Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Στερνό χαίρε στον Πάνο Γεραμάνη

Στη δισκοθήκη μου, έχω ένα δίσκο 33 στροφών με ιδιόχειρη αφιέρωση του Στέλιου Καζαντζίδη, που γράφει: «Στον φίλο του φίλου μου Πάνου Γεραμάνη».

 

 

Ποτέ δεν ήμουνα καλός στους αποχαιρετισμούς. Ιδιαίτερα όταν είναι για παντοτινούς και μάλιστα πολύ στενών φίλων.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτομαγιάς, όταν η Ναυσικά μας τηλεφώνησε την απροσδόκητη είδηση, Πανούλη μας, δεν έχεις βγεί στιγμή από το νου μου.

Ξετυλίγονται συνεχώς εικόνες που ξεκινούν από το Μάιο του 1981, οπότε ξεκίνησε η φιλία μας σ΄εκείνη την ανεπανάληπτη αποστολή στην αλήστου μνήμης πια Σοβιετική Ένωση, (Λένινγκραντ-Εριβάν, Κίεβο –Μόσχα), ως τις ταβέρνες του Βοτανικού με την ρετσίνα, τα φαγοπότια στο σπίτι σου στο Χαλάντρι, ή στο κτήμα στο Βασιλικό ή τις μικρές καθημερινές μας κουβέντες στο Έθνος και κατόπιν τα τελευταία  χρόνια στα ΝΕΑ με τα αστείρευτα πειράγματα του Χρήστου Ιερείδη.

 Και η τελευταία εικόνα σου, μόλις πριν μία βδομάδα πριν μας αφήσεις, καθισμένος στον καναπε του σπιτιού σου να γελάς , μ' εκείνο το καθαρό σου χαμόγελο.

 

Πανούλη μας, αυτό ακριβώς δεν θα ξεχάσω -το χαμόγελό σου. Επειδή στις καρδιές μας θα μείνεις το Γελαστό Παιδί που δεν έχει πει πικρή κουβέντα για κανέναν. Και διάλεξες να μας ξαφνιάσεις όλους, να μισέψεις Πρωτομαγιά.

 

Πανούλη μας ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

 

Κώστας Μπετινάκης, ο τρίτος χοντρός στα ΝΕΑ.

 

 

 

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με βαθύτατη θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει τον θάνατο του Πάνου Γεραμάνη, που έφυγε αιφνιδίως το βράδυ του Μ. Σαββάτου, 30 Απριλίου, ενώ βρισκόταν στην Πάργα Πρεβέζης.

Ο Πάνος Γεραμάνης είχε γεννηθεί στο Βασιλικό της Εύβοιας στα τέλη του 1945 και αμέσως μετά τις εγκύκλιες σπουδές ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία, αρχικά ως εκδότης της εφημερίδας «Αγροτική Φωνή» της Χαλκίδας το 1964. Κατόπιν, ως αθλητικός συντάκτης στις εφημερίδες «Φως των Σπορ», «Φουτμπόλ», «Αθλητικά Χρονικά» και «Ομάδα». Στη συνέχεα ως συντάκτης ύλης, ριράιτερ, ρεπόρτερ και κριτικός της λαϊκής δισκογραφίας, στις εφημερίδες «Απογευματινή» (1968-1972), «Ακρόπολις» (1971-1981), «Έθνος» (1981-1986), «Πρώτη» (1986), «Κέρδος» (1986-1987) και «Τα Νέα» από το 1987 έως σήμερα. Εργάστηκε ακόμη ως αθλητικός συντάκτης στο περιοδικό «Πρώτο», ως συνεργάτης στο περιοδικό «Ντέφι» και ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Ελληνοσοβιετικά Χρονικά» από το 1982.

Υπήρξε ακόμη συγγραφέας, παραγωγός και επιμελητής της ραδιοφωνικής εκπομπής «Λαϊκοί Βάρδοι» στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που ήταν η μακροβιότερη στην ιστορία του σταθμού.  Ακόμη εργάστηκε στην ελεύθερη ραδιοφωνία, στον ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM», επιμελούμενος την εκπομπή «Για τους ανθρώπους της νύχτας».

Παράλληλα με τη δημοσιογραφική του δράση ασχολήθηκε με το συγγραφικό του έργο. Έγραψε ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό στη Σιβηρία με τίτλο «Ρεπορτάζ από τη Σιβηρία» των εκδόσεων Gutenberg, το 1966 και το βιβλίο του «Στέλιος Καζαντζίδης - όταν η φωνή φτάνει τον θρύλο» των εκδόσεων Άγκυρα.

Στη συνδικαλιστική του δράση είχε εκλεγεί ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και υπήρξε μέλος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λαϊκού Τραγουδιού.

Ο Πάνος Γεραμάνης, από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της γενιάς της δεκαετίας του ’60, διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητά του, την κριτική του θεώρηση και την απαράμιλλη προσφορά του στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Ήταν πολυαγαπημένος στο κοινό, στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους φίλους του. Πίστευε πάντα στα ιδανικά της κοινωνικής και αγωνιστικής δημοσιογραφίας και ποτέ δεν υπέστειλε τη σημαία της εντιμότητας και της αφοσίωσης στο επάγγελμα και τον άνθρωπο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του Πάνου Γεραμάνη θα γίνει αύριο Τρίτη 3 Μαϊου στις 12 μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου και θα ταφεί στην ιδιαίτερή του πατρίδα το Βασιλικό Ευβοίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την αγαπημένη του σύζυγο Ναυσικά και τους οικείους του και αποχαιρετά έναν συνάδελφο που αποτέλεσε κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                    Δευτέρα 2 Μαΐου 2005

 

 

 

Ο Πάνος Γεραμάνης, ήταν στενός φίλος του Στέλιου Καζαντζίδη, από το 1963.

 Όπως έλεγε ο ίδιος ο Πάνος "μέσα απ’ αυτή τη γνωριμία, τη μακρά και αδιάσειστη φιλία και από μια διακριτική (από πλευράς μου) συμπεριφορά βγήκαν 56 συνεντεύξεις και κάποιες δεκάδες κασέτες, μέσα από τις οποίες ζωντανεύουν οι πιο δυνατές έως συγκλονιστικές στιγμές του Καζαντζίδη για την πολυτάραχη ζωή του και για το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, για το οποίο θα λέγαμε ότι γεννήθηκε μαζί του, όταν πρωτοβγήκε στη μουσική σκηνή το 1951 και πέθανε μαζί του".


Ο Πάνος Γεραμάνης, βραβευμένος για την 32χρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία καθώς και για την ιστορική έρευνα και μελέτη της λαϊκής μουσικής και του αθλητισμού μέσα από 1.500 εκπομπές από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας, θα μας μείνει αξέχαστος, γιατί συνδύαζε τεράστιες γνώσεις και αγάπη για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.


Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, την 1η Απριλίου 2004, όταν η ΕΡΤ τιμώντας τον αξέχαστο πια δημοσιογράφο για τα 15 χρόνια της εκπομπής "Λαϊκοί Βάρδοι" είχε πει: «ο Πάνος Γεραμάνης πρέπει να χαίρεται γιατί με την πέννα και τον λόγο του συνέβαλε στη διάδοση και κατανόηση ενός είδους μουσικής, που την είχαν καταδικάσει στο περιθώριο».

Subscribe in a reader Facebook page Follow me