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι Tούρκοι θα είναι στο νέο κράτος συνέταιροι και όχι μειοψηφία. Σε αυτό οφείλεται και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς'».

Η Μιλιέτ προβάλλει επίσης τον τίτλο: «H πραγματικότητα, της οποίας μάρτυρας έγινε όλος ο κόσμος: Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν το νησί».

Η Ραντικάλ αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά, αν και δεν έπεισε την ΕΕ στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου, ωστόσο υποστήριξε το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.Επίσης, παρουσιάζει μακροσκελή κατάλογο με τα σημεία του νέου σχεδίου που δεν ικανοποιούν τους Ελληνοκύπριους,

Πιο συγκρατημένη η Μιλιέτ χαρακτηρίζει το σχέδιο απλώς, ως βιώσιμο. O αρθρογράφος της εφημερίδας Μουράτ Γιετκίν αναφέρει ότι «ο δίκαιος και μόνιμος συμβιβασμός στην Κύπρο θα ωφελήσει πολλαπλώς την Τουρκία. Πρώτα από όλα, με την κατάσταση αυτή θα εκλείψει το σημαντικότερο εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Δεύτερον, η Τουρκία θα έχει αποδείξει ότι συμπεριφέρεται με βάση τη συμβιβαστική κουλτούρα της Δύσης, πράγμα που έχει άμεση σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Τρίτον, η Τουρκία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την ισχύ και την ενέργειά της στην εξωτερική πολιτική και σε άλλους τομείς, πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει εδώ και τριάντα χρόνια, λόγω Κυπριακού».

Η Τζουμχουριέτ γράφει ότι «ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, ο Ανάν συμπλήρωσε τα κενά και τώρα ο λόγος στους δύο λαούς».

Ο πρώην υπουργός Eξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε άρθρο του στη Τζουμχουριέτ, που φέρει τον τίτλο «Τέλος στην κυριαρχία της ΤΔΒΚ», σημειώνει ότι «οι Eλληνοκύπριοι γνωρίζουν ότι, είτε με συμφωνία είτε χωρίς αυτήν, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα εξανεμισθούν». Η Τζουμχουριέτ προβάλλει επίσης τις κατηγορίες του Tουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εναντίον του τουρκικού τύπου για το κλίμα νίκης που διαμόρφωσε.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me