Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ψυχροπολεμικά στερεότυπα

δικαιολογούν την ύπαρξη του ΝΑΤΟ
Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκαθάρισε πως –όπως πιστεύει- «η Δύση υποστήριξε το πραξικόπημα στην Ουκρανία για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του ΝΑΤΟ»
.
Δεν ήταν μία από τις συνηθισμένες ομιλίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην εναρκτήρια σύνοδο του Διεθνούς οικονομικού Φόρουμ (SPIEF)  της Αγ. Πετρούπολης, με λεπτομερή ακρίβεια άγγιξε όλα τα καυτά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας, με κυρίαρχο στοιχείο της σχέσεις Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.
  «Ήδη μετά την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» είχαν ήδη πλησιάσει στα σύνορά μας. Γιατί χρειαζόταν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα στην Ουκρανία; Υφίσταται  μία πολύπλοκη διεθνής πολιτική κατάσταση εκεί με την αντιπολίτευση να βρίσκεται στην εξουσία σήμερα και ενδεχομένως να διατηρήσει την εξουσία με δημοκρατική διαδικασία αν προκηρύξει εκλογές. Αλλά θα μπορούσαμε να συνεργασθούμε μαζί τους, όπως συνεργαζόμασταν προηγουμένως με τον (πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας) Γιανουκόβιτς», είπε επίσης ο πρόεδρος Πούτιν μιλώντας στην εναρκτήρια σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.
  «Αντί για δημοκρατικές διαδικασίες, προτίμησαν να προχωρήσουν σε πραξικόπημα με θύματα προκαλώντας αιματοχυσία, εμφύλιο πόλεμο για να προσβάλουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας στα νοτιοανατολικά και την Κριμαία. Γιατί όλα αυτά; Έτσι η Μόσχα έπρεπε να πάρει μέτρα για την προστασία δεδομένου τμήματος του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Πούτιν.
  Για τον Ρώσο πρόεδρο «αυτές οι δράσεις υπαγορεύτηκαν από την αναγκαιότητα να δικαιολογηθεί η ύπαρξη του ΝΑΤΟ. «Χρειάζονταν έναν εξωτερικό εχθρό, έναν εξωτερικό αντίπαλο αλλιώς προς τι η χρησιμότητα του Οργανισμού; Δεν υπάρχει Σύμφωνο της Βαρσοβίας πλέον, ούτε Σοβιετική Ένωση-εναντίον ποίου είναι λοιπόν το ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε.
  «Αν συνεχίσουμε να δρούμε σ΄αυτότ ο πλαίσιο και τη λογική και να κλιμακώνουμε τις προσπάθειες να προσβάλουμε ο ένας τον άλλον, δεν απέχουμε από ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο». Και ο Ρώσος πρόεδρος κατέληξε: «Έχουμε μια εντελώς διαφορετική λογική, με στόχο τη συνεργασία και την προσπάθεια για συμβιβασμούς».
  Στην μακρά συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ, που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από το RT απαντώντας στο ερώτημα «ποια η γνώμη του για τους υποψήφιους που διεκδικούν την αμερικανική προεδρία ο Πούτιν εξήγσε την στάση του απέναντι «προφανώς στην μόνη υπερδύναμη»: «Η Αμερική είναι ένα μεγάλο κράτος. Το αποδεχόμαστε και επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις ΗΠΑ», είπε προσθέτοντας  πως δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι ν συνεργασθούμε μαζί του ή μαζί της». Υπαινίχθηκε όμως ότι η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ ίσως είναι προτιμότερη για τη Μόσχα. «Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις Ρωσίας –ΗΠΑ, κάτι που καλωσορίζουμε», είπε ο Πούτιν.
Παρ΄όλο που είπε πως ένα τέτοιο ισχυρό κράτος είναι για το καλό του Κόσμου, ακόμη και για τη Ρωσία, επισήμανε ότι η τάση των ΗΠΑ είναι να αναμειγνύονται στις υποθέσεις άλλων κρατών. «Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ. Αλλά δεν τους χρειαζόμαστε νε αναμειγνύονται επανειλημμένα στις υποθέσεις μας, λέγοντάς μας πως θα πρέπει να ζούμε και να καθοδηγεί την Ευρώπη τι είδους σχέσεις θα πρέπει να έχει μαζί μας».
Αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθείς τη Ρωσία ο Πούτιν είπε: «Τα αντίποινα είχαν μηδενικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους εταίρους τους γιατί θα πρέπει να υποφέρουν υιοθετώντας τα». Για να συμπληρώσει πως «παρ΄όλες αυτές τις δυσκολίες η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί τον εταίρο – κλειδί στο εμπόριο και την οικονομία». «Οι πρόσφατες επαφές μας που είχαμε με επιχειρηματίες από τη Γαλλί και τη Γερμανία , έδειξαν πως είναι πρόθυμοι για συνεργασία μαζί μας».
Τα ψυχροπολεμικά παιχνίδια
  
  “Oι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής. Έτσι το Πεντάγωνο επεξεργάζεται διάφορα σχέδια πραγματοποιώντας σειρά από πολεμικά γυμνάσια για να απαντήσει σε ενδεχόμενη ρωσική εχθρική ενέργεια, για την οποία καλλιεργεί φόβους στις Βαλτικέ ςπρώην σοβιετικές δημοκρατίες , όπως γράφει η γερμανική «Wirtschafts Nachrichten».
Την ώρα που διεξάγονται τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, έκθεση που κυκλοφόρησε η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Atlantic Council  (Ατλαντικό Συμβούλιο), υποστηρίζει πως από μόνα τους τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορούν α αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία. Η έκθεση έγινε ενόψει του συμβουλίου του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. 
Την ίδια ώρα σε μια προκλητική δήλωσή του ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, υποστήριζε πως «οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να νικήσουν τη Ρωσία». 
  Στην σύνταξη της έκθεσης του Ατλαντικού Συμβουλίου συνεργάσθηκαν έξι ανώτεροι αμυντικοί ειδικοί, στους οποίους περιλαμβάνονταν ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Jaap de Hoop Scheffer, ο άλλοτε υποδιοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της συμμαχίας Sir Richard Shirreff και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιταλίας  και πρόεδρος της στραιτωτικής επιτροπής Giampaolo di Paola.
  Όπως σχολιάζουν οι “Financial Times” όλα αυτά εντάσσονται στην προειδοποίηση για «έλλειψη προόδου στα σχέδια για την περεταίρω ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας».
  “Aν το ΝΑΤΟ δεν είναι πραγματικά ικανό να υπερασπίσει τις χώρες –μέλη από ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει πως δεν δαπανά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους σωστά» δήλωσε ο Jan Oberg, διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ειρήνη και την μελλοντική Έρευνα (Transnational Foundation for Peace and Future Research», στο RT.
 
Φίλος ή εχθρός; Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο διαφωνούν αν η Ρωσία αποτελεί «πραγματική απειλή».
 Καταθέτοντας στην επιτροπή του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό των $50 εκατομμυρίων για το υπουργείο του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, υποστήριξε ότι «υπάρχουν κοινοί στόχοι και συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, παρ΄ όλο που είναι διαφορετικές οι οπτικές γωνίες και το Πεντάγωνο θεωρεί τη Ρωσία ως εχθρό».
 
Σταϊνμάιερ: Kίνδυνος ανάφλεξης στην ανατολική Ευρώπη
  "Οι πρόσφατες κινήσεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη της κατάστασης στην ανατολική Ευρώπη". Την προειδοποίηση κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος στην άσκηση «Anakonda-16», η οποία αφορά υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία.
Αναδεικνύει δε την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 8 Ιουλίου.
 «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πυροδοτήσουμε την κατάσταση περισσότερο με διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά», υποστηρίζει ο  Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στην «Bild am Sonntag» και ζητά περισσότερο διάλογο και συνεργασία με την Ρωσία.
  «Όποιος πιστεύει ότι μια συμβολική παρέλαση τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας θα φέρει σταθερότητα, κάνει λάθος», προσθέτει και επισημαίνει ότι «θα ήταν μοιραίο αν τώρα περιορίζαμε την προσοχή μας στον στρατό και αναζητούσαμε λύσεις αποκλειστικά μέσω της πολιτικής της αποτροπής».
  Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο «να ανανεώσει τις συνομιλίες για τα οφέλη του αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων για την ασφάλεια στην Ευρώπη»
.
(RT.com | TASS )
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me