Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Καταστρέφεται η έπαυλη

του Hρώδη του Aττικού

 στη Λουκού Kυνουρίας Αρκαδίας


   Προκλητική η αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μπροστά στην καταστροφή της έπαυλης του Hρώδη του Aττικού, στη Λουκού Kυνουρίας Αρκαδίας

   Η ανασκαφή της έπαυλης του Hρώδη του Aττικού, στη Λουκού Kυνουρίας, αποκάλυψε το μεγαλύτερο σύνολο ψηφιδωτών, που διαθέτει ολόκληρη η Ελλάδα.

   Εδώ και πολλά χρόνια, πριν από το 2003, όταν και ολοκληρώθηκε η σχεδόν 25ετής ανασκαφή της Έπαυλης, από τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο, το μνημείο παρουσίαζε εκτεταμένα σημάδια φθοράς, κάτι το οποίο είχε εντοπίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε ειδική αυτοψία του.

   Η φθορά είχε προκληθεί από την μακρόχρονη έλλειψη συντήρησης του μνημείου, σε συνδυασμό με τις κακές κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία, παγετός) που επικρατούν, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, στην περιοχή.
Το 2005, η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε με ικανοποίηση την είδηση, ότι επιτέλους το Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε επιτέλους να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του μνημείου.

   Τα μέτρα αυτά, αφορούσαν την έγκριση της μελέτης κατασκευής ενός σύγχρονου στεγάστρου, το οποίο θα προστάτευε ουσιαστικά τον κεντρικό πυρήνα της έπαυλης του Hρώδη του Aττικού, στη Λουκού Kυνουρίας. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το μνημείο αυτό της Κυνουρίας, στη θέση του Υφυπουργού πολιτισμού ήταν ο βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης. Επί ημερών του άλλωστε και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο, εγκρίθηκαν οι μελέτες για το συγκεκριμένο έργο.

   Στις 11 Νοεμβρίου του 2008, πληροφορηθήκαμε όλοι εμβρόντητοι ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει τη μελέτη του έργου! Η εξέλιξη αυτή είναι εξοργιστική, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μνημείο φθείρεται χρόνο με το χρόνο και έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια να παραμένει απροστάτευτο στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

   Είναι επίσης εξοργιστική, διότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήταν εκείνο το οποίο είχε εγκρίνει τη μελέτη αυτή, πριν από τρία χρόνια (2005), ενώ σήμερα, με άλλη σύνθεση του, την απορρίπτει.

   Ουσιαστικά το ΚΑΣ με την απόφαση αυτή, αυτοαναιρείται στην προκειμένη περίπτωση.

   Το αποτέλεσμα της απορριπτικής αυτής της απόφασης είναι η απένταξη του έργου από το Γ΄ ΚΠΣ κι αυτό σημαίνει πως κατά μεγάλη πιθανότητα, η Ελλάδα χάνει περίπου 4.500.000 € από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ παράλληλα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε από το ταμείο του Κράτους ως ρήτρα, ένα αξιοσέβαστο ποσό στον εργολάβο ο οποίος είχε αναλάβει την κατασκευή του στεγάστρου. Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο υπολογίζεται σε 1.500.000 €!

   Η Κυνουρία και ολόκληρη η Αρκαδία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα αυτή την εξέλιξη.

   Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την απόφαση, όταν το μνημείο καταστρέφεται την τελευταία 5ετία και με ευθύνη του ΚΑΣ δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας του.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόρριψη της μελέτης, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για την προστασία του μνημείου.

Νατάσα Γ. Πετρούλια

Δικηγόρος – Ποινικολόγος

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me