Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι απαντούν στη νέα νομοθεσία που απειλεί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

 

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η περιφερειακή οργάνωση Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στηρίζουν την εκστρατεία των Τούρκων δημοσιογράφων που μάχονται τις αλλαγές που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση και οι οποίες απειλούν με εξαφάνιση τον ανεξάρτητο συνδικαλισμό  στα γραφεία σύνταξης των ειδήσεων.

Ο Αϊνταν Γουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ και ΕΟΔ, δήλωσε ότι παρά τις ανάλογες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας προς την Ευρώπη, παρατηρούνται δυσάρεστες εξελίξεις, οι οποίες πλήττουν την ελευθερία του Τύπου και κηρύσσουν εκτός νόμου το δικαίωμα των δημοσιογράφων να συνδικαλίζονται.

Ο Γουάιτ συναντήθηκε με δημοσιογράφους συνδικαλιστές στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη δημοκρατία και τα ΜΜΕ επίσης συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και νομικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι άσκησαν κριτική για τις τελευταίες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας και τις ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις που συνεπάγονται αυτές οι αλλαγές στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο Ερκάν Ιπεκτσί, Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS), μίας εκ των δύο Τουρκικών ενώσεων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να ενθαρρύνει τη δημιουργία συνδικαλιστικών ενώσεων οι οποίες θα καλύπτουν συνολικούς τομείς και πρόκειται να αφανίσουν τις ανεξάρτητες και αυτόνομες δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Συνδικάτο TGS αρχίζει εκστρατεία για να αγωνιστεί για την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα  των δημοσιογράφων να διατηρήσουν ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

     Ο Γουάιτ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσουν οι δημοσιογράφοι το δικαίωμα να οργανώνονται συνδικαλιστικά. Στην περίπτωση που υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, τότε η Τουρκία θα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή όπου οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να οργανωθούν ελεύθερα συνδικαλιστικά. Προειδοποιεί δε ότι πρόκειται για σκανδαλώδη παραβίαση των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ενωσης Προοδευτικών Τούρκων Δημοσιογράφων επίσης, μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ο Γουάιτ κάλεσε τους επαγγελματίες των Τουρκικών ΜΜΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αποτελέσουν τη γέφυρα για αναπτυχθεί ο διάλογος που αφορά τις προκλήσεις που διατυπώνονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου μεταξύ των δημοσιογράφων στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλιών για να καταπολεμηθεί η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός στην Ευρώπη, φαινόμενα τα οποία «εκτρέφονται και υποστηρίζονται από αδίστακτους, ρατσιστές πολιτικούς», οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να διευρύνουν τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας εναντίον Μουσουλμανικών ομάδων και των διαφορετικών κοινοτήτων της Ευρώπης.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι το θέμα αυτό θα είναι ένα από τα σημεία που πρόκειται να εξετασθούν στη διοργάνωση της ΔΟΔ/ΕΟΔ που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στην Ισπανία σχετικά με τα ΜΜΕ, τη δημοσιογραφία και την τρομοκρατία.

12 Ιανουαρίου 2005/Ντ.Ρ.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me